Прегледана и обновена на 09-11-2020

Вие преминавате през 9 седмица от бременността. Днес сте точно в 8 гестационна седмица и три дни или това е 59 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Развитието на бебето продължава и за няколко дни очите на бебето са се развили от леки неравности в ясни пъпчици, от всяка страна на лицето. Лицето се развива бързо на този етап и сърдечния ритъм на бебето ви ще се чуе на ултразвуково сканиране.

Има още няколко гестационни седмици преди хормона на бременността, отговорен за сутрешните ви неразположения, да започне да намалява като количества. Може би се чудите кога ще се събудите и вече няма да се чувствате болна. Нивата на човешкия хорионгонадотропин, които могат да бъдат отговорни за чувството на сутрешно гадене ще спадне след около три седмици и повечето жени ще започнат да се чувстват много по-добре след това. За някои жени неразположенията може да продължат и след това. Гаденето, което се случва ежедневно,особено ако е свързано с умора, може да бъде много изтощаващо, така че се опитайте да си спомните, че е временно. Нормално е да имате сутрешно гадене и трябва да можете да задържате поне някои храни и течности. Въпреки това, за малка част от бременни жени—около 1% – повръщането е тежко, настъпва редовно и трайно за период от няколко седмици. Тази по-сериозна форма на сутрешното гадене се нарича хиперемосис гравидарум и може да доведе до дехидратация. Може да се наложи лечение в болница с интравенозни течности и препарати против повръщане, за да ви рехидратират. Потърсете съвет от Вашия лекар, ако се интересувате от броя пъти, когато повръщате или ако се борите да задържате течности и храна във вас, но неуспешно.

Фокусирайте се върху здрвето

Ако се чувствате особено, не се притеснявайте това е нормално за бременността. Опитайте се да се разхождате на чист въздух, докато се концентрирате върху дишането и позата на тялото ви. Понякога честите самотни разходки помагат да се справите с чувствата си и  ще ви позволят да поддържате добра физическа активност. С практикуване на редовните упражнения и движение при бременност можете да откриете, че гаденето отслабва по време на тези дейности, въпреки че може да се възобнови след сесията. Екстремното гадене и повръщане може да е признак на свръх експерсиране. Винаги пийте вода преди, по време и след всяка физическа активност.

Фактите говорят…

Около 70-80 процента от бременните жени страдат от сутрешно гадене и неразположение. Ако сте една от онези 20-30 процента, които не – бъдете благодарни и се чувствайте голяма щастливка. Може да се разтревожите, ако не се чувствате неразположени, защото това е  един обичаен симптом на бремеността, но не се притеснявай и просто се бройте за жена с голям късмет.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

58 ден от бременността

Previous article

60 ден от бременността

Next article