114 ден от бременността

Вие сте в 16 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

При един 2D ултразвук костите на черепа се отразяват най-ефективно и се показват като светли области. Извитата челна кост на челото се вижда точно над късата носна кост, образуваща моста на носа. Бебето ви е най-мобилно сега и  може дори да прави салта в матката ви. Има няколко начина, по които бебето може да се движи сега: то може да се извива и да се протяга, да движи главата си нагоре и надолу и на двете си страни, и да мести ръцете и краката си независимо. Редовните движения на гръдната стена се появяват от време на време заедно и с хълцане. Устата може да се отваря и затваря, а бебето може да се прозява и да поглъща околоплодна течност. Има достатъчно място, в което да се движи.

Вкусовите рецептори на вашето бебе за първи път се появяват на 10 седмици и досега имат вид, много близък до този на зрял вкус. Те също имат собствено нервно снабдяване, свързано с клон на лицевия нерв. Тъй като тези неврални връзки все още не са узрели, е твърде рано за бебето ви да може да опита нещо.

Фокусирай се върху близнаците:

Как си взаимодействат бебетата?

Вече може да почувствате как близначките се движат. Контактът между тях вероятно е започнал преди няколко седмици, много преди да знаете за това и става по-сложно, когато мозъкът им се развива. До този етап от бременността, бебето има елементарни мозъчни вериги, които му помагат да усети частите на тялото си и да оцени тяхната позиция, така че не е чудно, че вашите бебета сега могат да взаимодействат на основно ниво.

 

Бебетата ви ще се движат около 50 пъти на час и могат да се докосват един друг, въпреки че в случаите, освен в един малък процент от случаите, те са в отделни амниотични сака, така че има мембрана между тях. Ултразвуковите изследвания показват, че бебетата близнаци контактуват физически и понякога реагират на докосването и натиска на другия.

Попитайте лекар: