Прегледана и обновена на 28-10-2020

Вие сте във втора гестационна седмица и три дни или това е 17 ден от бременността.

Какво се случва вътре във вас?

Когато двете ядра са обединили генетичния си материал, за да създадат клетка, съдържаща пълното допълване от 46 хромозоми – 23 от майката и 23 от бащата – клетката може да започне да се разделя, създавайки двуклетъчно тяло. Сега се извършват жизнено важни клетъчни делене, тъй като оплодената яйцеклетка започва да се движи към така нареченото имплантиране на яйцеклетката.

зигота, която се разделя на две

Хромозомите от сперматозоида и яйцеклетката се съединяват преди повече от 24 часа. Отнема около 30 часа, за да се завърши получената зигота, за да завърши плода първото си клетъчно делене. Зиготата, с диаметър само 0,1 мм, се разделя на 16 клетки, образувайки компактна топка. Клетъчното делене е такова, че топчето от клетки едва ли е по-голямо от оригиналния зигот. Топката от 16 клетки,  известна като “морула” (прилича на черница), се придвижва към матката, навлизайки в третия ден след оплождането. Всяка клетка в морулата е е в състояние да формира всякакъв тип клетка. От този момент нататък клетките ще загубят тази функция, тъй като те започват да се специализират.

Оплождане с ин витро

От изваждането на зрялата яйцеклетка до получаване на ембрион – всичко ще бъде планирано много точно – от събирането на яйца, следвайки първия етап на ин витро до вкарване на ембрионите в матката. (3 ден от бременността) Не всички фоликули на яйчниците, които са били стимулирани, ще съдържат яйца. Два дни след извличането на яйцето, ще ви бъде даден прогестерон, за да сгъстите лигавицата на матката. Два до пет дни след оплождането, най-обещаващите ембриони се избират, за да бъдат прехвърлени. Ако сте под 40, ще имате един или два вкарани ембриони. Ако сте над 40, може да имате до три или повече. Целта е да се постигне бременност, но да се ограничат рисковете от многоплодна бременност. Всички останали ембриони могат да бъдат замразени за бъдещи цикли на лечение. Последните изследвания показват, че замразените ембриони са по-добри от пресните – това може да е защото само най-добрите ембриони са избрани за замразяване и оцеляват в процеса на замразяване и размразяване. Резултатът от процедурата ин витро зависи до голяма степен от възрастта на жената, но средно всеки цикъл има 20 процента успеваемост. Научете повече в Ин витро оплождане.

Попитайте лекаря си

Правите тестове за овулация и ако видите, че сега сте в овулация трябва да продължавате да правите секс, за да сте сигурна, че ще заченете? Не може да сте сигурни, че вече сте заченали, така че обичайните съвети ще бъдат да продължите да правите любов. Дори и да сте следили овулацията си чрез мониторинг на базалната температура или цервикалната слуз, или с помощта на комплект за овулация (8 ден от бременността), не можете да сте сигурни точно кога се е случило. Няма да е възможно да определите точното време на овулацията. Тъй като плодородният прозорец е няколко дни, можете също така да продължите да правите секс в продължение на поне няколко дни след това време, за което мислите, че е най-плодородното за вас. Освен това, тъй като сексът казва “Обичам те” по-силно от повечето други средства за комуникация, добре е и вие и вашия партньор да останете интимни понякога без да се опитвате непременно  да заченете. Не забравяйте също така, че въздържанието обикновено няма надежден ефект на стимулиране и подобряване на количеството и качеството на спермата. Всъщност може да се случи  точно обратното. (13 ден от бременността)

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

16 ден от бременността

Previous article

18 ден от бременността

Next article