Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 16 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

При един 2D ултразвук костите на черепа се отразяват най-ефективно и се показват като светли области. Извитата челна кост на челото се вижда точно над късата носна кост, образуваща моста на носа. Бебето ви е най-мобилно сега и  може дори да прави салта в матката ви. Има няколко начина, по които бебето може да се движи сега: то може да се извива и да се протяга, да движи главата си нагоре и надолу и на двете си страни, и да мести ръцете и краката си независимо. Редовните движения на гръдната стена се появяват от време на време заедно и с хълцане. Устата може да се отваря и затваря, а бебето може да се прозява и да поглъща околоплодна течност. Има достатъчно място, в което да се движи.

Вкусовите рецептори на вашето бебе за първи път се появяват на 10 седмици и досега имат вид, много близък до този на зрял вкус. Те също имат собствено нервно снабдяване, свързано с клон на лицевия нерв. Тъй като тези неврални връзки все още не са узрели, е твърде рано за бебето ви да може да опита нещо.

Фокусирай се върху близнаците:

Как си взаимодействат бебетата?

Вече може да почувствате как близначките се движат. Контактът между тях вероятно е започнал преди няколко седмици, много преди да знаете за това и става по-сложно, когато мозъкът им се развива. До този етап от бременността, бебето има елементарни мозъчни вериги, които му помагат да усети частите на тялото си и да оцени тяхната позиция, така че не е чудно, че вашите бебета сега могат да взаимодействат на основно ниво.

 

Бебетата ви ще се движат около 50 пъти на час и могат да се докосват един друг, въпреки че в случаите, освен в един малък процент от случаите, те са в отделни амниотични сака, така че има мембрана между тях. Ултразвуковите изследвания показват, че бебетата близнаци контактуват физически и понякога реагират на докосването и натиска на другия.

Попитайте лекар:

Какво е ДВТ и как да действате, ако сте с повишен риск?

ДВТ означава дълбока венозна тромбоза, състояние, при което се образува кръвен съсирек в дълбока вена на краката. ДВТ частично или напълно блокира вената, причинявайки болка и дискомфорт. Най-сериозната форма на ДВТ е белодробен емболия, когато част от съсирека се откъсне и пътува до белите дробове, блокирайки белодробната артерия. Това може да предизвика болки в гърдите, недостиг на въздух и изкашляне на кървави храчки. В тежки случаи белодробната емболия може да бъде фатална. Бременността се счита за тромботично състояние, което означава, че може да доведе до образуване на съсиреци в кръвоносните съдове, така че вие сте изложени на повишен риск от ДВТ, дори когато не пътувате със самолет. Жени, които преди това са имали ДВТ или които са с наднормено тегло, са изложени на повишен риск от получаване на заболяването. Носенето на поддържащи чорапи, пиенето на много течности и придвижването по време на полет може да помогне за предотвратяване на ДВТ. Ако сте имали проблеми със съсирването на кръвта в миналото, избягвайте да летите по време на бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!