95 ден от бременността

Вие сте в 13 седмица  и 4 дни. Бебето ви днес:

Независимо дали краката на вашето бебе са кръстосани или не, много е трудно да се каже от ултразвук на този етап дали вашето бебе е момче или момиче: мъжките и женските белези  изглеждат твърде сходни, за да са надеждно различими.

Централната нервна система на вашето бебе, включително мозъка и гръбначния стълб, вече има всичките си основни компоненти. Развитието на централната нервна система на бебето се е състояло и сега ще продължи да се развива с четири припокриващи се процеса. Броят на нервните клетки се увеличава и позициите им се променят по време на миграционния процес, чрез който клетките се преместват до крайното си местоположение и развиват специфични функции. Връзките между отделните нервни клетки стават по-организирани и влакната се изолират. Растежът на нервната система сега навлиза в най-активната си фаза. Отразявайки това, главата представлява половината от цялата дължина на бебето. Както нервите, така и техните поддържащи клетки , се увеличават по брой. Въпреки че повечето от нервните клетки се произвеждат по време на бременност, поддържащите клетки продължават да се увеличават по време на първата година на вашето бебе. Поддържащите клетки подпомагат процеса на миграция, който до голяма степен е завършен до 22 седмица.

Попитайте лекар:

Може ли да продължите да тичате?

Няма причина да не бягате, преди да забременеете, но не е време да бягате в маратон! Трябва да се избегне прегряване, така че не тичайте в горещи дни и пийте много вода, независимо от температурата. Носете добър спортен сутиен, за да поддържате растящите си гърди. Когато можете, тичайте на меки повърхности като трева, за да намалите стреса върху ставите, особено коленете. Джогингът е добра аеробна дейност по време на бременност в ранните месеци, но се препоръчва само ако сте свикнали да бягате. Не го предприемайте като нова дейност по време на бременност.

Фокусирай се върху храненето:

Свинското е отличен източник на п