Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в  28 седмица и 4 дни. Бебето ви днес:

Цикълът на сън-събуждане сега е по-установен  – но, само защото бебето се движи не може да се предположи, че то е буден. Малкото прекарва малко време напълно активно с отворени очи, реално толкова много от движенията му, които чувствате, се случват, докато то спи.

Растежът на вашето бебе зависи от много фактори и скоростта му варира в хода на бременността. Той зависи от постоянния поток от хранителни вещества. Повечето хранителни вещества се пренасят непроменени през плацентата, но някои вещества се произвеждат от самата плацента и малко се произвеждат от нулата от вашето бебе. Те включват хормона тироксин, чието производство зависи от йода, даван от майката, пресичащ се с плацентата. Тироксинът има няколко функции и нивото му трябва да се контролира много прецизно. Плацентата образува почти перфектна бариера за тироксина, като позволява на вас и Вашето бебе да коригирате нивата на тироксина независимо един от друг. В ранните етапи на бременността генетичните фактори до голяма степен определят размера на вашето бебе, но сега факторите на околната среда стават все по-важни. Като цяло, крайното тегло при раждането на вашето бебе се определя  от около 40 процента от генетични фактори и 60 процента от факторите на околната среда. Вашето бебе расте с постоянна скорост от 24 гестационна седмица до последните 2-3 седмици, когато растежът продължава, но по-бавно. Ако очаквате близнаци, вашите бебета растат  самостоятелно в матката до 28 седмици, но от този момент има намаляване на скоростта им на растеж. Вътрешните органи на бебето ви представляват по-голяма част от растежа му. Черният дроб и мозъка, по-специално, продължават да се уголемяват и мускулната маса да се увеличава. По-късно, мазнината ще бъде депозирана под кожата, като ще запълни контурите на бебето ви.

Фокусирай се върху близнаците:

Дрехите, които купувате за близнаците ви, трябва да са лесни за обличане и събличане, и разбира се да стават за машинно пране. Вероятно ще ви бъдат дадени тоалети като подаръци, така че просто купете основите неща. За всяко бебе, вероятно ще се нуждаете от поне:

 

Шест горнища

Шест ританки

Две якета

Една или две шапки

Няколко кърпи и лигавници.

Имайте предвид, че при пристигането си близнаците често са по-малки от едно бебе, но в първите няколко месеца може да се стигне до широка гама от размери. Препоръчително е да си купите висококачествена двойна количка, тъй като тя ще се използва за доста време. При избора на количка, моделът рамо  до рамо е за предпочитане пред тандем количка, така че бебетата ви да могат да се виждат и да общуват, докато порастват.

Всъщност

Броят на ражданията близнаци е скочил в световен мащаб с 66% от 1980 до 2003 г. Броят на ражданията на тризнаци или повече  бебета се е увеличил четири пъти в същия период от време. Близнаците се раждат средно с 17 минути разлика.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!