Бременност

Падане на Тапата

Обновена: 25-10-2018

Падане на тапата при бременност е трудно да бъде предсказана. Когато тази слузеста запушалка се отдели и падне от шийката на матката в края на бременността, това е сигурен знак, че нещата се движат в правилната посока, но не означава непременно, че раждате. Падането на слузестата тапа при бременност е само едно от нещата, които може да означават, че раждането е започнало или ще започне скоро. Другите са позицията на бебето ви и дали сте раждали преди.

падане на тапата Ако това е вашето първо бебе, раждането може да започне до една седмица след като изпитате падане на тапата. Или това може да бъде знак, че сте в началото на раждането. Ранният етап на раждането, през който чувствате леки контракции, болки в корема, спазми или болки в кръста, може да продължи с часове или дни. От друга страна – ако сте имали бебе преди и изгубите слузестата тапа, това може да бъде знак, че ще започнете да раждате в рамките на часове. Когато слузестата тапа падне от шийката на матката – това е придружено обикновено с кървене. То обикновено не е масивно количество, така че може да го пропуснете напълно и да не го забележите, докато сте в тоалетната. Слузта може да изглежда като разтегливо петно кръв, кървави бледи ивици или кремаво розов сопол. Не е нужно да се обаждате на гинеколога ви незабавно, когато забележите, че тапата е паднала, но ако ще сте по-спокойни – потърсете го веднага. Ако това е вашето първо раждане му се обадете веднага. Може и да изчакате, докато получите редовни и чести контракции. Вие трябва да го споменете на следващото си среща за оценка на протичането на бременността. Ако имате загуба на прясна светла и червена кръв, вижте се с лекар, така че той да може да провери, че всичко е добре. Опитайте се да имате предвид, че раждането обикновено е много бавен и плавен процес. Фините промени трябва да се случат в тялото ви, преди раждането наистина да получи ход.  В някакъв момент в късната бременност – бебето ви трябва да се установи в таза.

Когато бебето ви се намести, тялото ви ще реагира като започне да произвежда хормони – простагландини, които ще стимулират шийката на матката да узрее. Зреенето означава, че шийката на матката се размеква и скъсява. Това причинява падане на тапата в края на бременността,  която от своя страна е е запечатвала входа на матката през последните 9 месеца от вашия живот, с цел пазене на плода от инфекции и бактерии. Ако забележите отделянето на тапата – опитайте се да останете спокойни, докато чакате нещата да напредват. Използване на техники за релаксация ще помогне на тялото да произвежда хормона на раждането – окситоцин.

Да обобщим… ако разберете, че ви се случва падане на тапата при бременност не се притеснявайте, това са първи симптоми за предстоящото раждане. Същинското раждане може да се случи часове след падане на тапата или дори дни след това. Обадете се на вашия гинеколог и се уверете, че правилно сте му обяснили това което сте почувствали и видели, а именно падане на слузестата тапа в края на бременността, най-вероятно той ще ви извика на преглед.

Захранване на Бебе на 4 Месеца

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.