Прегледана и обновена на 09-11-2020

Вие преминавате през 8 седмица от бременността. Днес вие сте точно в 7 гестационна седмица и пет дни или това е 54 ден от бременността.

Вашето бебе днес

При едно ултразвуково сканиране на бебето в страничен изглед  се показва, че главата (отгоре) е относително голяма в сравнение с останалата част от тялото.

Животът продължава, въпреки че сте бременна, но се постарай да получите правилната помощ, ако се уморите. Може работата ви да е много напрегната. Ако имате симптоми и все още не сте казали на колегите, че сте бременна, това може да направи напрегнат всеки един  ден. Ако сте казали на някой от тях или на шефа ви,  може да е ви е много по-лесно, но може да се почувствате, че трябва да докажете, че можете да си вършите работата толкова ефективно, колкото преди.

Пътуването може да бъде уморително, така че е добре да проучите възможните начини да правите графика си само, когато е нужно, така че да можете да пътувате, са когато е крайно наложително. Пазете за себе си. Ако установите, че се борите да се справите с работата си, говорете с шефа си – можете да го помолите да пази бременността ви в тайна, докато не сте готови да кажете, или някой в отдел човешки ресурси, за да си даде малко спокойствие и пространство. Ако имате колеги, които са близки приятели, разчитайте на тях за подкрепа в тези ранни седмици.

Синдромът на гнездото

При повечето жени синдромът на гнездото се появява в по-късните седмици на бременността, но ако ви сполети неистово желание да вкарате къщата си в ред преди раждането, сигурно ви хваща този интересен синдром. Преди всичко избягвайте да излагате себе си и бебето си на риск: не стойте на стълба, и не се огъвайте краката си за дълги периоди, тъй като това може да засегне кръвообращението ви. Избягвайте контакт с бои на маслена основа, полиуретан (използван за подови настилки), спрей бои, терпентин и други машини за отстраняване на бои и избягвайте вдишване на прах от гипс.

Попитайте лекаря

Може ли да ми се прави ваксина, след като сте бременна?

Не е нужно да пътувате към части от света, където има висок риск от болести, освен ако наистина не се налага. Местните здравни грижи не могат да бъдат адекватни и храната и водата може да бъдат заразени, което създава опасни рискове.

Ако не е възможно да промените вашата дестинация или да отложите забавлението, имайте предвид следното:

  • Перорални ваксини за предпазване от зарази като треска, коремен тиф, полиомиелит и антракс, например, са рискови по време на бременност, въпреки че Вашият лекар може да реши, че ако трябва да пътувате, рискът от прилагане на ваксината е по- нисък от рисковете, свързани с проследяване на заболяването.
  • Някои ваксини (полиомиелит и тифоид) са безопасни, когато се прилагат чрез инжекция. Таблетките мефлохин, взимани за предотвратяване на малария, се считат за безопасни след 16 гестационна седмица.
  • Безопасно е да направите тетанус ваксина, ако сте бременна, проверете дали Вашият статус  е актуализиран.

Отпуснете се, дишайте, едва ли ако не пътувате следващите няколко месеца светът ще свърши. Сега имате по важни приоритети, защото носите едно малко същество вътре във вас което само след 226 дена трябва да изл