Фактор 5 Лайден

Какво е Фактор 5 Лайден (Factor V Leiden)?
Когато получите нараняване като одраскване или порязване, тялото ви започва да образува съсирек, за да спре кървенето, а от там и да зарасне раната. Съсиреците са бучки от кръвни клетки, наречени тромбоцити и също така част на кръвта, наречена плазма. Фактор 5 Лайден, наричан още FVL, е промяна в гените, която лекарите наричат мутация. Тази мутация пречи на правилното функциониране на този процес, а това води до състояние, наречено тромбофилия.

Фактор 5 Лайден

Фактор 5 е един от няколко специални протеина в кръвта, които й помагат да се съсирва. Те се наричат съсирващи фактори. След като кървенето спре, други протеини указват на вашите фактори на кръвосъсирването да разградят тромба и той да изчезне. Фактор 5 Лайден причинява хиперкоагулация, което прави по-трудно вашите съсиреци да се разсеят. Ако съсиреците не се разпаднат, е вероятно да правите дълбока венозна тромбоза. Също така сте изложени към по-висок риск от съсиреци, които преминават през кръвта ви. Това е опасно, защото те могат да причинят запушване на артериите в белите дробове, известно като белодробна емболия. Синдромът е генетичен. Това означава, че сте родени с генна мутация, която го причинява. Можете да го наследите от единия или и от двамата си родители.

Какви са симптомите на синдром фактор 5 Лайден?
Има хора с фактор 5 Лайден които може никога да не разберат, че го имат. Когато има признаци за това, първият обикновено е образуването на съсирек някъде из тялото. Тромбите могат да бъдат незначителни или живото застрашаващи, в зависимост от това къде са. Признаците за наличие на съсирек включват:
– Болка
– Зачервяване
– Подуване
– Топлина
Белодробната емболия може да повреди белите дробове и дори да бъде фатална. Симптомите включват:
– Гръдна болка или дискомфорт, които обикновено се влошават при дълбоко дишане или кашлица
– Кашляне на кръв
– Затруднено дишане
– Ускорен или неравномерен сърдечен ритъм
– Много ниско кръвно налягане, замаяност или припадък

Как се диагностицира фактор 5 Лайден?
Вашият лекар ще ви попита за вашата медицинска история и всички съсиреци, които вие или членове на семейството ви може да сте имали. Той ще вземе кръвна проба и ще назначи някои тестове, най-сигурният от които е генетичен тест. Ако резултатите от кръвните тестове не са ясни, докторът може да препоръча генетичен тест, който да ви помогне да потвърдите диагнозата си. Това обикновено се прави с проба от кръвта ви. Тя може да ви каже, ако имате фактор 5 синдром на лайден и дали сте го получили от единия или и от двамата родители. Ако сте наследили проблемния ген фактор 5 и от двамата си родители, вие сте по-склонни да развиете синдром на Лайден. Ако имате само едно копие на гена, шансовете ви са по-ниски.

Какво е лечението при наличен фактор 5 Лайден?
Фактор 5 Лайден не може да бъде излекуван, защото това генетичен проблем. Разбира се чрез приемането на някой лекарства може да разреждате вашата кръв. Това може да стане чрез приемането на антикоагуланти, два от най-честите са:
Хепарин. Това лекарство работи доста бързо. Вашият доктор може да го инжектира във вена (интравенозно) или под кожата (подкожно). Това лекарство е безопасно за бременни жени. Внимание: възможните рискове от хепарина включват прекомерно кървене и алергична реакция. Няма стандартна доза, така че това ще трябва да определи от лекар след съответните кръвни изследвания.. Може да се наложи да регулирате дозата от време на време.
Варфарин. Ще вземете това лекарство като хапче. Няма стандартна доза за него, така че, както при хепарина, ще трябва да ходите при лекаря си често за тестове и корекции. Внимание: това може да доведе до кървене и не е безопасно за бременни жени, особено в първия триместър. Кажете на вашия лекар за всичко, което приемате, когато започнете варфарин. Този медикамент може да повлияе на начина, по който други лекарства и билки работят.
Може да приемате и антикоагуланти – хапчета, които не изискват тестване и корекции, но може да ви направят по-голяма вероятността да кървите.
Промени в начина на живот: Ако нямате кръвен съсирек, лекуващият ви лекар вероятно ще пропусне лекарствата и ще ви каже да предприемете определени стъпки за по-пълноценно съществуване. Те включват:
Чести срещи с вашия лекар. Той ще ви каже, ако вашите лекарства помагат и ще направи корекции в дозите, ако имате нужда. Уверете се, че не кървите прекалено много. Това е страничен ефект на медикаментите, които разреждат кръвта.
Пазете се в безопасност: Говорете с вашия лекар за нещата, които могат да доведат до натъртвания или рани. Опитайте се да не се удряте или наранявате, особено по краката.
Носете компресионни чорапи. Те не са красиви, но ще ви помогнат да не получите друг съсирек.
Яжте здравословна храна с ниско съдържание на сол. Повечето килограми поставят повече натиск върху вените в таза и краката ви. Солта повишава кръвното ви налягане. Ниското ниво на холестерола също може да ви помогне да избегнете друг кръвен съсирек.
Спрете да пушите. Този навик засяга притока на кръв и кръвообращението, което може да повиши риска от друг съсирек.

Какви може да са усложненията?
Фактор 5 Лайден също може да повиши шансовете си за други проблеми и състояния като:
Дълбока венозна тромбоза: това е състояние, при което кръвта ви се сгъстява и образува съсирек във вена. Тези съсиреци могат да се случат навсякъде в тялото ви, но най-често засягат единия крак. Особено сте склонни, ако седите с часове или, когато сте продължително прави.
Проблеми с бременността: жените, които имат синдрома на Лайден са с 2 до 3 пъти по-голяма вероятност да загубят бебе през втория или третия триместър от бременността. Това може да се случи повече от веднъж. Заболяването може също така да доведе до риск да получите високо кръвно налягане по време на бременността или до ранно отделяне на плацентата от маточната стена. Фактор 5 Лайден също може да доведе до по-бавен растеж на плода.

Ако вие или вашият лекар имате съмнение за наличие на Фактор 5 Лайден (Factor V Leiden) при вас, е хубаво да се направят всички нужни изследвания, за да ви се постави или отхвърли диагнозата и да бъдете своевременно лекувани ако се наложи. Това ще предотврати опасни и дори рискови за живота усложнения.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии