110 ден от бременността

Вие сте в 15 седмица и 5 дни. Бебето ви днес:

За първи път главата му е по-малка от тялото и маркира друг етап на развитие. Наличието на голяма, тежка глава не е проблем в почти безтегловната среда на матката.

 

Вашият лекар може да говори с вас за съставяне на план за раждане, така че да може да получи представа за вида на раждането, което искате.

Целта на плана за раждане е да предадете вашите желания за раждането на тези, които се грижат за вас. Писането на план ще ви помогне да се справите с различни аспекти на процеса като например методи за облекчаване на болката и на кого бихте искали да присъства на раждането. Това ви дава възможност да задавате въпроси относно процедури като индукция и други видове медицинска намеса. Попълването на план също е полезен начин за партньора ви да бъде информиран за вашите желания, така че той да може да ги предаде на лекаря, ако вие не сте в състояние по някаква причина.

Имайте предвид, че обстоятелствата могат да диктуват, че не всички ваши предпочитания  ще са изпълнени, но ще има по-голяма вероятност да получите раждането, които искате, ако сте обмислили и записали вашите възгледи. Да бъдете възможно най-информирани за раждането и избора си  –  ще ви помогне да се подготвите предварително.

Попитайте лекар:

Имате сухи очи и ви е трудно да носите контактни лещи. Какво да правите?

По време на бременност, хормоналните промени могат да причинят на очите ви да са ч сухи и може да изпитате парене, сърбеж и усещане, че имате някакъв чужд предмет под клепача. Това е често срещано усещане при бременност. Сухите очи могат да се появят и след менопаузата, когато има подобни хормонални колебания. Състоянието изглежда е причинено от промяна в състава и количеството на сълзите, оставяйки очите сухи и недостатъчно смазани. Дискомфортът може да бъде отстранен с „изкуствени сълзи“ , достъпни във всяка аптека без лекарско предписание, и обикновено изчезва след раждането на бебето. Междувременно, ограничете вре