Прегледана и обновена на 08-02-2016

За какво е нужна плацентата при бременност и каква е основната функция на Плацентата? Може да научите какво е плацента в предходна наша статия свързана с бременността, а именно – Плацента.

По време на бременност, много жени си задават въпроса „За какво е нужна Плацентата и каква е нейната функция“. При всички случай функцията на плацентата е важен и сложен процес в женският организъм по време на цялата бременност. Плацентата е системата, поддържаща живота на бебето. Външният слой има къси разклонения, подредени като при „чепка грозде“, които проникват в майчината тъкан. Плодът се храни именно чрез плацентата и нейната функция. Друга функция на плацентата е да дава на плода кислород и чрез нея да изхвърля отпадъчните си продукти след първите два месеца от бременността. Тънките стени на вилите разделят кръвообращението на плода от кръвта на майката, но през тях зародишът може да получава кислород и хранителни вещества и да изхвърля отпадъчния си продукт.
каква е функцията на плацентата

Към четвъртия месец от бременността през плацентата всеки ден протичат около 26 – 27 литра кръв. Към деветия месец количеството вече е около 300 литра на ден. Макар зародишът да приема кислорода си и да се храни посредством майчиното кръвообращение, няма директна обмяна на кръв между майката и плода. Бебето се храни от нея посредством осмотичен процес, т.е. известни съставки от кръвта на майката се процеждат при зародиша. По този начин се пресяват някои вещества, които биха били вредни за плода и па този начин никога не го достигат. Плацентата обик­новено е разположена в горната част на матката. Пъпната връв свързва плода с плацентата и е прикрепена някъде близо до средата си. Тъй като тя се състои от плъзгава подобна на желе тъкан, а бебето плава в течност, наречена околоплодна вода или течност, по пъпната връв много рядко могат да се срещна т възли и тя може да се увие около врата на детето, без да причини никакви увреждания. Нито детето, нито майката имат усещания в областта на пъпната връв тъй като в нея липсват нерви. Една от важните функции на плацентата е да произвежда също така половите хормони естроген и прогестерон. Усиленото производство на естроген води до разрастване на мускулату­рата на матката и кръвоносните съдове, разположени в стената на матката, които снабдяват мускулите с кислород. Той причинява също омекване на тазовите връзки и на вагината, също така развива млечни жлези в гърдите. Прогестеронът предпазва матката от прекалена активност, при която пло­дът би могъл да бъде изхвърлен преждевременно. Чрез своите функции, които се променят с напредването на бременността до самото раждане, то обикновено започва, когато нивото на прогестерона спадне и се получи промяна на баланса между естрогена и прогестерона.
След раждането на бебето плацентата / и функцията която тя е изпълнявала/ не е нужна на жената и затова тя се изхвърля от организма. В последствие и от­ворите на разкъсаните маточни съдове се затварят чрез контракции на мускулните влакна по стените на матката.
В този момент плацентата вече е дискообразна с диаметър между 13 и 20 сантиметра, дебелина от около 3 сантиметра и тежи около половин килограм.