Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 22 седмица и 1 ден. Бебето ви днес:

Това е забележителна седмица за сетивата на вашето бебе: слухът и балансът, и двата контролирана от вътрешното ухо, започват да узряват сега. Ушите все още не са в крайната си позиция отстрани на главата.

Ако емоциите ви заливат навсякъде, опитайте се да си поплачете, за предпочитане на нечие рамо. Ще се почувствате много по-добре. Нормално е да се чувствате малко емоционални. Най-добрият начин да се справите е да си дадете малко време и лошото настроение скоро ще премине. Ако се окаже, че плачете на реклама отново, опитайте се да видите смешната страна! Споделянето на този факт с някой друг също може да помогне, особено бременна приятелка или нова майка-тя повече от всеки друг ще може да се отнесе съчувствено към това как се чувствате. Добрата новина е, че не е нужно да се притеснявате за бебето си – то няма да бъде засегнато от случайните промени в настроението ви. Въпреки това не е добре за него, ако сте подложени на твърде стрес, тъй като това кара тялото да произвежда повече кортизол, хормон, който може да има неблагоприятни ефекти върху вашето бебе (вижте 16 седмици и 3 дни). Така че, когато се чувствате стресирани, отделете достатъчно време да се отпуснете и да се грижите за себе си, заради вашето бебе.

Фокусирай се върху близнаците:

Майчинството е от значение

Ако имате близнаци, сега е моментът да обсъдите отпуска си по майчинство с работодателите си. Някои жени прекъсват работа към края на бременността си, докато други спират много по-рано. Посъветвайте се с Вашия лекар..

Попитайте лекар

Мислите, че имате хранително отравяне. Това ще навреди ли на бебето ви?

Някои хранителни заболявания като салмонела, кампилобактер и ешерихия коли E. няма да навредят директно на вашето бебе, но може да ви направи много болни, причинявайки обилно повръщане и диария, които могат да доведат до екстремна дехидратация. Важно е да се запази нормалния ви прием на течности, както и да се гарантира, че сте достатъчно хидратирани. Ако повръщането е толкова сериозно, че не можете да задържите течностите въобще, попитайте за спешно посещение при Вашия лекар.

Инфекция с бактерията листерия  е най-сериозна, тъй като тя може да зарази бебето и може да причини спонтанен аборт или преждевременно раждане. Затова е важно да се свържете с Вашия лекар, ако смятате, че сте консумирали заразена храна, така че да може да се направи съответната проверка и да се приложи лечение, ако е необходимо.

Винаги бъдете особено внимателни при избора на храна и спазвайте хигиенните правила, когато я приготвяте. Избягвайте да ядете храни, които обикновено се свързват с хранително отравяне.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

154 ден от бременността

Previous article

156 ден от бременността

Next article