Прегледана и обновена на 09-11-2020

Вие преминавате през 8 седмица от бременността. Днес вие сте точно в 7 гестационна седмица и три дни или това е 52 ден от бременността.

Вашето бебе днес

На този етап “опашката на ембриона”  започва да изчезва. В тази област на опорно-двигателния апарат в крайна сметка ще се образуват четирите стопени кости на опашната кост на бебето ви – най-ниската част на гръбначния стълб.

Дори и да сте щастливи да имате бебе, е естествено понякога да имате смесени емоции. Емоциите ти могат да се колебаят: в един момент може да се смеете, а в следващия момент да сте раздразнителни, да викате или да плачете. Може да сте объркани, че в момент, когато трябва да сте щастливи, често се чувствате напрегнати и сълзливи. Бъдете сигурни, че това е нормална и временна част от бременността. Не бъдете твърди към себе си, тъй като тези променящи се настроения са причинени главно от хормоните на бременността, което е нещо извън вашия контрол. Те са същите хормони, които причиняват симптомите на предменструален синдром – бързи промени в настроението, плач и раздразнителност, които може да сте имали преди. Бъдете мили към себе си в тези времена и правете това, което е най-добре за вас, независимо дали отнема време, за да бъдете сами или да споделяте чувствата си с другите.

Когато сте с един по-тежък ден, не забравяйте, че тези отрицателни чувства ще преминат, а промените в настроението са нормална част от бременността.

Фокусирайте се върху безопасността

Защитете се: Токсоплазмозата е разстройство, причинено от паразит, който може да навреди на развиващия се плод. Симптомите могат да наподобяват тези на мононуклеоза с висока температура и/или подути жлези в областта на шията. Тя може да се разпространи през изпражненията на котките. Въпреки това, тя може да се разпространява от недостатъчното термично обработено месо. По този начин, в допълнение към избягване на смяна на котешката тоалетна, използвайте известна предпазливост в кухнята. Говеждото, свинското и агнешкото трябва да се приготвят добре. Избягвайте кръстосаното заразяване в кухнята при приготвянето на храни. Бъдете сигурни, за да почистите дъските за рязане и съдове добре с гореща сапунена вода след приготвяне на месо.

Фактите говорят…

До 70 процента от бременните жени понякога имат симптоми на депресия при бременност. Ако състоянието ви пречи на ежедневния живот, потърсете подкрепа от близки и специалисти.

Попитайте лекар

Ако се борите да се справите с промените в настроението на жена ви – бъдете търпелив и спокоен. Тези промени нормални ли са? Да, партньорката ви ще бъде емоционална и всичко, което можете да направите, е да бъдете толкова подкрепящи и разбиращи, колкото можете. В този ранен стадий на бременността променящите се нива на хормоните й могат да причинят промени в настроението и неочаквани емоционални реакции. Понякога неща, които никога не са били проблем, като например да чуе определена музика, могат да я накарат да плаче, или може да се нахвърли върху нещо тривиално. С емоциит