Прегледана и обновена на 03-11-2020

Вие сте в четвърта гестационна седмица и шест дни или това е 34 ден от бременността.

Вашето бебе днес

В горната част на ембриона  все още има широко отваряне по гърба, което постепенно ще се затвори през следващите няколко дни. Частите на главата и долната част на гръбначния стълб са последните, които се затварят. Плацентата – структурата, която ще се превърне в спасителната линия на вашето неродено бебе – се формира.

Вашият резултат от теста за бременност може да е единственият знак, че сте бременна, но има много очарователни промени, които се случват във вас. Основните структури, които ще образуват плацентата са вече въведени (вижте 70 ден от бременността). Външният слой на клетките, които първоначално са влезли в лигавицата на матката, сега са покрити с проекции на плацентарна тъкан. Външните клетки са в пряк контакт с кръвта ви. Вътрешните частици на плацентата се наричат “вили”. Някои вили закотвят бременността към тъканите ви и от тях възникват по-малки свободно движещи се вили. По-късно ще се появят повече клонове и в крайна сметка ще приличат на разклонени листа папрат. Те са все още незрели и не са установили собствено кръвоснабдяване. Те ще бъдат функционални няколко гестационни седмици преди плацентата да е достатъчно зряла, за да снабди всичкия кислород и хранителни вещества, от които вашето развиващо се бебе се нуждае. Прочетете повече във функции на плацентата.

Попитайте своята майка

Наистина искахте бебе, но сега, когато имате положителен резултат от теста за бременност, изведнъж не сте толкова сигурна. Това нормално ли е? Почувствали сте съвсем същото в началото и след като сте разговаряли с приятели, сте открили, че много от тях са имали смесени чувства, особено в началото. Доста добър начин да преодолеете това е да се съсредоточите върху причините, поради които искате бебето. Запишете си всичките. После се опитайте да разберете за какво наистина се тревожите. Това да не би да е мисълта да се откажете от свободата си? Финансови ли са притесненията ви? Притеснявате ли се, че не съм добър родител? Това ще ви помогне да погледнете нещата в перспектива и да осъзнаете, че наистина искате бебето.

Време е да помислите

Ако сте имали положителен тест за бременност, обадете се на вашия лекар, за да насрочите първото си пренатално посещение, което ще бъде между 8 г.с и 12 гестационна седмица от бременността. Когато ви записват час, вероятно ще поискат датата на последния ви менструален период, за да се насрочи правилно часа.

  • При назначаването Вашият лекар ще потвърди резултатите от вашия домашен тест за бременност с изследвания на кръв и урина и евентуално чрез ултразвук. Той също така ще определи прогнозната дата на термина въз основа на датата на последния ви менструален цикъл.
  • Това първо посещение обикновено ще бъде най-дългата ви среща, тъй като лекарят ще ви направи задълбочен физически преглед, ще вземе семейството и личната ви здравна история и ще отговори на всеки един от вашите въпроси или проблеми, свързани с бременността.
  • Ще бъдете претеглен и ще ви бъде проверено кръвното налягане.
  • Ще имате и назначени тестове на кръвта, включително за установяване на кръвната ви група, Rh статус и различни полово предавани болести.

Ако имате някакви съмнения, докато сте бременна, опитайте да говорите с близък роднина – може би на майка ви – или с приятелка. Ве