Прегледана и обновена на 03-11-2020

Вие вече навлязохте в 6 гестационна седмица. Днес е 36 ден от бременността и това се равнява на 5 седмица и 1 ден.

Бебето ви днес

Ембрионът вече има 14 сомити – градивните елементи на мускулната система на вашето бебе. Ако го наблюдава специалист с видеозон. Ще види в горната му част отворения край на невралната тръба, която заедно с отвора в основата на гръбначния стълб е затворен. Ако все още не сте имали ранни симптоми на бременност, докато сте навлизали в 6-та гестационна седмица, може да сте нащрек за признаци, че действително сте бременна.

Вие и партньорът ви вероятно сте единствените, които знаят, че сте бременна, и все още се чудите дали е истина. На този етап може да нямате никакви симптоми, въпреки бързо променящия се и нарастващ ембрион вътре във вас. Тази липса на признаци на бременност е напълно нормална и не е причина за безпокойство. Опитайте се да запомните, че по-голямата част от бременностите са без усложнения. Нормално е за една здрава бременна жена да изпитва широк спектър от странични ефекти или изобщо да няма такива. Така че не се притеснявайте, ако се чувствате страхотно – всъщност трябва да броите себе си за късметлийка!

Ранно ултразвуково изследване

Някои жени ще имат ранно ултразвуково сканиране, но по-голямата част от тях ще претърпят такова около 12-та седмица от бременността. (виж 78 ден от бременността). Ранните образни изследвания обикновено се извършват вагинално, със сканираща сонда, поставена леко във влагалището. Те се извършват по следните причини:

  • Ако има анамнеза за множество раждания в семейството ви – или сте използвали ин витро или друга форма на подпомогната бременност, Вашият лекар може да поиска да провери броя на ембрионите.
  • Ако сте имали спонтанен аборт в миналото, или показвате признаци на спазми или зацапване, или по-обилно кървене при бременност, може да се направи сканиране, за да се провери дали все още има сърдечен ритъм.
  • Да се установи причината за вагинално кървене. Вашето бебе може да е здраво, но фиброидите или други състояния могат да ви причинят кървене. Това ще бъде разгледано от Вашия лекар.

Ранните вагинални изследвания не показват много подробности. Сонографът изчаква, докато ембрионът е в правилната позиция , за да бъде измерен.

Попитайте диетолог

Откакто съм бременна, изглежда, че нямам голям апетит. Това нормално ли е? Често се случва да не желаете храна, особено ако имате сутрешно гадене при бременност. Вече не можете да понасяте любимите си храни. Ако не ядете много, важно е това, което ядете, да е питателно. Изберете богати на хранителни вещества тъмнозелени листни зеленчуци, бобови растения, и риба (виж 48 ден от бременността), тъй като съдържат незаменими вещества и мастни киселини.

Всъщност до 90 процента от вашето снабдяване с витамин D зависи от адекватното излагане на слънчева светлина, но също така може да разгледате статията която описва различни храни богати на витамин D. Витамин D помага на организма ви да абсорбира калций, който е жизнено важен за развитието на скелета на плода. Дневна 15-минутна разходка навън – със слънцето върху кожата ви – е достатъчна. Можете също така да стимулирате приема на витамин D като ядете мазна риба, яйца, обогатени зърнен