Речник

Глюкоза

Обновена: 24-10-2018

Какво е глюкоза?
Глюкозата идва от гръцката дума за „сладък“. Това е разновидност или един вид захар, която се получава във вашия организъм от храната, която ядете и тялото ви я използва за енергия. Тъй като пътува през кръвта до вашите клетки, тя се нарича още кръвна захар. Инсулинът е хормон, който движи глюкоза през кръвта в клетките за енергия и съхранение. Хората с диабет имат по-високи от нормалните нива в кръвта. Или те не разполагат с достатъчно инсулин, за да може техните клетки да реагират на инсулина, така както трябва. Високата кръвна захар за по-дълъг период от време може да увреди бъбреците, очите и други органи. глюкоза

Как тялото възпроизвежда глюкозата?
Глюкозата най-вече идва от храни, богати на въглехидрати като хляб, картофи и плодове. Докато ядете, храната се движи надолу по хранопровода към стомаха. Там киселини и ензими я разделят на малки части. По време на този процес, глюкозата се освобождава. Влиза в червата, където се абсорбира. От там тя преминава в кръвта. След като вече е в кръвта, инсулинът помага на глюкозата да се усвои от клетките. На вашето тяло е заложено да поддържа точно определено нивото на глюкозата в кръвта. Бета клетките в панкреаса ви следят нивото на кръвната захар на всеки няколко секунди. Когато кръвната глюкоза се повиши, след като ядете, бета клетките съобщават на инсулина в кръвта. Инсулинът действа като ключ, отключва на мускулите, мазнините и чернодробни клетки, така че глюкоза може да се усвои в тях.

Повечето от клетките в тялото ви използват глюкозата заедно с аминокиселините и мазнините за осигуряване на енергия. Това е основният източник на гориво за мозъка ви. Нервните клетки и химическите посланици има нужда да им помогне да обработват информация. Без нея мозъкът ви няма да може да работи добре. След като тялото ви е използвало енергията, от която се нуждае, остатъчната глюкоза се съхранява в малки участъци, наречени гликогени в черния дроб и мускулите. Вашето тяло може да съхранява достатъчно, за да ви даде енергия за около един ден. След като не сте яли от няколко часа, нивото на вашата кръвна захар спада. Вашият панкреас спира секретирането на инсулин. Алфа-клетките във вашия панкреас започват да произвеждат различен хормон, наречен глюкагон. Той сигнализира за черния дроб да се спре да съхранява гликоген и започва да го превръща обратно в глюкоза.

Нивата на глюкозата в кръвта и диабетът?
Нивото на кръвната ви захар обикновено се повишава, след като ядете. След това намалява няколко часа по-късно, тъй като инсулинът движи глюкозата в клетките. Между храненията вашата кръвна захар трябва да бъде по-малко от 100 милиграма на децилитър (мг/дл). Има два основни вида диабет:
– При диабет тип 1, тялото ви не разполага с достатъчно инсулин. Имунната система атакува и унищожава клетките на панкреаса, където се прави инсулинът.
– При диабет тип 2, клетките не реагират на инсулин така, както трябва. Така че панкреасът трябва да направи повече и повече инсулин, за да се движи глюкозата в клетките. В крайна сметка – панкреасът е повреден и не може да направи достатъчно инсулин, за да отговарят на нуждите на организма.

Без достатъчно налично количество инсулин, глюкозата не може да се предвижи правилно в клетките, а от там нивото на кръвната захар се завишава. А ниво над 200 мг/дл 2 часа след хранене или над 125 мг/DL на гладно е висока кръвна захар, наречена хипергликемия. Твърде многото глюкоза в кръвта за дълъг период от време може да повреди съдовете, които пренасят богата на кислород кръв към органите ви. Високата кръвна захар може да увеличи риска за:
– Сърдечно заболяване, сърдечен удар и инсулт
– Бъбречно заболяване
– Увреждане на нервите
– Очно заболяване, наречено ретинопатия

Хората с диабет трябва да тестват кръвната си захар често. Упражненията, диетата и медицината може да помогнат да се поддържа кръвната захар в един здравословен обхват и да се предотвратят различни сериозни усложнения.

Е вече знаете повече за това какво е глюкоза и каква е нейната роля в организма.

Запушени Маточни Тръби

Предишна публикация

Падане на Тапата

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник