Прегледана и обновена на 15-11-2020

Честито, днес успешно преминахте 12 гестационна седмица и завършихте първи триместър или това е точно 84 ден от бременността.

Бебето ви днес

Ден след ден развитието на бебето продължава. Тук краката на бебето са кръстосани и ръцете се протегнати. Пъпната връв е къса и дебела на този етап, но ще се удължи, тъй като бебето расте и тя ще стане много по-тънка с много намотки.

Достигнахте края на първия триместър и в този момент вашето бебе се е развило от топка от клетки до активен плод. Невероятното ви бебе може да направи толкова много неща вече, включително може да отвори устата си и да се прозява, хълца и да преглъща. Преглъщането се развива по-рано от смученето. Вашето бебе ще преглъща амниотичната течност редовно, но по-сложните движения като смучене на пръстите не могат да бъдат идентифицирани до 18-20 седмици. Поглъщането ще насърчи развитието на червата. Амниотичната течност влиза в стомаха, а не в белите дробове, които са защитени сега от гласните струни и по-високото налягане на собствената им течност. Амниотичната течност по-късно ще се екскретира като урина, когато феталните бъбреци започнат да функционират.

След стомаха, амниотичната течност ще влезе в тънките червата. В чревните стени се развиват мускулни слоеве, но те все още не се свиват по координиран начин за преместване на течността по протежение на храносмилателния тракт. Ще минат 20 седмици преди структурната организация на червата да приключи. Много храносмилателни ензими започват да се освобождават в червата, но те в момента действат като стимул за развитие, а не за усвояването на хранителни вещества.

Всички органи, крайници и черти на лицето на бебето са на мястото си, но главата му е все още непропорционално голяма. То може да отваря и затворя устата си, а очите му се развиват зад затворените клепачи.

Вашето бебе е зависим от постоянен поток от глюкоза, който се съхранява като гликоген в черния дроб. Това продължава през цялата бременност и при раждането си бебето ви ще е отговорна за неговия размер. Правилното ниво на глюкоза се контролира от инсулина, секретиран от панкреаса. Плацентата обаче има малък контрол върху количеството, което отнема от кръвния поток. Поради тази причина, ако нивото на глюкозата е много високо, например при лошо контролиран диабет, бебето ще бъде подложено на високи нива. То ще поддържа нормално ниво на глюкоза, но освободеният инсулин ще доведи до повишено отлагане на мазнини и увеличаване на теглото.

Вашият лекар

Повечето жени развиват добри отношения с лекаря си, който може да бъде извор на фантастична информация и чудесен източник на комфорт и успокоение.

Важно е да сте честни, колкото можете да бъдете, с Вашия лекар. Подобно на много жени, може да не желаете да разкривате притеснения или да признавате нездравословните навици от страх или смущение. Много е вероятно, че вашият лекар ще  е чувал всичко това и преди и ще бъде в състояние да помогне и да ви съветва с няколко изпитани трикове в ръкава си.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!