Прегледана и обновена на 03-02-2019

Възможни състояния и средства за облекчаване на оплакванията в напреднала бременност.

Със сигурност има много радости, които съпътстват една бременност, като например – чувството, че бебето ви се движи, но този период има и своите недостатъци. По време на последните месеци на бременността или късния период на бременността – вие може да изпитате доста неприятни аспекти на състоянието. Тук ще ви предложим списък на общите оплаквания, които са характерни за повечето жени в напреднала бременността и какво можете да направите, за да ги облекчите.

Безсъние: Безсънието през бременността може да бъде много напрягащо и досадно. Вие преставате да бъдете продуктивни и качеството ви на живот може да бъде сериозно нарушено. Съветът ни за справяне с безсънието е да започнете да практикувате някаква форма на физически упражнения през деня,  избягвайте кофеинови напитки вечерта, отпуснете се преди лягане, изпийте чаша топло мляко точно преди да си легнете. Прочетете Безсъние при Бременност.

напреднала бременност

напреднала бременност с болки в гърба

Болки в гърба: Болките в гърба в напреднала бременността са едно от най-честите оплаквания. Опитайте масажи, стречинг, използвайте топли компреси или взимайте топла вана. Вижте Болки в гърба при бременност.

Крампи на краката: Много жени съобщават, че изпитват мъчителни крампи на краката, особено към края на бременността и най-често през нощта. Разтривайте се преди лягане и полагайте кремове за облекчаване, одобрени от лекаря ви. Някои специалисти твърдят, че хранителните дефицити в напреднала бременност като липса на калий и магнезий могат да допринесат за появата на крампи в краката.

Недостиг на въздух: Тъй като бебето расте и компресира диафрагмата ви – вие ще имате по-малко място за поемане на кислород. Опитайте да си сменявате позициите на тялото си по често, а също по време на сън можете да си купите специална възглавница за бременни, която ще ви помогне и за болките в гърба и за неудобството за намиране на удобна позиция за сън.

Изтощение: Износването на бебето отнема много енергия, което означава, че много от бременните жени ще изпитват чувство умора във трите триместъра, но изтощението особено ще се влоши с напредването на бременността. Опитайте се правите кратка дрямка винаги, когато можете или пренаредете графика си, за да ви позволите да спите, когато ви се доспи най-много, което доста ще помогне да се справите.

Киселини и други стомашно-чревни смущения: В напреднала бременност много жени съобщават за появата на киселини, оригване и газовете. Тези явления са много неприятни, но и нормални, защото са резултат от нарастването на бебето. Избягвайте пикантни и тежки храни, консумирайте сурови ябълки, чаша топло мляко с мед, ако е нужно можете да вземете и някакви медикаменти, но те трябва да са съгласувани с вашия наблюдаващ гинеколог. Прочетете Киселини при бременност.

Контракции: От седмия месец може да започнете да имате подготвителни контракции преди раждането. Игнорирайте ги колкото се може повече. Опитайте се да си дремвате по-често, променяйте позицията на тялото, релаксирайте. Обикновено тези мерки помагат. Говорете с вашия лекар, ако сте загрижени за предварителните ви контракции появяващи се в последните месеци на напреднала бременност. Повече вижте на Контракции преди раждане.

Често уриниране: Спомняте ли си това от началото на бременността? В последните месеци на бременността – бебето се подготвя да се роди и слиза надолу в таза. Лошата новина е, че това означава повече прекарано време в банята, защото ще имате чувството, че трябва да ходите по малка нужда все по-често. Опитайте се да следите какво пиете точно преди лягане и винаги да имате под ръка тоалетна. Повече на Често уриниране при бременност.

Налягане: Другият неприятен ефект в напреднала бременност е от спадането на бебето в таза е усещането за постоянен натиск. Плуване или прекарване на някакво време е в по-дълбока вана може да помогне за облекчаването на това чувство.

Ритници на странни места: Да усещате движението на бебето е страхотно, но то също може да бъде споходено от болки. Някои бебета ритат майките си в ребрата и това може да доведе до възпаление и болки. Някои жени докладва появата на синини по тялото си от ритниците на плода в корема им. Тазовите наклони могат да бъдат ефективни за потикване на бебето да си смени позицията. Някои майки използват налагането на лед на възпалено петна за постигане на облекчение. Попитайте гинеколога си за мерки за справяне с проблема.

Проблеми с баланса на тялото: Проблемите с баланса могат да бъдат досадни по отношение на бременността. Опитайте се да се избягвате позиции, при които знаете, че може да ви се завие свят и да изгубите баланса си. В напреднала бременност и килограмите напредват нагоре, но това е нормално, просто трябва да внимавате и да коригирате вашите движения. Молете за помощ, ако смятате, че няма да можете да се справите с дадена дейност или задача. В случай на някакво залитане и падане, не изпадайте веднага в ужас, не забравяйте, че бебето е много добре обвито и омекотена от амниотичната торбичка.

Въпреки всички необичайни състояния в напреднала бременност бъдете спокойни, защото с всеки ден се доближавате до краят на този важен етап от живота на всяка жена. Колкото и неприятни ефекти може да наблюдавате през последните три месеца на бременността, то не забравяйте, че съвсем скоро всичко ще е в миналото, а вие блажено ще държите в ръцете си своето новородено детенце.

Ако се интересувате от информация за всяка гестационна седмица вижте статията Бременност по Седмици, в която може да откриете важни препоръки за всяка една гестационна седмица в напреднала бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Кисти на яйчниците

Previous article

Загнездване на оплодена яйцеклетка Симптоми

Next article