Бременност по Седмици

През деветте месеца на бременността си, жената преминава през 40 гестационни седмици. Хубаво е бъдещите майки да знаят за какво става въпрос, за да са наясно как протича развитието на бебето през всеки етап от бременността. В статията „Бременност по седмици“ ще ви дадем кратки насоки как се развива ембриона през всяка една от гестационните седмици.

1 гестационна седмица

Започва от първи ден на последната менструация. Все още няма бременност. През това време яйцеклетката се подготвя за узряване, като за тази цел се увеличава хормонът, който стимулира фоликула.

2 гестационна седмица

Настъпва овулация.Това се случва между четиринадесети и седемнадесети ден от началото на месечния цикъл, ако неговата продължителност е 28 дни. Овулацията зависи от дължината на цикъла и е индивидуална при всяка жена. Ако цикълът идва на по–малък период, то и овулацията настъпва по–рано.

3 гестационна седмица

Оплождане на яйцеклетката. В рамките на около седмица, оплодената яйцеклетка се настанява /вгнездява/ в матката. Още, докато се движи към матката, яйцеклетката започва да се дели. Първоначално на две, после на четири, на осем и т.н. Прочете още: