Прегледана и обновена на 16-11-2020

Вие преминавате през 13 гестационна седмица и това е първата седмица от вашия втори триместър. Днес сте точно в 12 седмица и пет дни или това е 89 ден от бременността.

Бебето ви днес

В този момент от бременността ви, няма да можете да усетите как бебето ви се движи, но все още е възможно да взаимодействате и да се свързвате с него. Някои жени се чувстват комфортно да говорят с бебетата си, докато други не; правете това, което ви е естествено, независимо дали това е говорене на глас или в главата ви.

Развитието на бебето продължава с пълна сила вътре във вас и много скоро бебето ви ще може да чуе (виж 101 ден от бременността) и ще разпознава гласа ви и този на партньора ви и ще чува други звуци като например музика. Научете повече в кога бебето започва да чува. Може би ще искате да измислите временно име за бебето си. Може да е трудно да дадете на вашето бебе идентичност, защото е трудно да се говори за него или нея в този относително ранен етап, и когато не знаете пола.

Спрете да…

Дейностите, които да се избегнат през второто тримесечие:

Вторият триместър обикновено е когато умората отминава и вие започвате да се чувстват по-енергични. Това е много време, в което да продължите програмата си за упражнения, като се възползвате от вашите повишени нива на енергия, преди да сте твърде големи и твърде неудобни, за да се движите и да се насладите на активността си.

Докато сте насърчавани да продължите да се упражнявате по време на втория триместър, има някои високорискови упражнения, които трябва да се избягват. Трябва да избягвате всяка дейност, която потенциално може да доведе до падане, дейности, които включват висока степен на баланс и гъвкавост, и специално упражнения, които изискват лежане на гърба, свити за продължителни периоди или усукване на горната част на тялото. Промените в центъра на тежестта могат да увеличат шансовете за препъване и падане, рискувайки да те нараните и да нараните бебето.

Следните дейности се препоръчва да се избягват по време на втория и третия триместър:

  • Енергично упражнение на голяма височина (освен ако не сте свикнали)
  • Гмуркане
  • Пътно или планинско колоездене
  • Скално катерене
  • Ски, снежна изкачване и водни ски
  • Кънки/хокей на лед
  • Конна езда
  • Скачане с бънджи

Фактите говорят..

На този етап бебето ви може да се гърчи, ако коремът ви е натиснат. То постепенно ще развие повече рефлекси: очните мускули ще се свият, ако клепачите му се докоснат; докосване на стъпалата на краката му прави краката му да се сгънат; пръстите му се свиват, ако докосне дланта си.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!