Забременяване след Раждане

Какво се случва с жената след раждане и кога може да се пристъпи към второ успешно забременяване след раждане на първо дете.

След раждане на бебе, много жени се чудят, кога техния менструален цикъл и тяхното плодородие ще се върне отново. Отговорът на този въпрос зависи от няколко фактора, включително дали майката кърми бебето си. Самото раждане на дете се отразява на тялото на майката и забременяване веднага след раждането не се препоръчва. Поради това е много важно всяка жена да знае кога е готова отново да забременее и съответно през това време, тя да вземе предпазни мерки за да се избегне бременност след раждането.

Овулация след раждане
За да има успешно забременяване след раждането на дете, то трябва да има и овулация за да може да се срещнат яйцеклетката на жената и сперматозоидът на мъжа. След самото раждане при повечето жени има кървете, което продължава от 3 до 8 седмици.  Кървенето е известно като Лохии. Първите дни непосредствено след самото раждане на вашето бебе, кървенето е оцветено в ярко червено. С течение на времето това кървене става по-малко и избледнява. Това означава че матката и шийката на матката да са почти напълно възстановени. Шансовете майката да има овулация през първите 6 седмици е ниска. След спиране на кървенето – лохии и майката не продължава да кърми своето бебе, тя вероятно ще получи овулация около 3 месеца след раждането. Тогава има реална възможност да зачене и ако не желае това тя трябва да говори със своя лекар за контрацептивни средства.

Кърмене след ражданезабременяване след раждане


Ако майката кърми своето бебе, шансовете да получи овулация съвсем скоро след раждането спадат значително. Има метод които се използва като контрацепция. Метода се казва Лактационна аменорея, при които майката единствено кърми своето бебе, без допълнителни хранителни добавки. Когато бебето суче от гърдата се възпроизвежда в големи количества хормона пролактин, които потиска овулацията. Трябва да се знае че метода като противозачатъчно средство ще действа, само докато кърмят своето бебе. След като бебето започне да вземе и други храни или започне да спи през нощта и времето  между храненията се увеличи, забременяването може да стане факт, защото има голяма вероятност овулацията да се възстанови.

Секс след раждане
Лекарите съветват майките да изчакат 6 седмици след раждането на бебето и тогава да започнат отново да правят секс. Това е така защото организма на жената трябва да се възстанови от раждането. Повечето жени ще направят своята консултация с лекар, които ще ги упъти кога да започнат отново своя сексуален живот в половинката си. В началото много жени споделят че по време на секс се чувстват неприятно в първите няколко месеца, но с времето всичко си идва на мястото. Някои жени се оплакват от болка по време на полов акт дълго след раждането или по скоро за страх от самата болка.

Как да се предпазя от забременяване след раждане?
Всяка жена и ситуация е уникална, не забравяйте че във всеки един момент след раждането има голяма възможност да забременеете. Затова ако не желаете повече деца се посъветвайте с вашият лекар за бъдещи мерки срещу нежелана бременност.

Безопасно ли е забременяване след раждане?
Първо вашите репродуктивни органи им трябва малко време за да бъдат готови отново да забременеете. Второ при самото раждане матката и шийката на матката преминават през огромни промени, съответно те се нуждаят от време за да се възстановят. Лигавицата на матката е особено податлива на инфекция през този период. Поставянето на каквото и да било във влагалището може да въведе бактерии и това да доведе до инфекция. Важно е матката и шийката на матката да са напълно възстановени, в противен случай може да сте изложени на повишен риск от инфекции или дори спонтанен аборт. Повечето лекари препоръчват да се въздържате от полов контакт до 6 седмици след раждането. Ако сте родили със цезарово сечение, то най-вероятно са ви препоръчали да не забременявате в следващата 1 година, а може би и година и половина. Едно проучване е установило, че жени които забременяват по-рано от шестия месец след раждане са изложени на риск от усложнения, включително аборт или преждевременно раждане. Ако решите да забременявате след раждането, трябва първо да отбиете бебето си и след това да правите опити за забременяване.

Въпреки това ако забременеете след раждането толкова скоро, това не е гаранция че ще има някакви бъдещи проблеми, но вие и вашият лекар трябва да направите всичко възможно да имате една безопасна и здравословна бременност. Няма да сте първата, нито последната жена която желае по–бързо да има второ успешно забременяване след раждане на своето първо бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).