Прегледана и обновена на 04-11-2020

Вие сте в 5 гестационна седмица и три дни или това е 38 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Да погледнем ембриона отпред: областта на главата се огъва надолу, така че централната нервна система може да се види. Структурата наподобяваща тръба в областта на главата е развиващият се гръбначния стълб. Опашката на ембриона се извива нагоре.

Сутрешното гадене е един от най-честите и най-малко добре приеманите симптоми на бременността. Гаденето и повръщането са чести симптоми на ранна бременност. Има различни теории, които обясняват защо се случва сутрешното гадене; едната е, че това се дължи на повишаването на нивата на хормона НCG – човешки хорион гонадотропин по време на първия триместър. Сутрешното неразположение, за съжаление, не се случва само преди закуска; всъщност то може да се случи по всяко време на деня. Едно от най-големите предизвикателства пред ранната бременност е да се запази тайната на това от колегите. Ако трябва да се бърза към банята, за да повърне, хората вероятно ще станат подозрителни. Те може също да забележат, че не изглеждате добре или сте по-уморени от обикновено. За да ви помогне да се справите с това, може да искате да кажете на един или двама колеги или на шефа си. Може да ги помолите да го запазят в тайна за момента. Добра идея е да запазите няколко кърпички, паста за зъби и четка за зъби в чекмеджето си, заедно с всякакви закуски, които сте открили, че облекчават гаденето. Ако Ви е трудно да се справите с повръщането или се притеснявате, че повръщате прекалено много, потърсете съвет от вашия лекар. Рядко състоянието може да стане по-сериозно и да изисква медицинско лечение. (вижте 59 ден от бременността).

Фокус върху здравето

Лекото гадене за съжаление няма окончателно излекуване, въпреки че можете да опитате следните естествени средства:

  • Ядете малко и на често – ниските нива на кръвната захар може да влошат гаденето, така че дори ако се чувствате болни, яжте  малки дребни закуски като бисквитки и солети и това  може да помогне.
  • Придържайте се избягване на яденето на мазнини, блажни, пържени  и пикантни храни.
  • Опитайте се да консумирате храни и напитки, които съдържат джинджифил  като например джинджифилови бисквити или чай от джинджифил.
  • Пийте много течности, ако повръщате, за да избегнете дехидратация. Поставете бутилка вода в хладилника и  постепенно я пийте през целия ден.

Ако смятате, че получавате бавна хидратация, например, ако вашата урина е много концентрирана, може да се наложи да посетите лекар. Ако гаденето или повръщането е да се понесе, след това се консултирайте с вашия доктор, който ще може да предпише антиацидни лекарства.

Фактите говорят…

Всъщност джинджифилът е доказан в проучванията, че помага много на бременните при гадене. Едно проучване установи, че намаляването на гаденето се случва четири дни след включително на джинджифила в ежедневната  диета; не се отказвайте, ако не видите резултат веднага. Опитайте чай от джинджифил или вкусни джинджифилови бисквитки и опитайте да готвите с пресен джинджифил.