184 ден от бременността

Вие сте в 26 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

Един цветен ултразвук показва, че бебето диша околоплодната течност. Бебето диша поток от течност през ноздрите и в същото време по-малко количество през устата. С развитието на очите и усещането за зрение на бебето продължава да расте, то достига до още един важен момент: клепачите се отварят. Въпреки че клепачите на бебето се формират на девет седмици от бременността, те са останали прикрепени заедно до тази седмица. Вашето бебе не е в пълен мрак, тъй като матката расте, а стената й изтънява и позволява увеличаване на количеството светлина. Сега очите на бебето ви са достигнали етап на развитие, където могат да се отворят.

Дори и с отворени клепачи, деликатните структури на очните ябълки са защитени от фина мембрана, която напълно ще изчезне през последния месец на бременността. Твърде рано е вашето бебе да реагира на светлина по напълно координиран начин, но може да се обърне към много силни светлини или, ако е подплашено от внезапен силен шум, често реагира с миг, както правят децата и възрастните.

 

Ретината току-що е започнала да се облива със светло приемни клетки. Връзките между  ретината и зрителния нерв ще предава информацията, която трябва да бъде декодирана в зрителната кора в задната част на мозъка.

Вашето бебе често ще си вдигне ръцете към лицето. Въпреки това, тъй като движенията на крайниците му са толкова добре координирани, той няма да докосне очите си.

Попитайте лекар:

Имате обърнати зърна. Ще можете ли да кърмите?

Ако бебето ви може да захапва правилно зърната на гърдите ви, обърнатите и вдлъбнати зърна не трябва да причиняват никакви затруднения. Около 10 процента от жените имат плоски или обърнати зърна. Най-добрият начин да разберете дали можете да кърмите е просто да опитате след като бебето се роди. Има различни техники, които могат да помогнат: консултирайте се с вашия лекар, ако имате проблеми или се свържете с консултант по кърмене.