Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 16 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

При един 2D ултразвук костите на черепа се отразяват най-ефективно и се показват като светли области. Извитата челна кост на челото се вижда точно над късата носна кост, образуваща моста на носа. Бебето ви е най-мобилно сега и  може дори да прави салта в матката ви. Има няколко начина, по които бебето може да се движи сега: то може да се извива и да се протяга, да движи главата си нагоре и надолу и на двете си страни, и да мести ръцете и краката си независимо. Редовните движения на гръдната стена се появяват от време на време заедно и с хълцане. Устата може да се отваря и затваря, а бебето може да се прозява и да поглъща околоплодна течност. Има достатъчно място, в което да се движи.

Вкусовите рецептори на вашето бебе за първи път се появяват на 10 седмици и досега имат вид, много близък до този на зрял вкус. Те също имат собствено нервно снабдяване, свързано с клон на лицевия нерв. Тъй като тези неврални връзки все още не са узрели, е твърде рано за бебето ви да може да опита нещо.

Фокусирай се върху близнаците:

Как си взаимодействат бебетата?

Вече може да почувствате как близначките се движат. Контактът между тях вероятно е започнал преди няколко седмици, много преди да знаете за това и става по-сложно, когато мозъкът им се развива. До този етап от бременността, бебето има елементарни мозъчни вериги, които му помагат да усети частите на тялото си и да оцени тяхната позиция, така че не е чудно, че вашите бебета сега могат да взаимодействат на основно ниво.

 

Бебетата ви ще се движат около 50 пъти на час и могат да се докосват един друг, въпреки че в случаите, освен в един малък процент от случаите, те са в отделни амниотични сака, така че има мембрана между тях. Ултразвуковите изследвания показват, че бебетата близнаци контактуват физически и понякога реагират на докосването и натиска на другия.

Попитайте лекар:

Какво е ДВТ и как да действате, ако сте с повишен риск?

ДВТ означава дълбока венозна тромбоза, състояние, при което се образува кръвен съсирек в дълбока вена на краката. ДВТ частично или напълно блокира вената, причинявайки болка и дискомфорт. Най-сериозната форма на ДВТ е белодробен емболия, когато част от съсирека се откъсне и пътува до белите дробове, блокирайки белодробната артерия. Това може да предизвика болки в гърдите, недостиг на въздух и изкашляне на кървави храчки. В тежки случаи белодробната емболия може да бъде фатална. Бременността се счита за тромботично състояние, което означава, че може да доведе до образуване на съсиреци в кръвоносните съдове, така че вие сте изложени на повишен риск от ДВТ, дори когато не пътувате със самолет. Жени, които преди това са имали ДВТ или които са с наднормено тегло, са изложени на повишен риск от получаване на заболяването. Носенето на поддържащи чорапи, пиенето на много течности и придвижването по време на полет може да помогне за предотвратяване на ДВТ. Ако сте имали проблеми със съсирването на кръвта в миналото, избягвайте да летите по време на бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

113 ден от бременността

Previous article

115 ден от бременността

Next article