216 ден от бременността

Вие сте в 30 седмица и 6 дни. Бебето ви днес:

На едно изображение – бебето може да се види да лежи върху плацентата с пъпната връв точно под брадичката му.  След като производството на червени кръвни клетки на вашето бебе е в разгара си, на теория имунната ви система може да започне да му наврежда. След 30 седмици производството на червени кръвни клетки на бебето ви преминава от черния дроб към костния мозък. Тези червени кръвни клетки е малко вероятно да са от същата кръвна група като вашата. Малък брой от тези червени кръвни клетки често изтичат през плацентата, така че вапият организъм да ги разпознава като чужди и да ги атакува.

Вашата кръвна група не е важна, защото въпреки че антителата към кръвните групи A, B, AB или O могат да атакуват клетките на плода в кръвообращението, те са твърде големи, за да пресекат плацентата и да атакуват детето директно. Следователно различията в кръвните групи на A B и O нямат значение. Въпреки това, всеки е също резус положителен (85 процента) или отрицателен (15 процента).

Резус отрицателните жени произвеждат антитела срещу резус положителни кръвни клетки, те са по-малки от A B O антителата и могат да преминат през плацентата. След като го направят, голям брой антитела могат да атакуват  кръвните клетки на бебето ви, което води до анемия. Първите бременности рядко са засегнати. При бременност ви се прилага инжекция на резус антитела „Rh имуноглобулин (RhIg)“ около настоящият момент и друга след раждането. Rh имуноглобулин е във форма, която  е твърде голяма, за да прекоси плацентата. Това предотвратява атаката срещу вашето бебе.

Фокусирай се върху вашето здраве:

Добър нощен сън

Безсънието е често срещан проблем по време на бременност и може да доведе до умора, чувство на стрес и тревожност и раздразнителност. Дали е предизвикана от увеличения ви размер, болките в гърба, киселините, получаване на прекомерно чести позиви за изпразване на пикочния мехур или нещо друго, безсъние не е забавно. Топла вана или малка закуск