Глюкоза

Какво е глюкоза?
Глюкозата идва от гръцката дума за „сладък“. Това е разновидност или един вид захар, която се получава във вашия организъм от храната, която ядете и тялото ви я използва за енергия. Тъй като пътува през кръвта до вашите клетки, тя се нарича още кръвна захар. Инсулинът е хормон, който движи глюкоза през кръвта в клетките за енергия и съхранение. Хората с диабет имат по-високи от нормалните нива в кръвта. Или те не разполагат с достатъчно инсулин, за да може техните клетки да реагират на инсулина, така както трябва. Високата кръвна захар за по-дълъг период от време може да увреди бъбреците, очите и други органи.глюкоза

Как тялото възпроизвежда глюкозата?
Глюкозата най-вече идва от храни, богати на въглехидрати като хляб, картофи и плодове. Докато ядете, храната се движи надолу по хранопровода към стомаха. Там киселини и ензими я разделят на малки части. По време на този процес, глюкозата се освобождава. Влиза в червата, където се абсорбира. От там тя преминава в кръвта. След като вече е в кръвта, инсулинът помага на глюкозата да се усвои от клетките. На вашето тяло е заложено да поддържа точно определено нивото на глюкозата в кръвта. Бета клетките в панкреаса ви следят нивото на кръвната захар на всеки няколко секунди. Когато кръвната глюкоза се повиши, след като ядете, бета клетките съобщават на инсулина в кръвта. Инсулинът действа като ключ, отключва на мускулите, мазнините и чернодробни клетки, така че глюкоза може да се усвои в тях.

Повечето от клетките в тялото ви използват глюкозата заедно с аминокиселините и мазнините за осигуряване на енергия. Това е основният източник на гориво за мозъка ви. Нервните клетки и химическите посланици има нужда да им помогне да обработват информация. Без нея мозъкът ви няма да може да работи добре. След като тялото ви е използвало енергията, от която се нуждае, остатъчната глюкоза се съхранява в малки участъци, наречени гликогени в черния дроб и мускулите. Вашето тяло може да съхранява достатъчно, за да ви даде енергия за около един ден. След като не сте яли от няколко часа, нивото на вашата кръвна захар спада. Вашият панкреас спира секретирането на инсулин. Алфа-клетките във вашия панкреас започват да произвеждат различен хормон, наречен глюкагон. Той сигнализира за черния дроб да се спре да съхранява гликоген и започва да го превръща обратно в глюкоза.

Нивата на глюкозата в кръвта и диабетът?
Нивото на кръвната ви захар обикновено се повишава, след като ядете. След това намалява няколко часа по-късно, тъй като инсулинът движи глюкозата в клетките. Между храненията вашата кръвна захар трябва да бъде по-малко от 100 милиграма на децилитър (мг/дл). Има два основни вида диабет:
– При диабет тип 1, тялото ви не разполага с достатъчно инсулин. Имунната система атакува и унищожава клетките на панкреаса, където се прави инсулинът.
– При диабет тип 2, клетките не реагират на инсулин така, както трябва. Така че панкреасът трябва да направи повече и повече инсулин, за да се движи глюкозата в клетките. В крайна сметка – панкреасът е повреден и не може да направи достатъчно инсулин, за да отговарят на нуждите на организма.

Без достатъчно налично количество инсулин, глюкозата не може да се предвижи правилно в клетките, а от там нивото на кръвната захар се завишава. А ниво над 200 мг/дл 2 часа след хранене или над 125 мг/DL на гладно е висока кръвна захар, наречена хипергликемия. Твърде многото глюкоза в кръвта за дълъг период от време може да повреди съдовете, които пренасят богата на кислород кръв към органите ви. Високата кръвна захар може да увеличи риска за:
– Сърдечно заболяване, сърдечен удар и инсулт
– Бъбречно заболяване
– Увреждане на нервите
– Очно заболяване, наречено ретинопатия

Хората с диабет трябва да тестват кръвната си захар често. Упражненията, диетата и медицината може да помогнат да се поддържа кръвната захар в един здравословен обхват и да се предотвратят различни сериозни усложнения.

Е вече знаете повече за това какво е глюкоза и каква е нейната роля в организма.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация