Прегледана и обновена на 09-11-2020

Днес започвате 9 седмица от бременността. Вие сте точно в 8 седмица и четири дена или това е 60 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Продължаваме с развитието на бебето в 60 ден от бременността и ще припомним, че бременността започва да се брой от първия ден на последния менструален цикъл. В долния част на всеки горен крайник може да се идентифицира плоското разширение, което ще образува ръката. Пръстите стават все по-различими и сега ще има първите признаци на движение на лактите. Костите на вашето бебе започват да се развиват – и те ще започнат да се удължават от сега до юношеските си години. Но фактът, че лактите му са се развили, позволява плодът да се правяи малки движения. Китките все още не се движат. Бебето ти изглежда с по-човешки вид днес. Неговите прешлени и ребра сега са на мястото си, и пръстите му постепенно се въртят. Тялото му е по-малко свито, отколкото преди няколко седмици. Скелетът постепенно ще се калцира и ще се втвърдява. С изключение на черепните кости, всички бебешки кости имат мека хрущялна сърцевина, която ще бъде реабсорбирана, тъй като се появява твърда кост. Процесът на втвърдяване, познат като осификация,започва в така наречените първични осификационни центрове през следващите пет седмици от бременността. В рамките на твърдите кости е червен костен мозък, който в по-късните седмици ще влезе в роля на основен производител на  кръвни клетки за бебето. Вторичните центрове за осификация се развиват през второто тримесечие. Частта от костта между първичните и вторичните центрове е известна като растежна плоча.

Фокусирайте се върху храненето

Храненето носи добро настроение. Ако да си бременна ви прави много шастливи – то тогава се погрижете с внимание за вашата диета. Щастливите и спокойни хора са склонни да имат висока нива на серотонин в мозъка, който се произвежда, когато консумирате богати на протеини храни.  Така че яжте месо, особено пуешко, риба, бобови растения. Яденето на храни, които са богати на витамини Б, като например банани и авокадо, също може да помогнат за увеличаване на нивата на серотонин.

Още сирене моля!

Омръзна ли ви да ви казват какво можете и какво не можете да направите? Често срещан мит е, че яденето на сирене вреди на нероденото бебе. Само непастьоризираните сирена са потенциално опасни, защото те увеличават риска на листерия – рядко срещана бактерия, която може да атакува бебето. Тези продукти могат да бъдат произведени у дома или в млеко преработващи ферми. Всички други видове сирена не представляват опасност и се разглеждат като добър източник на калций. Така че, докато има някои сирена, които трябва да избягвате яденето, можете да се насладите на всички от следните, ако са пастьоризирани:

  • Твърдо сирене, като чедар и пармезан
  • Фета
  • Рикота
  • Маскарпоне
  • Крема сирене
  • Моцарела
  • Извара
  • Топено сирене

Фокусирайте се върху храненето

Храненето носи добро настроение. Ако да си бременна ви прави много шастливи – то тогава се погрижете с внимание за вашата диета. Щастливите и спокойн