93 ден от бременността

Вие преминавате през 14 гестационна седмица от бременността. Днес сте точно в 13 гестационна седмица и два дни или това е 93 ден от бременността.

Бебето ви днес

От този момент измерването на мозъка на вашето бебе от едната страна до другата, взето точно над ухото, се използва като надежден индикатор за растежа и развитието му. Дори и на този ранен етап на развитие на бебето, то е започнало да уринира, въпреки че в много малки количества. Мехурът на бебето Ви вече се пълни и изпразва на всеки 30 минути, то поглъща амниотична течност, филтрира я през бъбреците и след това я отделя като урина. Обемът на пикочния мехур е малък на този етап и дори след 32 гестационна седмица ще бъде само 10 мл, достигайки 40 мл до 40 седмица. Вашето бебе произвежда много разредена урина, имаща само ограничен капацитет за реабсорбирана вода в бъбреците. Въпреки това, плацентата изпълнява повечето от функциите на бъбреците до раждането (виж функции на плацентата).

Кръвната система на вашето бебе вече може да направи и да разруши кръвни съсиреци. Плацентата е в състояние да образуват съсиреци за известно време, намалява