84 ден от бременността

Честито, днес успешно преминахте 12 гестационна седмица и завършихте първи триместър или това е точно 84 ден от бременността.

Бебето ви днес

Ден след ден развитието на бебето продължава. Тук краката на бебето са кръстосани и ръцете се протегнати. Пъпната връв е къса и дебела на този етап, но ще се удължи, тъй като бебето расте и тя ще стане много по-тънка с много намотки.

Достигнахте края на първия триместър и в този момент вашето бебе се е развило от топка от клетки до активен плод. Невероятното ви бебе може да направи толкова много неща вече, включително може да отвори устата си и да се прозява, хълца и да преглъща. Преглъщането се развива по-рано от смученето. Вашето бебе ще преглъща амниотичната течност редовно, но по-сложните движения като смучене на пръстите не могат да бъдат идентифицирани до 18-20 седмици. Поглъщането ще насърчи развитието на червата. Амниотичната течност влиза в стомаха, а не в белите дробове, които са защитени сега от гласните струни и по-високото налягане на собствената им течност. Амниотичната течност по-късно ще се екскретира като урина, когато феталните бъбреци започнат да функционират.

След стомаха, амниотичната течност ще влезе в тънките червата. В чревните стени се развиват мускулни слоеве, но те все още не се свиват п