Прегледана и обновена на 27-09-2020

Развитие на бебето по месеци от 1–ви месец до 12 месец след раждането.
Нормално е всеки родител да си задава въпроси след раждането на които няма отговори! Неизвестността за развитието на детето понякога подлага нашето съзнание на изпитания, затова в тази статия за развитието на бебето по месеци ще опишем всичко за физическото и функционално развитие на бебето от раждането до 1 година.

Развитие на бебето през 1 месец след раждането
Бебчо расте с всяка изминала минута. Главичката вече е по–укрепнала и то може да започне да я вдига за кратко време. Но все още трябва да му придържате главата. Започва да изследва крайниците си. Изразява емоциите си с гукане и други звуци. В отговор на неговото гукане, вие също трябва да отговорите по същия начин. Следи движещи се предмети. Заслушва се в различните звукове, като например дрънкането на дрънкалка. Още в бебе на 1 месец.

Развитие на бебето 2 месец след раждането
Бебето вече може да движи ръцете си в кръг. Когато го поставите по корем, вдига главичката си. Започва да си разглежда ръцете. Когато някой се надвеси над него, издава гърлени звуци и се радва. През втория месец след раждането, бебето се храни между 5 и 7 пъти, като най–добрата храна за него е майчината кърма. Не се дава нищо друго, освен вашето мляко и вода. По изключение, ако нямате достатъчно или никаква кърма, може да давате адаптирано мляко. През този втори месец от развитие на бебето трябва да се започне масаж на крачетата, ръчички, тяло, както и гимнастика. Редуват се поглаждане, почукване, размачкване и разтриване. Започвате поглаждането от ръцете (от китката към рамото), след това отивате към гърдите с кръгообразни движения, минавате през корема и накрая стигате до краката (от глезена нагоре). Всички тези движения се повтарят няколко пъти. След, което бебето се обръща по гръб и движенията се повтарят, като се започва встрани на гръбначния стълб към раменете. Научете повече в статията бебе на 2 месеца.

Развитие на бебето 3 месец след раждането
Когато поставите бебето по корем, то вече може да вдига главата си и да държи изправен гърба си. Отваря си ръчичките и посяга към различни предмети. Изучава тялото си и реагира на шумове и звукове. Различава майка си, баща си и други близки хора. Възможно е, ако дойде непознат, бебето да започне неистово да плаче. През трети месец от развитието на бебето, то започва да произнася първите си срички. Храни се 5 пъти на ден. Ръцете и краката непрекъснато мърдат, дланите са отворени и всеки предмет, който успее да докопа, се слага в устата за проверка. Коликите вече не трябва да са толкова силни, колкото в началото. Бебе на 3 месеца.

Развитие на бебето 4 месец след раждането
Бебчо вече казва някакви измислени думички от една сричка. Имитира всякакви тонове и звуци. Върти си главата на всички посоки. Избира си малки предмети, взима ги и естествено ги поднася към устата си. Смее се и се радва, когато си играете с него. Вече не се страхува от непознати лица, но ако не му харесват, просто не им обръща внимание. Към края на четвъртия месец след раждането, бебето в своето развитие започва да използва комуникацията, като начин на общуване. Започва да изговаря първите едносрични или двусрични думички. Продължте в бебе на 4 месеца.

Продължавайте да спазвате горните правила за безопасност. Още дълго време ще трябва да го следите какви предмети слага в устата си и да обезопасите неговото креватче, за да го предпазите от падане.

Развитие на бебето 5 месец след раждането
Бебето вече може да седи, наистина с ваша помощ, но постепенно ще започне да го прави и самостоятелно. Прехвърля предмети от едната в другата си ръка. Вече реагира на закачките на близките си с усмивка или със сърдита физиономия. Започва да различава кога майка му се радва и кога му е сърдита. Може да се повдигне от легнало положение, така че корема и гърдите му да не се допират до повърхността. През петия месец бебето се е развило и се обръща от гръб по корем и обратно. Използва различни звуци и срички за комуникация. Хваща си крака и си смуче палеца. Развитието на опорно двигателният апарат е достигнал до там, че вече детето държи главата изправена и не клюма. Бебе на 5 месеца.

Развитие на бебето 6 месец след раждането
Малкия човек вече се опитва да пълзи. Седи без чужда помощ. Имитира възрастните. Лапа всичко, което му попадне пред очите. Изучава си тялото и се опитва да си смуче всички пръсти на ръцете и краката. Възможно е да иска да смуче и ваша част от тялото, например някой пръст. Много му харесва, ако майка му има дълга коса – скубе на воля и не пуска. Започва да се вслушва в собствения си глас и да си отговаря. Ако го оставите само в стаята, започва да вика, като по този начин се опитва да ви предизвика да му обърнете повече внимание. Някои бебета правят първите си стъпки, но това не означава че са по развити от други, много често едни изоставят и после се случва обратното други бебчета да напреднат. Също така за целта вече може да си купите и проходилка и да слагате мъника за кратко в нея. Още в отделна статия – бебе на 6 месеца.

