Прегледана и обновена на 16-11-2020

Вие преминавате през 14 гестационна седмица от бременността. Днес сте точно в 13 гестационна седмица и два дни или това е 93 ден от бременността.

Бебето ви днес

От този момент измерването на мозъка на вашето бебе от едната страна до другата, взето точно над ухото, се използва като надежден индикатор за растежа и развитието му. Дори и на този ранен етап на развитие на бебето, то е започнало да уринира, въпреки че в много малки количества. Мехурът на бебето Ви вече се пълни и изпразва на всеки 30 минути, то поглъща амниотична течност, филтрира я през бъбреците и след това я отделя като урина. Обемът на пикочния мехур е малък на този етап и дори след 32 гестационна седмица ще бъде само 10 мл, достигайки 40 мл до 40 седмица. Вашето бебе произвежда много разредена урина, имаща само ограничен капацитет за реабсорбирана вода в бъбреците. Въпреки това, плацентата изпълнява повечето от функциите на бъбреците до раждането (виж функции на плацентата).

Кръвната система на вашето бебе вече може да направи и да разруши кръвни съсиреци. Плацентата е в състояние да образуват съсиреци за известно време, намалявайки риска от кървене. Вашето бебе произвежда малък брой бели кръвни клетки, но тя все още разчита на Вашите за борба с инфекциите. Червените  му кръвни клетки съдържат хемоглобин, който пренася кислорода на всички клетки на тялото. Преди раждането то има няколко форми на хемоглобин, които се различават от вашите. Те са по-стабилни при по-ниска киселинност и се свързват по-лесно с кислорода. Това позволява на тялото на вашето бебе да извлече кислорода в хемоглобина за собствено ползване.

Попитайте лекар

Очаквате тризнаци. Как ще се различава вашата пренатална грижа от тази при едно бебе?

Всички обичайни рискове от бременността се увеличават при жени с повече от едно бебе. Това е отчасти, защото хормоналните нива са по-високи, когато има повече от едно бебе, и във вашия случай, ще бъде упорита работа за тялото ви да носи и подхранва три плода.  Ще имате по-чести прегледи и сканирания, за да проверяват здравето и напредъка на вашите бебета. Въпреки че много от рисковете са извън вашия контрол, ако отидете на всички срещи и да се грижи за здравето си, е много  вероятно да имате три здрави бебета.

С тризнаците вероятно ще трябва да се родите чрез цезарово сечение. Средната продължителност на бременността с три плода е около 34 седмици.

Помислете за

Амниоцентеза

Това включва тестване на амниотична течност и обикновено се извършва в периода между 16 седмица и 18 седмица от бременността. Може да се предложи:

  • Когато в  семейство има бременност с генетични проблеми.
  • При по-възрастни жени, които са изложени на по-голям риск от бебе с хромозомна аномалия.
  • Когато скрининг тестът е показал, че има висок риск от хромозомна аномалия.
  • Вижте публикацията – Ам