Прегледана и обновена на 09-11-2020

Вие преминавате през 8 седмица от бременността. Днес вие сте точно в 7 гестационна седмица и два дни или това е 51 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Бебето ви няма да изглежда разпознаваемо като човешко същество, но долната устна и челюстта ще се образуват сега, като горната устна все още не е завършена, а устата изглежда много широка. Външните уши се развиват ниско надолу по челюстната линия, а очите са широки. Въпреки че мозъкът на бебето ви все още е много просто формиран, той е под въздействието на някои забележителни промени.

Това е наистина важен етап от развитието на вашето бебе. По това време мозъкът му е свързан с гръбначния стълб, но сега започва да се нагъва и формира пет различни области. Най-ниската част, или хиндубрена, е първата част, която расте бързо и ще се превърне в структури, известни като пони, медула и церебел. Тези структури са най-примитивните области на мозъка и определят много основни действия, които правим без съзнателно усилие, като дишане и запазване на баланса ни. Над това е средната част, която праща сигнали от задната такава, периферните нерви и гръбначния мозък на предния мозък. Тази част праща мозъчните импулси на таламуса и е свързана с емоции и сетивно възприятие, и двете церебрални полукълба са гладки в този момент. При 11 г. с.14 гестационно седмично сканиране (виж 79 ден от бременността), прегледите за развитие на мозъка ще могат да потвърдят, че бебето има или не – нормално ранно церебрално развитие.

Точките, които ще образуват очите, са ясно видими сега. Отстрани на главата, дълбока клепка може да се види между предната и задната част на мозъка, това е нормално на този етап.

Попитайте лекаря

Бременна сте в осем седмици и имате малко кръв по бельото. Трябва ли да се притеснявате? Кървенето в ранна бременност е често срещано. Ако кървенето е леко и не е придружено от абдоминални спазми или болки, рискът от нещо фатално е малко вероятен. Винаги обаче се консултирайте с вашия лекар, ако имате кървене в някой стадий на бременността, за да се осуети някое от усложненията. Кървенето в ранна бременност може да се дължи на цервикален ектропизъм, който е, когато повърхнината на шийката на матката стане “груба”. Това се дължи на хормоналните промени и не е вредно за бебето. Полов акт може да сегрегира цервикален етропизъм, причинявайки кървене.

Кървене в края на бременността може да бъде по-сериозно, тъй като може да се дължи на частично или пълно отделяне на плацентата от стената на матката, известно като плацента превия или ниско разположената плацента. (вижте 135 ден от бременността).  Ако имате слуз, смесена с кръв близо до тернина, това може би е “тапата на бременността” (вижте 279 ден от бременността).

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!