Прегледана и обновена на 10-11-2020

Вие преминавате през 9 гестационна седмица от бременността. Днес сте точно в 8 гестационна седмица и два дни или това е 58 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Ръцете на бебето и краката постепенно се развиват и се образуват от хрущял, а не кост на този ранен етап. В центъра наляво се виждат тънките разклонения, които ще станат пръсти. Ребрата са на заден план.

Как ще изглежда бебето ви?

Неговите уникални черти на лицето са на път да се оформят тази седмица. Ако ви се направи сканирате тази седмица, ще е възможно да разпознаете няколко от чертите на лицето на бебето ви. Клепачите му се сливат и ще останат затворени до около 26-та седмица. Устните вече са се образували и с околната кожа ще има голяма концентрация на нервите. Мускулният език възниква от основата на устата на бебето, но ще бъде необходимо да минат още две седмици преди да се появят първите вкусови рецептори. Твърдото небце, което образува покрива на устата, възниква от два “пласта”, които започват да растат, по една от всяка страна, под езика; тези пластове ще се свържат хоризонтално,позволявайки на езика да падне в устата. Веднъж като се съединят, преградата на носа расте надолу, за да ги посрещне. Малките зъбни пъпки на бебето ви са на място и това е критично за адекватното развитие на челюстта. Един клон на зъбни пъпки ще формира първите млечни зъби, а друг клон в крайна сметка ще формират постоянните зъби. Ембрионът все още е много свит,с главата си към гърдите. През следващите две седмици, както челюстта и врата, главата постепенно ще се повдигне.

Детски болести

Наличието на имунитет срещу заразни болести, който майката е преболедувала, ще предпази плода. Може да имате естествен имунитет от състояния като варицела например. Ще сте ваксинирани от заушка и т.н., така че нероденото ви бебе ще бъде защитено от тях. Ако не сте сигурни за вашата медицинска история, или мислите, че може да сте били в контакт с някоя от тези инфекции, незабавно се свържете с Вашия лекар за допълнителни съвети. Той  ще бъде в правото си да направи преглед и да осигури мерки срещу евентуални усложнения ако например имате варицела при бременност.

Попитайте лекар

Работите в химическо чистене. Може ли химикалите там да навредят на нероденото ви бебе? Опасенията от химически продукти произтичат от изследвания, които показват, че жените, които оперират с почистващи машини имат по-висок риск на спонтанен аборт. Ако се докосват до някои органични разтворители, използвани в почистващите машини – те могат да преминат през плацентата и за някои се смята, зче може да увеличат риска от спонтанен аборт вродени дефекти.

Говорете с вашия работодател, за да разберете как вашите задължения могат да бъдат променени по време на бременността ви, за да се ограничат контактите ви с органични разтворими вещества и промишлени химикали.