51 ден от бременността

Вие преминавате през 8 седмица от бременността. Днес вие сте точно в 7 гестационна седмица и два дни или това е 51 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Бебето ви няма да изглежда разпознаваемо като човешко същество, но долната устна и челюстта ще се образуват сега, като горната устна все още не е завършена, а устата изглежда много широка. Външните уши се развиват ниско надолу по челюстната линия, а очите са широки. Въпреки че мозъкът на бебето ви все още е много просто формиран, той е под въздействието на някои забележителни промени.

Това е наистина важен етап от развитието на вашето бебе. По това време мозъкът му е свързан с гръбначния стълб, но сега започва да се нагъва и формира пет различни области. Най-ниската част, или хиндубрена, е първата част, която расте бързо и ще се превърне в структури, известни като пони, медула и церебел. Тези структури са най-примитивните области на мозъка и определят много основни действия, които правим без съзнателно усилие, като дишане и запазване на баланса ни. Над това е средната част, която праща сигнали от задната такава, периферните нерви и гръбначния мозък на предния мозък. Тази част праща мозъчните импулси на таламуса и е свързана с емоции и сетивно възприятие, и двете церебрални полукълба са гладки в този момент. При 11 г. с.