Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 15 седмица и 5 дни. Бебето ви днес:

За първи път главата му е по-малка от тялото и маркира друг етап на развитие. Наличието на голяма, тежка глава не е проблем в почти безтегловната среда на матката.

 

Вашият лекар може да говори с вас за съставяне на план за раждане, така че да може да получи представа за вида на раждането, което искате.

Целта на плана за раждане е да предадете вашите желания за раждането на тези, които се грижат за вас. Писането на план ще ви помогне да се справите с различни аспекти на процеса като например методи за облекчаване на болката и на кого бихте искали да присъства на раждането. Това ви дава възможност да задавате въпроси относно процедури като индукция и други видове медицинска намеса. Попълването на план също е полезен начин за партньора ви да бъде информиран за вашите желания, така че той да може да ги предаде на лекаря, ако вие не сте в състояние по някаква причина.

Имайте предвид, че обстоятелствата могат да диктуват, че не всички ваши предпочитания  ще са изпълнени, но ще има по-голяма вероятност да получите раждането, които искате, ако сте обмислили и записали вашите възгледи. Да бъдете възможно най-информирани за раждането и избора си  –  ще ви помогне да се подготвите предварително.

Попитайте лекар:

Имате сухи очи и ви е трудно да носите контактни лещи. Какво да правите?

По време на бременност, хормоналните промени могат да причинят на очите ви да са ч сухи и може да изпитате парене, сърбеж и усещане, че имате някакъв чужд предмет под клепача. Това е често срещано усещане при бременност. Сухите очи могат да се появят и след менопаузата, когато има подобни хормонални колебания. Състоянието изглежда е причинено от промяна в състава и количеството на сълзите, оставяйки очите сухи и недостатъчно смазани. Дискомфортът може да бъде отстранен с “изкуствени сълзи” , достъпни във всяка аптека без лекарско предписание, и обикновено изчезва след раждането на бебето. Междувременно, ограничете времето, когато носите лещите си и носете очилата си по-често, особено ако гледате компютърен екран за дълги периоди от време.

Време е да помислите

Вашият план за раждане:

Ароматни свещи, музика за релаксация  или сериозно облекчаване на болката от първата контракция.  Да напишете план за раждането е възможност да помислите как да протече процеса. Обсъдете плана си за раждане с вашия лекар и партньор още през тази седмица, така че да сте наясно с целите си.

Напишете всичко: Вашият партньор, предпочитанията ви за облекчаване на болката, дали искате активно раждане и средата, в която бихте предпочели да родите. Може би знаете, че искате раждане в болницата или у дома или в родилен център. Бъдете конкретни за всичко, което искате.  Бъдете гъвкави: раждането не винаги върви по план и безопасното раждане на вашето бебе е най-важното нещо.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!