Прегледана и обновена на 29-10-2020

29 седмица и 6 ден. Бебето ви днес:

Все по-често звуците влизат в матката и бебето ви ще реагира на някои от най-силните. Флуидът около него може да има доста голям ефект върху звуците, които вашето бебе може да чуе: ефектът е подобен на това, как може да се чувства, когато се плува с глава под водата.

Максималният ви обем на кръвта няма да бъде достигнат до няколко седмици, но кръвообращението ви работи по-усилено от всякога. Кръвта ви вероятно ще бъде почти галон и половина между седмици 25 и 35 и ще се увеличава на около 25 процента. Това увеличаване на обема на кръвта означава, че сърцето ви се изпомпва по-силно и по-бързо. Вашите кръвоносни съдове са толкова спокойни, колкото могат да бъдат от този етап на бременността, и няма да се компроментират от допълнителния кръвоток. Може да забележите, че се потите повече и че кожата ви се чувства по-гореща.

В допълнение към тази допълнителна кръв, има и много повече течност, която циркулира около тялото ви. Това прави всичките ви тъкани по-дебели.  Често срещано е и нормално за лицето, пръстите и глезените да бъдат подпухнали или подути. Въпреки това, тъй като подпухналостта също е признак на прееклампсия, важно е да имате контакт с Вашия лекар, за да проверите това. Формата на лицето ви може да промени  през този триместър, тъй като запазвате натрупване на повече течност и наддаване на тегло.

Попитайте лекар:

Забелязали сте, че дъхът ви не стига и сякаш получавате задух. Трябва ли да се притеснявате?

Не, когато сте бременна, белите дробове трябва да работят много по-усилено, за да отговорят на повишените ви кислородни нужди. За да ви помогне да вземете повече въздух, ребрата ви се разширяват настрани и белодробния ви капацитет се увеличава драстично. Това може да Ви накара да се чувствате без дъх, особено от средата на бременността. През последните три месеца от бременността повечето жени смятат, че се задушават дори при леко натоварване, което се случва, когато разширяващата се матка се изправя срещу белите дробове. Въпреки това, задухът може да бъде признак на анемия, която може да се наложи да бъде лекувана. Дишането Ви може да се почувства по-лесно, когато бебето се намести и се задвижи надолу в таза, готово за раждане.

Фокусирайте се върху близнаците:

Безопасно упражняване:

Ако сте бременна с близнаци, препоръчително е да не правите никакви енергични или аеробни упражнения през третото тримесечие. Последните три месеца са особено изморително, така че вероятно няма да се почувствате добре да правите много неща. Също така ще получите по-голям корем по-рано от някоя дама, която има само едно бебе, и вашият размер може да ви попречи да извършвате определени дейности. Ако искате да бъдете активни, отидете на лека разходка или плуване, или на йога за бременни или пилатес. Ако искате да направите нещо по-енергично от това в третото тримесечие, първо се консултирайте с вашия наблюдаващ лекар. Вашият лекар ще проследява прогреса на бебето ви и може да Ви посъветва за нивото на активност, ако има забавяне на растежа и развитието на бебетата. Каквато и да е дейността, която правите, винаги спазвайте указанията за безопасно упражняване и внимавайте.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!