Прегледана и обновена на 09-11-2020

Вие преминавате през 8 гестационна седмица. Днес вие сте точно в 7 седмица и четири дни или това е 53 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Горната и долната част на крайниците са пъпки, които ще образуват краката и ръцете и сега са ясно видими при ехографски скенер. Главата на бебето все още е сгъната над гърдите, но началото на ушите може просто да се открият като повдигнати области в основата на главата.

Чертите на лицето на бебето ви започват да се развиват и през следващите няколко гестацинни седмици ще станат много по-дефинирани.

Бебето ви има уши! Долу, близо до челюстта, ушите се образуват, всяка от шест малки могили, сплескайки се, за да дадат на бебето си уникалната и индивидуална форма на ушната мида. Когато лицето и челюстта се образуват и врата на бебето ви се отдалечава от гръдната стена, ушите мигрират нагоре. Те ще застанат на същото ниво, както очите му през 11 седмица от началото на бременността. Устните и носът сега започват да се оформят. За да се образува горната устна – два отделни ръбове на тъканите растат от всяка страна на лицето на бебето си, за да се сливат с част от тъканта в средната линия надолу под носа. На този етап, бебето е малко и дебелото черво се удължава. Защото нямат достатъчно място да се разширят още много в свития ембрион, червата се появяват като издутина на коремната стена. Това издуване е покрито с мембрана, в която се слива пъпната връв. Червата ще продължат да растат в тази ембрионална торбина до около 12 гестационна седмица от бременността, когато ще бъдат реабсорбирани в коремната кухина.

Фокусирайте се върху безопасността

  • Гответе с грижа към продуктите: Хигиената на храните е много важна по време на бременност по няколко причини. Първо, вашата имунна система е под допълнителен натиск по време на бременност, което ви прави по-податливи на рискови храни. Второ, има риск, че хранителните заболявания могат да окажат влияние върху здравето на бебето, така че трябва да се внимава. Направете следното:
  • Измийте ръцете си внимателно и старателно с топла вода и сапун. Уверете се, че те са напълно сухи преди да се подготви храна, тъй като бактериите се предават по-лесно върху влажна кожа.
  • Съхранявайте храната в хладилника, докато не я приготвите, и я сгответе много добре преди сервиране.
  • Сервирайте храната гореща, тъй като микробите може да се размножават в хладко състояние.
  • Охладете остатъците веднага и ги претоплетете добре само веднъж
  • Старателно почистете ръцете си, уредите и работните повърхности.
  • Нагласете правилната температура на хладилника и фризера.

Отделете време за подготовка и вземете предвид измиването на всички плодове и зеленчуци. Съхранявайте суровите храни далеч от готвени такива.

Фактите говорят…

Според едно проучване, яденето на ябълки по време на бременност може да намали риска от развитие на астма. Средиземноморска диета може да има същия ефект. Изследователите откриват, че бебетата на майките, които хапват много риба, зехтин, плодове, са с до:

  • 30 процента по-малко дихателни проблеми
  • 50 процента по-малка вероятност да развият кожни алергии.

Дните неусетно минават и остават точно 227 дена до датата на термина.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

52 ден от бременността

Previous article

54 ден от бременността

Next article