Симптоми за Наближаващо Раждане

Кои са първите симптоми за наближаващо раждане?
Ако ви предстои раждане, и особено, ако сте бременна за първи път – сигурно имате много питанки относно първите симптоми на започващото раждане и как да сте сигурни, че симптомите, които са се проявили при вас индикират именно започващия процес, а не са фалшиви? За да знаете кога да се обадите на вашия гинеколог или акушерка и кога да се отправите към родилното отделение, ние ще ви запознаем с основните симптоми за наближаващото раждане. Запомнете, че в природата на женското тяло е да износи и роди дете, така че го слушайте и то само ще ви покаже кога е настъпил точният момент.

Най–общо предстоящото, а може би и наближаващо раждане се разпознава по 3 основни симптома:

  1. ,,Изтичане на води ви”, познати още като амниотична течност или торбичка.
  2. Падане на тапата, която стои на входа на шийката на матката и пази бебето от инфекции.
  3. Контракциите на матката, които имат за цел да изтласкат плода към родовия канал извън тялото ви.

симптоми за наближаващо раждане

Ако при вас се появят двата симптома, или само един от тях, защото при всяка жена е различно, трябва да се подготвите, че раждането започва и до ден или два ще държите вашето детенце в обятията си. Сега нека да ги разгледаме по–обстойно:
Разкъсването на амниотичния сак: няма как да се определи какво количество ще бъде тази течност, така че има вариант и въобще да не разберете, че са ви изтегли водите, ако това стане, докато сте в тоалетната или под душа. Има жени, при които обаче количеството течност е доста обилно, така че изтичането няма как да се сбърка. Ако имате този симптом и ви изтекат водите, ще родите най–късно до 24 часа след това. Важно е незабавно да се обадите на лекаря си, на когото да кажете какво се е случило, какъв е цветът на течността и дали тя има необичайна лоша миризма, и да се отправите към болницата, където да се следи състоянието на плода.
Падането на тапата: Може би вече знаете за тапата при бременност, но накратко тапата защитава плода през време на бременността от всякакви инфекции и тя е много ясен индикатор за раждане, когато падне. Обикновено до 48 часа раждането настъпва. Отново обаче има жени, при които тапата не пада преди контракциите, а по време на тях и може да не е възможно да се водите по тях като ясен симптом за настъпващо раждане. Тапата представлява малка слузесто образование, което може да има розовикав или кафеникаф цвят. Повече може да прочетете в Падане на Тапата при Бременност.
Най–големият симптом на раждането са контракциите. В ранният им етап те се усещат като менструални болки или болки в кръста и се появяват и отшумяват на интервал от около 30 минути. С времето те се учестяват и стават по–силни и много болезнени. Когато ги засечете на интервал пет–три минути, значи сте на финала и раждането ще стане съвсем скоро. Ако усещате контракциите много силни и разкъсващи, дори да са на по–голям интервал, се обадете на гинеколога си и тръгвайте към болницата, където да могат да определят с какво разкритие сте. Обикновено, ако сте по–издръжливи и особено, ако сте с първа бременност, лекарите ще ви посъветват да чакате интервал от пет минути и тогава да тръгнете към родилното, но ако сте раждали преди е добре да отидете по–отрано, защото обикновено раждането настъпва по–бързо в такива случаи.

Нормално е раждането да предизвика вълна от емоции – страх, нетърпение, изнервеност, но се опитайте да се контролирате и да сте спокойни, за да бъде процесът по–плавен и нормален. За да не настъпи хаос, когато моментът дойде, подгответе план за раждането си предварително, за да е по–лесно да се организирате – подгответе си чантата с багажа за родилното, помислете как ще се придвижите до болницата и намерете човек, на когото ще можете да разчитате, че ще бъде на ваше разположение на 100 %, когато мигът настъпи.

Това бяха накратко трите основни и първи симптоми за наближаващо раждане. Бъдете живи, здрави усмихнати и успех от екипът на Bremennost.bg

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).