Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 15 седмица и 5 дни. Бебето ви днес:

За първи път главата му е по-малка от тялото и маркира друг етап на развитие. Наличието на голяма, тежка глава не е проблем в почти безтегловната среда на матката.

 

Вашият лекар може да говори с вас за съставяне на план за раждане, така че да може да получи представа за вида на раждането, което искате.

Целта на плана за раждане е да предадете вашите желания за раждането на тези, които се грижат за вас. Писането на план ще ви помогне да се справите с различни аспекти на процеса като например методи за облекчаване на болката и на кого бихте искали да присъства на раждането. Това ви дава възможност да задавате въпроси относно процедури като индукция и други видове медицинска намеса. Попълването на план също е полезен начин за партньора ви да бъде информиран за вашите желания, така че той да може да ги предаде на лекаря, ако вие не сте в състояние по някаква причина.

Имайте предвид, че обстоятелствата могат да диктуват, че не всички ваши предпочитания  ще са изпълнени, но ще има по-голяма вероятност да получите раждането, които искате, ако сте обмислили и записали вашите възгледи. Да бъдете възможно най-информирани за раждането и избора си  –  ще ви помогне да се подготвите предварително.

Попитайте лекар:

Имате сухи очи и ви е трудно да носите контактни лещи. Какво да правите?

По време на бременност, хормоналните промени могат да причинят на очите ви да са ч сухи и може да изпитате парене, сърбеж и усещане, че имате някакъв чужд предмет под клепача. Това е често срещано усещане при бременност. Сухите очи могат да се появят и след менопаузата, когато има подобни хормонални колебания. Състоянието изглежда е причинено от промяна в състава и количеството на сълзите, оставяйки очите сухи и недостатъчно смазани. Дискомфортът може да бъде отстранен с “изкуствени сълзи” , достъпни във всяка аптека без лекарско предписание, и обикновено изчезва след раждането на бебето. Междувременно, ограничете времето, когато носите лещите си и носете очилата си по-често, особено ако гледате компютърен екран за дълги периоди от време.

Време е да помислите

Вашият план за раждане:

Ароматни свещи, музика за релаксация  или сериозно облекчаване на болката от първата контракция.  Да напишете план за раждането е възможност да помислите как да протече процеса. Обсъдете плана си за раждане с вашия лекар и партньор още през тази седмица, така че да сте наясно с целите си.

Напишете всичко: Вашият партньор, предпочитанията ви за облекчаване на болката, дали искате активно раждане и средата, в която бихте предпочели да родите. Може би знаете, че искате раждане в болницата или у дома или в родилен център. Бъдете конкретни за всичко, което искате.  Бъдете гъвкави: раждането не винаги върви по план и безопасното раждане на вашето бебе е най-важното нещо.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

109 ден от бременността

Previous article

111 ден от бременността

Next article