157 ден от бременността

Вие сте в 22 седмица и 3 дни. Бебето ви днес:

Устата и носа на бебето са добре развити. Нервната и мускулната система вече са достатъчно зрели, за да може бебето да суче в амниотичната течност, която бъбреците бавно обработват. Отпадъците се елиминират чрез плацентата. По време на бременността си вероятно ще си намерите нови приятели, но може да установите, че някои стари приятелства са засегнати.

Едно нещо, което може да не сте очаквали преди да сте бременна, е как вашите приятелства могат да се променят. Нормално е да се запознаете с други жени, които са бременни или наскоро са родили бебе и обикновено се сприятеляват в пренаталните класове. Естествено е да искате да се обграждате с хора, които преминават през същия опит като вас, не на последно място, защото ще имате толкова много въпроси, на които такива хора могат да отговорят. Може да се чувствате по-близо до женските роднини, особено до майка ви (вижте  19 седмица)..

Може да откриете, че приятели, които не са бременни или нямат деца, може да не са толкова заинтересовани от всички подробности на бременността ви. Може да им е трудно да разберат колко е всеобхватна бременност и след това появата на детето. То  може би е буквално всичко, за което можете да мислите. Ако това са приятелства, които цените, погрижете се да имате някои разговори на теми, които не са свързани с бременността. Ще е добре да не сте на 100 процента фокусирани върху бременността. Ако се отдалечите от тези приятели за известно време, не се притеснявайте. Добрите приятели винаги ще останат такива, независимо дали животите ви временно отиват в различни посоки.

Когато прекарвате време с жени, които също очакват бебе, можете да споделите върховете и притесненията на бременността си. Също така може да е забавно да се правят дейности заедно като плуване или занимания по водна аеробика.

Попитайте лекар:

Пръстите ви изтръпват и са ви казали, че имате синдром на карпалния тунел. Какво е това?

Това състояние се случва, когато подути тъка