Прегледана и обновена на 25-10-2018

Падане на тапата при бременност е трудно да бъде предсказана. Когато тази слузеста запушалка се отдели и падне от шийката на матката в края на бременността, това е сигурен знак, че нещата се движат в правилната посока, но не означава непременно, че раждате. Падането на слузестата тапа при бременност е само едно от нещата, които може да означават, че раждането е започнало или ще започне скоро. Другите са позицията на бебето ви и дали сте раждали преди.

падане на тапата

Ако това е вашето първо бебе, раждането може да започне до една седмица след като изпитате падане на тапата. Или това може да бъде знак, че сте в началото на раждането. Ранният етап на раждането, през който чувствате леки контракции, болки в корема, спазми или болки в кръста, може да продължи с часове или дни. От друга страна – ако сте имали бебе преди и изгубите слузестата тапа, това може да бъде знак, че ще започнете да раждате в рамките на часове. Когато слузестата тапа падне от шийката на матката – това е придружено обикновено с кървене. То обикновено не е масивно количество, така че може да го пропуснете напълно и да не го забележите, докато сте в тоалетната. Слузта може да изглежда като разтегливо петно кръв, кървави бледи ивици или кремаво розов сопол. Не е нужно да се обаждате на гинеколога ви незабавно, когато забележите, че тапата е паднала, но ако ще сте по-спокойни – потърсете го веднага. Ако това е вашето първо раждане му се обадете веднага. Може и да изчакате, докато получите редовни и чести контракции. Вие трябва да го споменете на следващото си среща за оценка на протичането на бременността. Ако имате загуба на прясна светла и червена кръв, вижте се с лекар, така че той да може да провери, че всичко е добре. Опитайте се да имате предвид, че раждането обикновено е много бавен и плавен процес. Фините промени трябва да се случат в тялото ви, преди раждането наистина да получи ход.  В някакъв момент в късната бременност – бебето ви трябва да се установи в таза.

Когато бебето ви се намести, тялото ви ще реагира като започне да произвежда хормони – простагландини, които ще стимулират шийката на матката да узрее. Зреенето означава, че шийката на матката се размеква и скъсява. Това причинява падане на тапата в края на бременността,  която от своя страна е е запечатвала входа на матката през последните 9 месеца от вашия живот, с цел пазене на плода от инфекции и бактерии. Ако забележите отделянето на тапата – опитайте се да останете спокойни, докато чакате нещата да напредват. Използване на техники за релаксация ще помогне на тялото да произвежда хормона на раждането – окситоцин.

Да обобщим… ако разберете, че ви се случва падане на тапата при бременност не се притеснявайте, това са първи симптоми за предстоящото раждане. Същинското раждане може да се случи часове след падане на тапата или дори дни след това. Обадете се на вашия гинеколог и се уверете, че правилно сте му обяснили това което сте почувствали и видели, а именно падане на слузестата тапа в края на бременността, най-вероятно той ще ви извика на преглед.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Глюкоза

Previous article

Захранване на Бебе на 4 Месеца

Next article