Прегледана и обновена на 15-11-2020

Вие започвате 13 гестационна седмица и това е първата седмица от вашия втори триместър от бременността. Днес сте точно в 12 гестационна седмица и един ден или това е 85 ден от бременността.

Бебето ви днес

Едно 3D ултразвуково сканиране ясно показва, че ръцете и краката на бебето вече са напълно оформени и много повече пропорционални на тялото. Всички стави на бебето сега се формират, което позволява пълен обхват на движение. Сега е моментът да разкажете на важните хора в живота си вълнуващите новини, че сте бременна, а защо не и да покажете снимки от ултразвука как се развива вашето бебе.

Сега, когато сте във втория си триместър на бременността и сте имали ултразвуково сканиране, може да започнете да казвате на по-широк кръг от хора, че сте бременна. Можете да се чувствате уверени, че правите това, знаейки, че рискът от спонтанен аборт е намален до не повече от 1 процента след 12-та гестационна седмица. Освен това, коремът ви ще започне да се показва след няколко седмици, ако вече не е, така че да се скрие бременността ще стане много трудно.

Ако вие и вашият партньор сте пазили бременността в тайна през последните три месеца, обявяването й ще бъде огромно освобождаване и това може да бъде положително преживяване да споделите новините с другите. Въпреки това, бъдете готови за съвети и разкази на хора преживели вече своята бременност и раждане!

Понякога да се запознаят с другите, че сте бременна, може да е трудно. Бъдете сенситивни към чувствата на другите хора: приятели, които също искат да бъдат родители, но изпитват трудности при зачеването, може да е трудно да споделят вашето щастие веднага. За предпочитане е да се каже на тези хора лице в лице, вместо да го чуят през трети страни. Дори и да не реагират положително, и да не искат да говорят за бременността ви през цялото време, им дайте време да се пригодят към новината със свое собствено темпо. Не забравяйте, че те могат да бъдат тъжни за себе си, докато са щастливи за вас.

Фокусирай се върху тялото ви

Въпреки че дрехите ви може да се чувстват малко стегнати на този етап, вероятно не сте готови все още да носите обемни дрехи за бременни!  Ако предположим, че е по-голям от вас, опитайте да нахлуете в гардероба на партньора си като вземете тениските, ризите и пуловерите му, които могат да се впишат във вашите нарастващи габарити.

Проверете какво имате в гардероба си вече: свободните и по-широки тениски с ластици могат да бъдат наслоени върху плътно прилепнали тениски; панталон с ниска талия може да седи добре под корема, придружен с по-дълги тениски. Един елемент, който може да искате да закупите е чифт панталони за бременни – които са нещо разтегливо с регулируема талия.

Време е да помислите

Изследвания през втория триместър. Ако не сте имали скенер на нухалната транслукция, ще ви бъде предложено изследване на кръвта за идентифициране на риска от синдром на Даун. Тройният тест се извършва от 16 г.с  до 18 седмица от бременността. Той измерва нивата на хормоните hCG, AFP и естриол.

Бъдете спокойни и уверени. Грижете се за тялото си и всичко ще е наред. Остават ви 195 дни до края на бременността.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

84 ден от бременността

Previous article

86 ден от бременността

Next article