Прегледана и обновена на 28-10-2020

Това релано се пада ден 4 от менструалния ви цикъл.

Какво се случва вътре във вас?

Хипоталамусът е онази жлеза в тялото, която контролира емоциите и телесната температура и освобождава химикали, които регулират освобождаването на хормони от хипофизната жлеза. Подобно на много жени, понякога може да се чувствате управлявани от хормоните и това помага да се разбере защо те се колебаят. Натрупването на хормони започва точно в първата седмица от менструалния ви цикъл. Хипофизната жлеза, която се намира в основата на мозъка , произвежда фоликуло-стимулиращ (FSH). мозъкът освобождава хормони на 4 ден от менструалния цикъл

По време на периода ви, нивата на този хормон се повишават постоянно, което предизвиква развитие на фоликулите – около 15–20 всеки месец във всеки яйчник. Фоликулите произучат естроген. Хормонът естроген циркулира, засяга хипофизната жлеза и я кара да произвежда лутеинизиращ хормон (LH) (14 ден от бременността)—това предизвиква овулация. Тази седмица нивата на естроген са ниски и стабилни, но ще се повишат драстично по-късно в цикъл. Нивата на прогестерон са ниски по време на периода, но започват да се покачват няколко дни след това и да стоят високи в тззи част от цикъла. Под влиянието на прогестерон, мускулите в шийката на матката се отпускат, облекчавайки отварянето на цервикалния канал. Прогестеронът позволява лигавицата на матката да се сгъстява в подготовка за имплантирането на оплодената яйцеклетка.

Промени по време на менструалния цикъл

Има четири хормона с много важна роля по време на менструалния цикъл: FSH (фоликулостимулиращ хормон) довежда до това яйцеклетките да започнат да се развиват в яйчника; естрогенът се произвежда  и има върхови нива точно преди овулацията, LH (лутеинизиращ хормон)предизвиква овулацията, а прогестеронът отлющва лигавицата на матката.

Фактите говорят…

Мъжете също получават предменструален синдром (ПМС)! Учените потвърдиха, че има мъжка версия на ПМС-раздразнителен мъжки синдром. Смята се, че промените в настроението, избухливите настроения и загубата на либидо при мъжете са причинени от спадане на нивата на тестостерон поради стрес.

Ритуали за плодородие

Вкоренени във фолклора, тези съвети за плодородието изискват скок на вяра и добро чувство за хумор!

  • Използвай луната. Експонентите на “лунацепцията” вярват, че жените, чийто менструален цикъл се привежда в съответствие с лунния цикъл, така че те менструират по време на новолунието и овулират, когато луната е пълна, имат повече шанс за зачеване. Тя се основава на теорията, че женските цикли се влияят от естествената светлина.
  • Танцувайте около Майско дърво. Смята се, че Майското дърво предвещават пристигането на пролетта и празнуват плодородието.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

3 ден от бременността

Previous article

5 ден от бременността

Next article