156 ден от бременността

Вие сте в 22 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

Ръцете и пръстите са ясно видими вече. Пръстите на бебето ще се затворят, ако дланта на ръката му е докосната. Върховете на двете кости в предмишницата могат  ясно да се видят при едно ехографско излседване. Сега, когато ушите на бебето ви са достатъчно добре развити, за да обработи звуците, слухът му постепенно ще се подобри. Външните уши на плода са развити от известно време, но за да чуят, вътрешните структури на ухото също трябва да узреят. В средното ухо има  три кости, през които се формира звука. Тези кости се образуват първоначално от меки хрущяли и са вградени в съединителната тъкан. Костите започват да се втвърдяват и съединителната тъкан постепенно се разтваря. Това позволява на тъпанчето да започне да вибрира. След това вибрациите се предават на кохлеята, кухина на вътрешното ухо, където те се превеждат в нервни импулси, които да бъдат изпратени в мозъка.

На 22 седмици вътрешното ухо на вашето бебе е по-зряло, за да може звукът да бъде обработен в невронни сигнали към мозъка. Първата част на кохлеята, която се развива, е отговорна за получаване на по-ниски звукови честоти. С развитието на вашето бебе, тази част постепенно ще може да разпознава и да реагира на по-високи звукови честоти. През следващите три седмици реакцията на вашето бебе към звуците постепенно ще се увеличи. Първоначално отговорите са бавни и мудни, но след 25 седмици той ще реагира на редица звуци, като се движи активно.

Освен че е отговорно за слуха на вашето бебе, вътрешното ухо също контролира неговия баланс. Малките влакна в рамките на три полукръгли канала на вътрешното ухо са в състояние да усещат ускорение във всяка посока, осигурявайки усещането за движение и баланс. Плаващо в амниотичната течност – плода е в подобно на безтегловна среда и въпреки че вашето бебе е много активно, то няма чувство за преместване нагоре и надолу.

Ако, както повечето бременни жени на този етап, вие ще се чувствате невероятно енергични, и ще извл