Страх от забременяване

Нормално ли е да изпитвам страх от забременяване и как да се справя с това неприятно чувство?
Раждането на дете е едно от най-интензивните преживявания, през които тялото може да премине, така че е разбираем фактът, че много жени са нервни и уплашени от бременността. Има състояние, наречено токофобия, което буквално означава страх от бременност и раждане, то е болестно и за засегнатите жени може да бъде дори опасно.

страх от забременяване
жена се страхува от забременяване

Токофобията е патологичен страх от забременяване и може да бъде толкова тежко, че да повлияе на решението на жената да има деца. Приблизително една на всеки десет жени, които са без деца, са избегнали бременност поради дълбок страх. Причините за състоянието могат да включват изслушване на негативни истории, гледане на програми, изобразяващи шокиращи преживявания при раждане, минал спонтанен аборт и опит от предишни раждания. Тези жени се нуждаят от силна подкрепа. Има случаи, когато жените в крайна сметка стават майки, но събитията са толкова непоносими за психиката им, че те развиват сериозни психиатрични отклонения, заради неконтролируемият страх и ужас.

За бъдещи майки, които изпитват страх от забременяване, поради някакви опасения свързани с раждането, то цезаровото сечение може да ги накара да почувстват, че държат нещата под контрол и да ги направят много по-спокойни. Твърде често жените могат да бъдат отхвърлени при изява на такава воля без основателни медицински предпоставки за това, така че е важно здравните специалисти да анализират степента на психическата стабилност на пациентките и дали те не изпитват сериозен страх от вагиналното раждане, за да предложат адекватни опции. Жените, които са уплашени от раждането не трябва да бъдат етикетирани като ненормални или патологични, ако те са развили пост-травматично стресово разстройство от минали преживявания. Лекарите трябва да разгледат различните начини за намаляване на повторно изпитване на неприятни чувства и страх от забременяване чрез решаване на проблемите, които водят до травматично раждане, като се гарантира, че жените получават подкрепата и облекчаването на болката, от които се нуждаят за гаранция на запазването на чувството на контрол и комфорт в този емоционален момент.

Идеята, че един нов живот може да расте вътре във вас от една клетка и да стане човек е вълшебно, но и поразително и стряскащо за някои жени. След раждане, споходено от травматично преживяване, в много от жените се появява чувство на паника, когато са около бременни дами и чувство на завист, че тези бременни биха могли да се насладят на бременността и да имат „нормално“ раждане.  Според редица психолози, които се занимават със състоянието, един много добър метод е хипнотерапията, която помогна за намаляване на безпокойството и създаване на чувство за спокойствие и увереност, за да помогне на жените с родилни страхове и травматични преживявания.

Ако имате страх от забременяване, бременността и раждането – търсете адекватна навременна помощ. Медицинският опит доказва, че е възможно жените да се възстановят напълно и да не изпитват вече страх от забременяване. На тях трябва да се предлагат консултации, като когнитивна поведенческа терапия, за да им помогне да отговорят на техните страхове, и да се даде възможност да говорят за своите проблеми с лекаря си. Гинеколозите, акушерите и специалистите по перинатално психично здраве могат да помогнат да се разсеят страховете на пациентките и да предложат на жените да изберат най-добрия начин за раждането на тяхното бебе.

Както всяка фобия, така и вашия страх от забременяване тази може да получи адекватна подкрепа и лечение. В днешно време фобии и страхове, се лекуват успешно чрез НЛП техники (нервно лингвистично програмиране). Магията на новия живот може да бъде сама по себе си достатъчен стимул да преминете през вашия страх. Ако това не е достатъчен довод, има много хора, които са преминали през подобен опит и са се справили със страховете си и се радват с усмивка на  своите красиви деца. Така че е важно да потърсите подкрепа и да говорите открито за вашия страх от забременяване.

Хората могат да получат фобия от всякакви неща, които другите хора намират за безвредни. Важно е да го приемете и да не сте уплашени от страховете си. Да се страхуваш и да се изправиш срещу ужаса, това е смелост. Не се затваряйте в себе си, споделете с партньора си, защото той е човекът най-близо до вас, с който бихте създали новия живот. Доверете на близките си приятели, коментирайте опасенията си и може да постигнете неочаквани успехи по отношение на фобията си. Ако състоянието ви се задълбочава, губите контрол над разумните възприятия и очаквания за бременността и раждането, обърнете се към гинеколога си за съдействие, към доверен психотерапевт или НЛП терапевт. Създаването на нов живот е висша ценност и едно от-най смислените събития в живота, така че не си заслужава да се отдадете на различни фобии и в този случай страх от забременяване и да се обречете на живот без детски смях.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).