Прегледана и обновена на 16-02-2021

Вие сте в  38 седмица и 5 дни. Бебето ви днес:

В много отношения вие ще бъдете най-добрият предсказател на вероятния размер на вашето бебе, особено ако можете да го сравните с предишна бременност. Ултразвуковото сканиране може да изчисли теглото, но както при всички други измервания по това време – има доста широк диапазон за грешка.

Не чакайте само контракциите- струва си да се запознаете със знаците, които може да ви подскажат, че раждането предстои.

Кога започва раждането? Ако това е първата ви бременност, може да бъде трудно да се разпознаят признаците, че бебето е на път. Някои жени получават болки в долната част на гърба, която е незначителна, преди да стане болезнена. Може да забележите кървава слуз, която може да се случи много преди истинското раждане действително да започне. Водите ви може да изтекат, когато се разпука амниотичната торбичка. Дори ако изтичането не е придружено от контракции, вие все още трябва да информирате Вашия лекар за това, което се случва. И накрая, най-очевидният знак са контракциите: тези болезнени затягания на матката ви ще се увеличат и ще станат по-редовни с напредването на родилния процес. Контракциите са свързани с разширяването и съкращаването на шийката на матката, така че Вашият гинеколог ще ви прегледа, за да видите колко сте напреднали в процеса.

Ако мислите, че сте с родилни признаци, останете спокойни и позвънете на лекаря ви и изслушайте съветите му. Информирайте го за симптомите и особено за вашите контракции. Ако имате контракции на всеки 5 минути, които траят за една минута  и са толкова непоносими, че сте принудени да спрете това, което правите, трябва да помислите за отиване в болница.

Фетален мониторинг:

Ако няма усложнения или причини за безпокойство, сърдечният ритъм на бебето ви обикновено ще бъде наблюдаван с помощта на преносимо устройство, подобно на това, което се използва по време на вашите предродилни прегледи. Вие може да сте закачени през цялото раждане или гинекологът  може да слуша сърцето на бебето на всеки 15 до 30 минути, което означава, че можете да се движите толкова, колкото искате между тези проверки. Ако сте имали усложнения по време на бременността или проблеми се развиват по време на раждането, лекарят може да следи сърдечния пулс с помощта на по-специални уреди.

Попитайте лекар:

Колко време ще останете в болница след раждането?

В повечето родилни заведения има известна гъвкавост за това колко дълго ще останете в болница. Ако искате да останете за възможно най-кратък период, говорете с Вашия лекар. Това зависи от много променливи, но по нашата здравна системс, престоят е  около 72 часа за вагинално раждане, или 96 часа за цезарово сечение. Препоръчва се престой в болницата за поне 48 часа. Колко дълго ще останете в болница до голяма степен зависи от вашия тип раждане. Ако имате вагинално такова, трябва да можете да се приберете у дома след шест часа, но цезаровото сечение може да означава, че трябва да останете в продължение на около три дни. Ако бебето ви се роди рано, не се разболя, или се бори да се храни или поддържа температурата си, ще бъдете посъветвани да останете в болницата. Ако бебето ви трябва да остане в болницата за дълъг период от време, ще трябва да се приберете у дома и да го посетите в отделението за интензивно лечение на новородени.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

270 ден от бременността

Previous article

272 ден от бременността

Next article