Бебешки крем

Как да избера правилния бебешки крем?
Когато пазарувате продукти за вашето бебе, вие ще търсите тези, които са най-безопасни за деликатната бебешка кожа и бебето като цяло, защото бебешкия крем попива през кожата на бебето. Но как да разберете кои продукти е по-малко вероятно да дразнят кожата на бебето и оптимално добре да я защитят? Ние ще се опитаме да ви помогнем като ви ориентираме по какви критерии да избирате.

бебешки крем
бебе го мажат с бебешки крем

Защо бебетата се нуждаят от специални бебешки кремове за своята кожа?
Неподходящо подбраните продукти може да увредят кожата на бебето, така че златното правило е да се търсят продукти, които са били създадени специално за бебета. Кожата на бебето е по-деликатна, по-тънка и по-податлива на изсушаване, отколкото кожата на възрастен. Бебешките продукти трябва да използват леки почистващи съставки и трябва да защитават естествения киселинен баланс на кожата на бебето, като същевременно се запази външния й защитен слой. Затова всеки бебешки крем трябва да добре подбран от вас. Също така може да попитате за сертификати за произход на продуктите, какъв произход е марката и т.н. Парфюмите, сапуните и алкохолът не са препоръчителни съставки в бебешките кремове, но в общия случай са често срещани в продуктите за възрастни, всички те могат сериозно да раздразнят кожата на вашето бебе, да увредят кожната бариера или дори да предизвикат алергична реакция.

Какво означава „рН балансирано“ на опаковката?
Често ще видите фрази като „рН неутрално“ или  „балансирано рН „, използвани в описанието на повечето видове бебешки кремове. РН скалата е критерии за измерване на киселинността или алкалността:
– нисък резултат на скалата – pH1 до pH6 показва кисело вещество.
– по-висок резултат на скалата – pH8 до pH14 показва алкално вещество.
– вещество, което не попада в скалата нито на кисело, нито алкално –  се казва, че е с неутрално рН и има pH7.

РН нивата са важни, защото само няколко седмици след деня на раждането, кожата на бебето се променя доста бързо от близо до рН 7, което е неутрално до леко кисело – рН 5.5.  Този създаден така наречен киселинен филм по самата повърхност на кожата на новороденото бебе се нарича киселинна мантия. Той действа един вид като бариера за защита на кожата на бебето. Крем, който е в близост до нивото на рН на кожата на вашето бебе няма да наруши този защитен слой.

Трябва ли да избера бебешки крем без аромат?
Ако вашето бебе е на възраст над четири седмици и има здрава кожа, дали използвате леко ароматизирани или продукти без аромат – е може би е въпрос на избор. Разбира се ако бебето ви е със суха кожа или има някаква екзема, трябва да се избягват всички парфюмирани продукти и да се придържате към традиционно успокояващи и хидратиращи бебешки кремове.

Трябва ли да направите тест на малък участък кожа преди да използвате нов бебешки крем?
Добре е да направите един прост тест преди да използвате какъвто и да е нов продукт, особено ако кожата на бебето е суха. За да направите този тест е достатъчно да приложите мъничко от крема на малка площ от кожата на ръката или крака на бебето. Изчакайте 48 часа, за да видите дали там ще има реакция. Ако кожата на бебето реагира и има някаква алергична реакция, то тя ще почервенее, ще сърби, ще изглежда възпалена и несъвършена. Ако виждате тези знаци, не използвайте продукта. Някои бебета може да имат забавена реакция към продуктите, така че, дори ако не виждате реакция в рамките на 48 часа, дръжте под око кожата на вашето бебе в продължение на няколко дни, докато използвате нов бебешки крем. Това е така защото тогава се получава насищане в кожата на бебето.

Кои бебешки кремове са най-добри, ако бебето ми е с екзема по кожата?
Ако бебето ви вече има суха кожа или екзема, е важно да се използват само успокояващи продукти и да както казахме да избягвате всички парфюмирани продукти. Избягвайте да използвате кремове, които съдържат натриев лаурилсулфат, който може да раздразни кожата на вашето бебе.

Какво може да ви каже етикетът?
По закон производителите на кремове за бебетата трябва да поставят следните характеристики на техните етикети: „период на годност след отваряне “ или  „най-добър преди датата“, за да се покаже колко дълго продуктът може да бъде съхраняван. Също трябва да има всички предупреждения, които могат да бъдат необходими, името на производителя и списък на съставките.

Препоръчително  да се допитате до педиатър, които да ви насочи за най-подходящите за вашето бебе продукти, така че да сте спокойни, че няма да има риск от алергична реакция и увреда на чувствителната бебешка кожа в началото на живота му. В днешно време има много различни видове бебешки кремове, затова купете първо малка разфасовка от даден крем и се уверете, че този бебешки крем е подходящ за вашето бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!