209 ден от бременността

29 седмица и 6 ден. Бебето ви днес:

Все по-често звуците влизат в матката и бебето ви ще реагира на някои от най-силните. Флуидът около него може да има доста голям ефект върху звуците, които вашето бебе може да чуе: ефектът е подобен на това, как може да се чувства, когато се плува с глава под водата.

Максималният ви обем на кръвта няма да бъде достигнат до няколко седмици, но кръвообращението ви работи по-усилено от всякога. Кръвта ви вероятно ще бъде почти галон и половина между седмици 25 и 35 и ще се увеличава на около 25 процента. Това увеличаване на обема на кръвта означава, че сърцето ви се изпомпва по-силно и по-бързо. Вашите кръвоносни съдове са толкова спокойни, колкото могат да бъдат от този етап на бременността, и няма да се компроментират от допълнителния кръвоток. Може да забележите, че се потите повече и че кожата ви се чувства по-гореща.

В допълнение към тази допълнителна кръв, има и много повече течност, която циркулира около тялото ви. Това прави всичките ви тъкани по-дебели.  Често срещано е и нормално за лицето, пръстите и глезените да бъдат подпухнали или подути. Въпреки това, тъй като подпухналостта също е признак на прееклампсия, важно е да имате контакт с Вашия лекар, за да проверите това. Формата на лицето ви може да промени  през този триместър, тъй като запазвате натрупване на повече течност и наддаване на тегло.

Попитайте лекар:

Забелязали сте, че дъхът ви не стига и сякаш получавате задух. Трябва ли да се притеснявате?

Не, когато сте бременна, белите дробове трябва да работят много по-усилено, за да отговорят на повишените ви кислородни нужди. За да ви помогне да вземете повече въздух, ребрата ви се разширяват настрани и белодробния ви капацитет се увеличава драстично. Това може да Ви накара да се чувствате без дъх, особено от средата на бременността. През последните три месеца от бременността повечето жени смятат, че се задушават дори при леко натоварване, което се случва, когато разширяващата се матка се изправя срещу белите