Прегледана и обновена на 28-10-2020

Вие сте във втора гестационна седмица и три дни или това е 17 ден от бременността.

Какво се случва вътре във вас?

Когато двете ядра са обединили генетичния си материал, за да създадат клетка, съдържаща пълното допълване от 46 хромозоми – 23 от майката и 23 от бащата – клетката може да започне да се разделя, създавайки двуклетъчно тяло. Сега се извършват жизнено важни клетъчни делене, тъй като оплодената яйцеклетка започва да се движи към така нареченото имплантиране на яйцеклетката.

зигота, която се разделя на две

Хромозомите от сперматозоида и яйцеклетката се съединяват преди повече от 24 часа. Отнема около 30 часа, за да се завърши получената зигота, за да завърши плода първото си клетъчно делене. Зиготата, с диаметър само 0,1 мм, се разделя на 16 клетки, образувайки компактна топка. Клетъчното делене е такова, че топчето от клетки едва ли е по-голямо от оригиналния зигот. Топката от 16 клетки,  известна като “морула” (прилича на черница), се придвижва към матката, навлизайки в третия ден след оплождането. Всяка клетка в морулата е е в състояние да формира всякакъв тип клетка. От този момент нататък клетките ще загубят тази функция, тъй като те започват да се специализират.

Оплождане с ин витро

От изваждането на зрялата яйцеклетка до получаване на ембрион – всичко ще бъде планирано много точно – от събирането на яйца, следвайки първия етап на ин витро до вкарване на ембрионите в матката. (3 ден от бременността) Не всички фоликули на яйчниците, които са били стимулирани, ще съдържат яйца. Два дни след извлича