Прегледана и обновена на 28-10-2020

Това е ден 6 от менструалния цикъл и само след няколко дни ще сте в овулация (Как да разбера кога съм в овулация?) и ще имате голям шанс да забременеете, затова храната е от съществено значение за зачеването и бременността, така че вие и вашият партньор трябва да започнете да спазвате добри навици по отношение на начина ви на живот.

Какво се случва вътре във вас?

човешка матка, фалопиеви тръби и яйчници

Зелената централна структура е самата матка с крушовидна форма, а червената част е кухината на матката. Сините структури от двете страни са фалопиевите тръби, всяка от които има яйчник в розово, които се намира в края на фалопиевите тръби на снимката.

Фокусирайте се върху храненето

Диетата ви трябва да включва храни, съдържащи витамини от група Б. Вземете мултивитамини, специално създадени за бременни жени, ако е необходимо:

  • Дефицитът на В1 е свързан с неуспешна овулация и имплантиране.
  • Дефицитът на B2 е свързан с безплодие и спонтанен аборт.
  • B5 е важен за зачеването и развитието на плода.
  • B6 е от съществено значение за образуването и функционирането на половите хормони.
  • B12 (научете повече във витамин Б12 при бременност), заедно с фолиеватата киселина  – витамин В9, е от съществено значение за развитието на плода.

Отделете време през това през първите две седмици от цикъла ви, преди да овулирате, за да погледнете какво ядете ежедневно – ако вие и вашият партньор (9 ден от бременността) направите някои прости промени в диетата си,  само това може да бъде достатъчно, за да подобри шансовете ви за зачеване. Използвайте тази възможност, за да проверите теглото си, тъй като индекс на телесната маса под 19 или над 24 може да повлияе неблагоприятно на фертилитета. Ако сте с наднормено тегло, излишната мастна тъкан може да повлияе на метаболизма и хормоните и оттам може да не овулирате редовно, или дори да нямате овулация изобщо. Ако имате нужда от лечение на плодовитостта, шансовете за успех също са по-ниски, ако сте с наднормено тегло, защото може да реагирате по-малко добре на лекарства, които стимулират овулацията. След като сте бременна, наднорменото тегло може да доведе до повишен риск от усложнения при бременност, намаляване на вероятността от раждане около датата на термина (изчисляване на термина на раждане). Претеглянето твърде рядко, когато се опитвате да зачене, не е никак здравословно. Бременността се концентрира върху резервите на жената, така че малкото натрупани мазнини е нещо добро за майката и бебето (Килограми по време на Бременност). Да бъдете обаче със сериозно поднормено  тегло също може да повлияе на овулацията и да направи периодите ви нередовни или отсъстващи като цяло, и зачеването да стане по- малко вероятно.  Вашият индекс на телесна маса, когато заченете е също така добър показател за това колко тегло трябва да наддавате, след като сте бременна, така че си заслужава да го проверите още в този момент. (50 ден от бременността)

Вземете форма и плодородие!

Редовните упражнения също може да увеличат шансовете ви за зачеване, като позволят на тялото ви да работи при оптимални нива. Ако сте физически активни и имате здравословен начин на живот, ще намалите нивото на токсините в тялото си и ще бъдете по-малко стресирани, което прави по-лесно да заченете. Упражненията ще регулират нивата на енергията и кръвната ви захар, което подпомага тялото в регулирането на хормоналния цикъл—ключов играч в репродуктивния процес. Обратно, свръх експресното натоварване може да повлияе неблагоприятно на процеса на овулация и да направи зачеването по-трудно. Насоките за физическа дейност в този важен момент за зачеване са да продължите с дейност  като ходене, бягане или аеробика, в продължение на 30 минути от три до пет пъти седмично с умерен интензитет. Важно е да слушате тялото си – умерени упражнения в рамките на един комфортен диапазон, когато  не са твърде трудоемки, са достатъчни тялото ви  да почувства ползите.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

5 ден от бременността

Previous article

7 ден от бременността

Next article