Прегледана и обновена на 03-02-2019

Възможни състояния и средства за облекчаване на оплакванията в напреднала бременност.

Със сигурност има много радости, които съпътстват една бременност, като например – чувството, че бебето ви се движи, но този период има и своите недостатъци. По време на последните месеци на бременността или късния период на бременността – вие може да изпитате доста неприятни аспекти на състоянието. Тук ще ви предложим списък на общите оплаквания, които са характерни за повечето жени в напреднала бременността и какво можете да направите, за да ги облекчите.

Безсъние: Безсънието през бременността може да бъде много напрягащо и досадно. Вие преставате да бъдете продуктивни и качеството ви на живот може да бъде сериозно нарушено. Съветът ни за справяне с безсънието е да започнете да практикувате някаква форма на физически упражнения през деня,  избягвайте кофеинови напитки вечерта, отпуснете се преди лягане, изпийте чаша топло мляко точно преди да си легнете. Прочетете Безсъние при Бременност.

напреднала бременност

напреднала бременност с болки в гърба

Болки в гърба: Болките в гърба в напреднала бременността са едно от най-честите оплаквания. Опитайте масажи, стречинг, използвайте топли компреси или взимайте топла вана. Вижте Болки в гърба при бременност.

Крампи на краката: Много жени съобщават, че изпитват мъчителни крампи на краката, особено към края на бременността и най-често през нощта. Разтривайте се преди лягане и полагайте кремове за облекчаване, одобрени от лекаря ви. Някои специалисти твърдят, че хранителните дефицити в напреднала бременност като липса на калий и магнезий могат да допринесат за появата на крампи в краката.

Недостиг на въздух: Тъй като бебето расте и компресира диафрагмата ви – вие ще имате по-малко място за поемане на кислород. Опитайте да си сменявате позициите на тялото си по често, а също по време на сън можете да си купите специална възглавница за бременни, която ще ви помогне и за болките в гърба и за неудобството за намиране на удобна позиция за сън.

Изтощение: Износването на бебето отнема много енергия, което означава, че много от бременните жени ще изпитват чувство умора във трите триместъра, но изтощението особено ще се влоши с напредването на бременността. Опитайте се правите кратка дрямка винаги, ко