Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 29 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

Сега мостът на носа е по-видим от по-рано в бременността. Върхът на носа все още може да изглежда леко насочен нагоре. Тъй като лицето се удължава, върхът на носа се движи леко надолу. Нервните клетки на вашето бебе се развиват, но те все още не са достатъчно зрели, за да може то да усети болка, температура или докосване. Електрическата активност вече може да бъде открита във  все по-сложни гънки на сивата материя, част от мозъка на бебето, която контролира по-високите функции, като памет и съзнание, както и контрол над мускулите и сетивните възприятия като виждане и чуване.

 

Невроните на кората-външния слой на сивата материя-са започнали да се превръщат в шест различни слоеве с отделни функции, процес, който ще бъде завършена за около пет седмици, въпреки че ще бъде необходимо допълнително зреене. Вашето бебе се ражда с почти пълно допълнение на неврони, но има по-нататъшен растеж в ранна детска възраст. За да функционират нервите ефективно и сигналите  да  преминават по-бързо, те се нуждаят от изолация. В процес, известен като миелинация, нервите са изолирани с миелинова обвивка на мазнини. Въпреки че всички компоненти на нервната система присъстват от ранен стадий на развитие, периферните сетивни и моторни нерви, гръбначния мозък и мозъка се нуждаят от цялата бременност, за да се развият и функционират като единица. Нервите на мозъка и гръбначния мозък носят усещания за болка, температура и докосване. Въпреки това процесът на миелинация е в ход и няма да бъде завършен до последните няколко седмици от бременността, така че бебето ви да не може да разпознае болката, температурата и докосването на този етап.

Масажът е успокояващ и релаксиращ и може да ви се отрази много добре , докато раждате вашето бебе.

Попитайте лекар:

Реалността на раждането ви удря сега! Как можете да избегнете прекалено много тревожност?

През третото тримесечие реалността на раждането може да ви връхлети. Може да имате някои неразположения при бременност, включително контракции на Бракстън-Хикс, които дават индикация за това какво ще се случи.

На първо място, не забравяйте, че  колкото по-спокойни сте, толкова по-лесно ще бъде раждането. Опитайте се да използвате малко положителна визуализация- вашето бебе излиза лесно в течността и се фокусирайте върху контракциитем, които са “положителна болка”, за да доведе бебето ви на бял  свят. Не забравяйте, че вашето бебе ще бъде добре, колкото и дълго да пристига, и че болката и дискомфортът са контролируеми. С други думи, дори и да решите да родите естествено, можете да получите помощ и облекчение, когато имате нужда от тях.

Опитайте се да се отпуснете и да се насладите на последните месеци на бременността си. Поглезете се с масаж и се занимавайте с творческа работа, като например плетене на дрешки за новото бебе или изработване на албуми и кутии за спомени.. Преди всичко, не се притеснявайте. Помислете за раждането като посрещане на вашето бебе в света, и се съсредоточете върху това, а не над никакви притеснения.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

204 ден от бременността

Previous article

206 ден от бременността

Next article