Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 22 седмица и 3 дни. Бебето ви днес:

Устата и носа на бебето са добре развити. Нервната и мускулната система вече са достатъчно зрели, за да може бебето да суче в амниотичната течност, която бъбреците бавно обработват. Отпадъците се елиминират чрез плацентата. По време на бременността си вероятно ще си намерите нови приятели, но може да установите, че някои стари приятелства са засегнати.

Едно нещо, което може да не сте очаквали преди да сте бременна, е как вашите приятелства могат да се променят. Нормално е да се запознаете с други жени, които са бременни или наскоро са родили бебе и обикновено се сприятеляват в пренаталните класове. Естествено е да искате да се обграждате с хора, които преминават през същия опит като вас, не на последно място, защото ще имате толкова много въпроси, на които такива хора могат да отговорят. Може да се чувствате по-близо до женските роднини, особено до майка ви (вижте  19 седмица)..

Може да откриете, че приятели, които не са бременни или нямат деца, може да не са толкова заинтересовани от всички подробности на бременността ви. Може да им е трудно да разберат колко е всеобхватна бременност и след това появата на детето. То  може би е буквално всичко, за което можете да мислите. Ако това са приятелства, които цените, погрижете се да имате някои разговори на теми, които не са свързани с бременността. Ще е добре да не сте на 100 процента фокусирани върху бременността. Ако се отдалечите от тези приятели за известно време, не се притеснявайте. Добрите приятели винаги ще останат такива, независимо дали животите ви временно отиват в различни посоки.

Когато прекарвате време с жени, които също очакват бебе, можете да споделите върховете и притесненията на бременността си. Също така може да е забавно да се правят дейности заедно като плуване или занимания по водна аеробика.

Попитайте лекар:

Пръстите ви изтръпват и са ви казали, че имате синдром на карпалния тунел. Какво е това?

Това състояние се случва, когато подути тъкани в китката компресират нервите и причиняват чувство за боцкане с множество иглички и изтръпване на пръстите. Може да има и затруднено хващане и слабост в ръцете. При бременност, то се дължи на увеличаване на обема на кръвта и течностите, особено през втория и третия триместър. Има начини за намаляване на симптомите като упражнения за подобряване на кръвообращението и увеличаване на мобилността на китката. Вашият лекар ще може да демонстрира тези упражнения. Носенето на накитници и повдигане на ръцете ви на възглавница през нощта също може да помогне. Синдромът на карпалния тунел изчезва след раждането, след като вече няма излишък на течности.

Всъщност:

Броят на жените, които забременяват над 40 годишна възраст е на най-високото си ниво в човешката история. Раждаемостта при жените на възраст 40-44 години от 1981 г. насам  се е повишила с 65%. Раждаемостта при жените 45-49 и 50 и повече също се е повишила. Средната възраст на жените, които стават майки за първи  път е 25.2 години.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!