Прегледана и обновена на 25-10-2018

Падане на тапата при бременност е трудно да бъде предсказана. Когато тази слузеста запушалка се отдели и падне от шийката на матката в края на бременността, това е сигурен знак, че нещата се движат в правилната посока, но не означава непременно, че раждате. Падането на слузестата тапа при бременност е само едно от нещата, които може да означават, че раждането е започнало или ще започне скоро. Другите са позицията на бебето ви и дали сте раждали преди.

падане на тапата

Ако това е вашето първо бебе, раждането може да започне до една седмица след като изпитате падане на тапата. Или това може да бъде знак, че сте в началото на раждането. Ранният етап на раждането, през който чувствате леки контракции, болки в корема, спазми или болки в кръста, може да продължи с часове или дни. От друга страна – ако сте имали бебе преди и изгубите слузестата тапа, това може да бъде знак, че ще започнете да раждате в рамките на часове. Когато слузестата тапа падне от шийката на матката – това е придружено обикновено с кървене. То обикновено не е масивно количество, така че може да го пропуснете напълно и да не го забележите, докато сте в тоалетната. Слузта може да изглежда като разтегливо петно кръв, кървави бледи ивици или кремаво розов сопол. Не е нужно да се обаждате на гинеколога ви незабавно, когато забележите, че тапата е паднала, но ако ще сте по-спокойни – потърсете го веднага. Ако това е вашето първо раждане му се обадете веднага. Може и да изчакате, докато получите редовни и чести контракции. Вие трябва да го споменете на следващото си среща за оценка на протичането на бременността. Ако имате загуба на прясна светла и червена кръв, вижте се с лекар, така че той да може да провери, че всичко е добре. Опитайте се да имате предвид, че раждането обикновено е много бавен и плавен процес. Фините промени трябва да се случат в тялото ви, преди раждането наистина да получи ход.  В някакъв момент в късната бременност – бебето ви трябва да се установи в таза.

Когато бебето ви се намести, тялото ви ще реагира като започне да произвежда хормони – простагландини, които ще стимулират шийката на матката да узрее. Зреенето означава, че шийката на матката се размеква и скъсява. Това причинява падане на тапата в края на бременността,  която от своя страна е е запечатвала входа на матката през последните 9 месеца от вашия живот, с цел пазене на плода от инфекции и бактерии. Ако забележите отделянето на тапата – опитайте се да останете спокойни, докато чакате нещата да напредват. Използване на техники за релаксация ще помогне на тялото да произвежда хормона на раждането – окситоцин.

Да обобщим… ако разберете, че ви се случва падане на тапата при бременност не се притеснявайте, това са първи сим