Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в  28 седмица и 4 дни. Бебето ви днес:

Цикълът на сън-събуждане сега е по-установен  – но, само защото бебето се движи не може да се предположи, че то е буден. Малкото прекарва малко време напълно активно с отворени очи, реално толкова много от движенията му, които чувствате, се случват, докато то спи.

Растежът на вашето бебе зависи от много фактори и скоростта му варира в хода на бременността. Той зависи от постоянния поток от хранителни вещества. Повечето хранителни вещества се пренасят непроменени през плацентата, но някои вещества се произвеждат от самата плацента и малко се произвеждат от нулата от вашето бебе. Те включват хормона тироксин, чието производство зависи от йода, даван от майката, пресичащ се с плацентата. Тироксинът има няколко функции и нивото му трябва да се контролира много прецизно. Плацентата образува почти перфектна бариера за тироксина, като позволява на вас и Вашето бебе да коригирате нивата на тироксина независимо един от друг. В ранните етапи на бременността генетичните фактори до голяма степен определят размера на вашето бебе, но сега факторите на околната среда стават все по-важни. Като цяло, крайното тегло при раждането на вашето бебе се определя  от около 40 процента от генетични фактори и 60 процента от факторите на околната среда. Вашето бебе расте с постоянна скорост от 24 гестационна седмица до последните 2-3 седмици, когато растежът продължава, но по-бавно. Ако очаквате близнаци, вашите бебета растат  самостоятелно в матката до 28 седмици, но от този момент има намаляване на скоростта им на растеж. Вътрешните органи на бебето ви представляват по-голяма част от растежа му. Черният дроб и мозъка, по-специално, продължават да се уголемяват и мускулната маса да се увеличава. По-късно, мазнината ще бъде депозирана под кожата, като ще запълни контурите на бебето ви.

Фокусирай се върху близнаците:

Дрехите, които купувате за близнаците ви, трябва да са лесни за обличане и събличане, и разбира се да стават за машинно пране. Вероятно ще ви бъдат дадени тоалети като подаръци, така че просто купете основите неща. За всяко бебе, вероятно ще се нуждаете от поне:

 

Шест горнища

Шест ританки

Две якета

Една или две шапки

Няколко кърпи и лигавници.

Имайте предвид, че при пристигането си близнаците често са по-малки от едно бебе, но в първите няколко месеца може да се стигне до широка гама от размери. Препоръчително е да си купите висококачествена двойна количка, тъй като тя ще се използва за доста време. При избора на количка, моделът рамо  до рамо е за предпочитане пред тандем количка, така че бебетата ви да могат да се виждат и да общуват, докато порастват.

Всъщност

Броят на ражданията близнаци е скочил в световен мащаб с 66% от 1980 до 2003 г. Броят на ражданията на тризнаци или повече  бебета се е увеличил четири пъти в същия период от време. Близнаците се раждат средно с 17 минути разлика.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

199 ден от бременността

Previous article

201 ден от бременността

Next article