Прегледана и обновена на 28-10-2020

Вие сте във втора гестационна седмица и два дни или това е 16 ден на бременността. Остават 264 дни до датата на термина.

Какво се случва вътре във вас?

През този ден човешката яйцеклетка е на около 24 часа след оплождането. Около яйцето се е оформил дебел жълт слой, който сега е непроницаем. Две проядра съдържат генетичен материал от майката и бащата, преди да се слеят. Когато яйцеклетката е оплодена, хормоналните промени по естествен път се появяват, за да се спре нормалният ви менструален цикъл.

яйцеклетката 24 часа след зачеването

В този ранен етап след оплождането на яйцеклетката, развиващият се ембрион ще сигнализира за съществуването си на хипофизната жлеза в мозъка, за да може тя да изключи менструалния цикъл. Той прави това чрез производство на нов хормон, наречен човешки хорион гонадотропин (hCG). Този хормон отменя обичайния месечен цикъл и поддържа високи нива на прогестерон, които са от съществено значение за вашата бременност. Хормонът прогестерон е от съществено значение за оцеляването на ембриона в матката и следователно за благосъстоянието и развитието на Вашето бебе преди раждането. По-късно, започвайки от четири до пет седмици, ембрионът ви ще предизвика производството на всички хормони, необходими за поддържане на собствения му живот. Разбира се, от в