271 ден от бременността

Вие сте в  38 седмица и 5 дни. Бебето ви днес:

В много отношения вие ще бъдете най-добрият предсказател на вероятния размер на вашето бебе, особено ако можете да го сравните с предишна бременност. Ултразвуковото сканиране може да изчисли теглото, но както при всички други измервания по това време – има доста широк диапазон за грешка.

Не чакайте само контракциите- струва си да се запознаете със знаците, които може да ви подскажат, че раждането предстои.

Кога започва раждането? Ако това е първата ви бременност, може да бъде трудно да се разпознаят признаците, че бебето е на път. Някои жени получават болки в долната част на гърба, която е незначителна, преди да стане болезнена. Може да забележите кървава слуз, която може да се случи много преди истинското раждане действително да започне. Водите ви може да изтекат, когато се разпука амниотичната торбичка. Дори ако изтичането не е придружено от контракции, вие все още трябва да информирате Вашия лекар за това, което се случва. И накрая, най-очевидният знак са контракциите: тези болезнени затягания на матката ви ще се увеличат и ще станат по-редовни с напредването на родилния процес. Контракциите са свързани с разширяването и съкращаването на шийката на матката, така че Вашият гинеколог ще ви прегледа, за да видите колко сте напреднали в процеса.

Ако мислите, че сте с родилни признаци, останете спокойни и позвънете на лекаря ви и изслушайте съветите му. Информирайте го за симптомите и особено за вашите контракции. Ако имате контракции на всеки 5 минути, които траят за една минута  и са толкова непоносими, че сте принудени да спрете това, което правите, трябва да помислите за отиване в болница.

Фетален мониторинг:

Ако няма усложнения или причини за безпокойство, сърдечният ритъм на бебето ви обикновено ще бъде наблюдаван с помощта на преносимо устройство, подобно на това, което се използва по време на вашите предродилни прегледи. Вие може да сте закачени през цялото раждане или гинекологът  може да с