Прегледана и обновена на 28-10-2020

Вие сте във втора гестационна седмица и два дни или това е 16 ден на бременността. Остават 264 дни до датата на термина.

Какво се случва вътре във вас?

През този ден човешката яйцеклетка е на около 24 часа след оплождането. Около яйцето се е оформил дебел жълт слой, който сега е непроницаем. Две проядра съдържат генетичен материал от майката и бащата, преди да се слеят. Когато яйцеклетката е оплодена, хормоналните промени по естествен път се появяват, за да се спре нормалният ви менструален цикъл.

яйцеклетката 24 часа след зачеването

В този ранен етап след оплождането на яйцеклетката, развиващият се ембрион ще сигнализира за съществуването си на хипофизната жлеза в мозъка, за да може тя да изключи менструалния цикъл. Той прави това чрез производство на нов хормон, наречен човешки хорион гонадотропин (hCG). Този хормон отменя обичайния месечен цикъл и поддържа високи нива на прогестерон, които са от съществено значение за вашата бременност. Хормонът прогестерон е от съществено значение за оцеляването на ембриона в матката и следователно за благосъстоянието и развитието на Вашето бебе преди раждането. По-късно, започвайки от четири до пет седмици, ембрионът ви ще предизвика производството на всички хормони, необходими за поддържане на собствения му живот. Разбира се, от вас идва неговото хранене и подслон, но дори в ранните седмици на бременността ембрионът се държи като независим човек, поне по отношение на неговите хормони и гени.

Попитайте лекаря си

Ако сте направили тестове за овулация, но всички са били отрицателни. Това означава ли, че нямате овулация този месец? Дори и да изглежда, че не сте овулирани този месец, може да имате (вижте Как да разбера кога съм в овулация). Възможно е да пропуснете върховото ниво на LH случайно. Това е по-вероятно, ако не тествате по едно и също време всеки ден или пиете много вода. Не забравяйте, че тестовете за овулация са несъвършени и е възможно да се получи фалшиво отрицателен резултат. Ако сте имали други симптоми на овулация като болка в корема или промени в слузта, вероятно е да овулирате така или иначе. Ако обаче са минали два или три месеца с постоянно отрицателни тестове, тогава може да не овулирате редовно. В такъв случай си струва да потърсите медицинска помощ.

Здравословно зачеване

Когато се опитвате да заченете, вие ще откриете, че е много важно да сте наясно с общото си здравословно състояние. Някои инфекции и вируси обаче могат да имат по-сериозно въздействие върху фертилността:

  • Херпес зостер и варицела (и двете причинени от един и същ вирус)  – най-добре е да се избягват около времето на зачеването, ако не сте имали варицела преди това.
  • Хранителното отравяне, например причинено от  бактериите листерии, може да бъде вредно.
  • Токсоплазмозата може да се свива при работа с изпражненията на котките (52 ден от бременността).

Фактите говорят…

Всъщност твърде много тестостерон може да повлияе на плодовитостта на жената. Малки количества тестостерон се отделят от надбъбречната жлеза и яйчниците. При ниски нива тя може да подпомогне плодовитостта, но твърде голямо количество може да повлияе на менструалния цикъл и да доведе до безплодие.

Това беше вашият 16 ден от бременността! Успех!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

15 ден от бременността

Previous article

17 ден от бременността

Next article