Прегледана и обновена на 16-11-2020

Честито вие преминахте успешно през 13 гестационна седмица от бременността или днес вие сте точно в 91 ден то бременността.

Бебето ви днес

При 2D черно-бяло ултразвуково сканиране – бебето се вижда като бялата област, а амниотичната течност е черна. Този тип сканиране е най-добрият начин да се измери дължината на вашето бебе на този етап. Хормоните ви са свършили цялата тежка работа, за да стабилизират бременността ви.

Сутрешното гадене по време на бременността обикновено утихва около началото на втория триместър. Смята се, че бързите хормонални промени, необходими за установяване и поддържане на бременността в ранните стадии, могат да причинят неразположението. До този етап бременността ви е добре установена и основните вътрешни органи и поддържащи системи на вашето бебе са напълно оформени, така че тези нива на хормоните започват да се стабилизират. Ето защо преминава и гаденето. Освен това има теория, че гаденето е начинът на тялото да предпази бебето ви от вредни вещества в ранните критични етапи на развитие, така че да останете естествено неразположени към алкохол и нездравословна храна например.

Ако гаденето и повръщането не са започнали да утихват от този етап, не се притеснявайте, тъй като при някои жени те продължават и във втория триместър. Консултирайте се с вашия лекар, ако се притеснявате за сериозността на проблема.

Попитайте вече реализираните майки

Партньорът ви не иска секс, откакто сте забременели. Ще ви пожелае ли отново?

Да! Въпреки че е трудно, опитайте се да не приемате нежеланието му да прави секс лично. Когато сте бременна, съпругът ви може да не иска да прави секс от страх да не нарани бебето или вас.

Говорете с лекаря си – той може да успее да успокои партньора ви, че не може да навреди на бебето по никакъв начин, като прави секс с вас. Той също така ще ви каже, че не е необичайно един от партньорите да изпита намалено сексуално желание по време на бременност поради различни причини. Въпреки че много жени изпитват повишено либидо на този етап от бременността, същото може да не е вярно за партньорите им.

Важно е да говорите с партньора си, за да разберете неговите страхове и да обясните собствените си мисли и чувства. Не позволявайте на този проблем да предизвика спор между вас. Всяка двойка е различна и ще трябва да говорите един с друг, за да намерите своя път през този проблем. Може да ви е полезно да говорите с някой, който не е толкова тясно свързан, като вашия лекар или надежден приятел.

Фактите говорят…

Вашата имунна система отслабва по време на бременност, за да спре отхвърлянето на вашето дете. Това, за съжаление, ви прави по-склонни към настинки. Като допълнителна тежест, хормоните на бременността могат да влошат ОБИЧАЙНАТА ВИ ИЗДРЪЖЛИВОСТ.

Така… с този 91 ден от бременността успешно завършихте 13 гестационна седмица и от утре започвате вашата 14 седмица от бременността. Успех от Bremennost.bg

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

90 ден от бременността

Previous article

92 ден от бременността

Next article