Прегледана и обновена на 16-11-2020

Вие преминавате през 13 г. седмица и това е първата седмица от вашия втори триместър. Днес сте точно в 12 г. седмица и шест дни или това е 90 ден от бременността.

Бебето ви днес

Бебето прекарва по-голямата част от времето в навита позиция, често с кръстосани крака и ръце близо до лицето. Не го мислете много, защото развитието на бебето продължава по плана на майката природа. Никога не е твърде рано да започнете да планирате това, което ще трябва да купите за вашето бебе, дори ако не искате да започнете да пазарувате още сега.

Сега, когато сте в по-безопасния втори триместър, може да се изкушите да започнете да купувате някакви бебешки артикула, освен ако не сте суеверни и бихте предпочели да изчакате. Една добра причина да започнете пазаруването в този триместър е, че вашите енергийни нива са в своя връх на бременността. В по-късните месеци ще ви бъде твърде уморително да носите корема си, както и нарасналото тегло, и ходенето по магазините и пазаруването може да не е сред любимите ви забавления. Дори да не пазарувате, започвайте да планирате. Помолете приятелите си да препоръчат любимите си колички, креватчета и седалки за кола, след това проверете цените, така че да можете да планирате бюджета си. Може да откриете също, че семейството и приятелите предлагат употребявани стоки, които можете да закупите или заемете.

Ако закупите нови бебешки дрехи, оставете касовите бележки и проверете политиката на магазина за връщане, в случай че имате бебе, което е твърде голямо за облеклото за новородени и вие трябва да смените предварително купеното.

Фокусирайте се върху тялото си

Погрижете се за растежа на космите си:

Промяната на хормоните може да създаде хаос в растежа на косата ви. За да се справите с всяка ново растящите косми:

  • Обръснете по-големи площи и по-често.
  • Депилаторните кремове и обезцветителите за косата могат да се абсорбират през кожата, така че бръсненето и епилатора са по-безопасни. Ако смятате, че трябва да използвате депилаторни кремове и обезцветители, първо направете тест за непоносимост на сгъвката над лакътя и поддържайте стаята добре проветрива, за да избегнете вдишване на изпарения.
  • Ако се боядисвате по време на бременността, имайте предвид, че кожата Ви може да бъде по-чувствителна по време на бременност.

Попитайте лекар

Току-що сте  казали на родителите си, че съм бременна, но те реагираха много негативно, защото не одобряват партньора ви. Какво да направите?

Първо, дайте им време да се настроят към новините. Създаването на бебе с някого е най-голямата отговорност и отбелязва важно събитие, което променя живота. За родителите ви това е сигнал, че партньорът ви не отива никъде, колкото и много да не го одобряват.

След като нещата са се успокоили, предположете, че вашите родители  приемат бременността като възможност да възстановят връзката си с партньора ви и да започнат на чисто. Уверете ги, че вие и партньора ви много искате те да бъдат част от живота на внуците си и че предпочитате да изчистите отношенията си сега, така че да няма никакви негативни чувства и напрежение след раждането на вашето бебе.

Помнете, че е вероятно всичко да бъде забравено, когато родителите ви държат внучето си, което е много обичани, и тъй като част от това бебе е и на партньора ви, това трябва да им помогне да почувстват по-топли чувства към него.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

89 ден от бременността

Previous article

91 ден от бременността

Next article