96 ден от бременността

Вие сте в 13 седмица  и 5 дни. Бебето ви днес:

На този етап главата, макар и все още голяма, има много по-заоблена форма, отколкото преди, а тъй като челюстта и шията се разминават, брадичката се отдалечава от врата. Ултразвукът сега ще покаже палеца като отделен от останалите пръсти.

Партньорът ви може да  ви побутва през нощта, защото го държите буден? Обичайно е за бременните жени да хъркат. Това до голяма степен се дължи на повишено подуване на носните проходи, но може да бъде причинено и от повишеното тегло и от факта, че можете да спите по гръб през нощта.

 

Запушеният нос се дължи на увеличения обем на кръвта в тялото ви, докато сте бременна. Това може да причини запушване и да накара ушите ви да са заглъхнали. Кървенето от носа също е много често при бременност; някои жени откриват, че всеки път, когато си издухат носа, имат малко количество кръв. Това е така, защото кръвоносните съдове в носа са много крехки, и с увеличения обем на кръвта, преминаваща през тях, те са склонни да кървят по-лесно. Въпреки това, кървенето трябва да бъде много леко. За лечение на кървене от носа, наклонете главата напред и захванете силно средата на носа в меката част). Трябва да спре бързо. Ако не, опитайте с лед на носа, за да помогнете на кръвоносните съдове да се стеснят. В рядката ситуация с тежко кървене отидете в болницата. Ако редовно кървите, потърсете медицинска помощ.

Фокусирай се върху татковците:

През първия триместър вероятно сте очаквали развитие по време на бременността и сте подкрепили партньора си, когато се е  чувствал объркан. Сега, когато ранните ви симптоми на бременност като гадене и умора, вероятно са преминали, и рискът от спонтанен аборт е намален, може да започнете да се чувствате по различен начин по отношение на бременността и вашето бъдеще.  Разговаряйте с мъжа си, за да може и двамата да се чувствате спокойни и очакващи с нетърпение и желания бъдещия нов живот.

Попитайте диетолог:

Безопасно ли е да се ядат фъстъци или храни, съдържащи г