Развитие на бебето 7 месец след раждането
В този период е с ваша помощ, но съвсем скоро, бебето ще започне да прави първите си крачки. Отначало плахи и неуверени, а по–късно ще започне да щапурка около вас. Но докато проходи, ще има период на лазене. Това означава, че трябва да обезопасите напълно маршрута му. Внимавайте за открити контакти, остри ъгли и други опасни препятствия. През седмият месец от развитието на бебето, то вече прави опити да говори. За да проговори по–бързо, вие и всички около него трябва да говорите много. И ще ви споделя нещо от собствен опит – не му говорете на бебешки, защото ще имате сериозен проблем с последващото нормално проговаряне. Повтаряйте думички като мама, баба, тате и други. По този начин след два – три месеца вече ще имате един приказливо, на когото няма да можете да вземете думата.

Също така около 7 месец емоционалното развитие търпи промяна. Когато го оставите само, ще плаче, когато се върнете обратно при него ще се радва. Независимо, че бебето е само на седем месеца от раждането, е изключително хитро и изобретателно, така че внимавайте да не започне да ви разиграва още от най–ранна възраст. Вече иска да го слагате на масата, когато се храните. В противен случай следва рев и хвърляне на играчки от кошарката. Възможно е да почнат да растат първите зъбки. При всяко бебе е индивидуално. При някои бебета този процес започва между четвърти и пети месец, а при други между седми и осми месец. Вижте повече в бебе на 7 месеца.

Развитие на бебето 8 месец след раждането
В развитието си през осмият месец то вече седи стабилно. Прави все по–уверени крачки. Не се заблуждавайте, че първо трябва да пълзи, а после да проходи. При всички бебета е различно и някои направо прохождат, без да са пълзяли. Тези бебета, които предпочитат пълзенето – опитват се да достигнат по–далечни предмети. Но лошото е, че пълзящите малчугани, достигайки целта си, моментално пробват на вкус. Не е лошо да преместите стайните цветя, някъде където любопитния бебок няма да ги стига. Защото има голяма вероятност да започне да ги къса и да ги яде. Още в бебе на 8 месеца.

Развитие на бебето 9 месец след раждането
Емоциите са по–силни. Бебето пляска с ръце или се смее, когато е доволно. Маха с ръчичка за довиждане. Бебчо може да слага по–малък предмет в по–голям. Ясно изразява мислите и чувствата си, а понякога те са доста натрапчиви и ако не му се угоди започва да се държи неприлично. В тази възраст бебетата обичат нещата да са предсказуеми. Всяка промяна на атмосферата, като например дълго пътуване, може да извади бебето от равновесие и то стане неспокойно.
Във физическо развитие на бебето, около деветият месец то вече прави първите си стъпки и вие се чудите дали да му купите обувчици. Педиатрите съветват на тази възраст да се въздържите от слагането на обувки на бебето, защото най–добрия начин то да стане стабилно е да може да усеща с крачето си грапавините по пода. Развитието на бебето е много индивидуално и ако има нещо, което ви притеснява, веднага го споделете с детския лекар, който ще ви даде най–добрия съвет. Бебе на 9 месеца.

Развитие на бебето 10 месец след раждането
Изправя се само в креватчето, опитва се да „избяга”, особено ако леглото му има дупка между пръчките. Когато го сложите по корем, се изправя и започва да пълзи. Може самостоятелно да се обърне от гръб по корем и да седне само. Опитва се да ходи, като се хваща за мебелите. Не се притеснявайте, ако бебето ви все още не прави опити за ходене. Някои прохождат рано, а други по–късно. Всичко зависи от нагласата на бебето. Същото важи и за проговарянето. Научете още в бебе на 10 месеца.

На тази възраст бебето много обича да разиграва родителите си. Нарочно изпуска играчката си. След като му я подадете, веднага я хвърля отново, което е съпроводено с много смях и радост от негова страна. Интересни са му фигурки, които трябва да поставя на правилното място. В детските магазини продават такива играчки, които са много полезни за по–нататъшното развитие на бебето.

Вече може да пие от чаша. Прави опити да говори. Изговаря първите си осъзнати думи като мама, баба, тата и т.н. Но пак ви казвам, не се притеснявайте, ако не говори. При някои бебета, особено момчета проговарянето става на по–късен етап.

Развитие на бебето 11 месец след раждането
Бебчо вече не е онова безпомощно същество, което беше преди няколко месеца. Вече може да ходи, като разбира се го хващате за ръка. Протяга ръчички или крачета, за да го облечете по–бързо. Доста по–самостоятелно е и при хранене. Опитва се само да се храни и да пие от чашката си. Разбира се в повечето случай това занимание е придружено с обилно изцапване и омазване, но не спирайте бебето. На принципа „опит – грешка”, детето ви ще се научи да се храни правилно, както и на по–голяма самостоятелност.
За доброто развитие на бебето може да му четете книга, плюс това малкия човек обича да му четете приказки или да му пеете. Най–добрите книжки за тази възраст са с твърди корици и доста добре илюстрирани.
Вашето бебе сигурно вече си има и любима играчка, с която не се разделя. Ако му я вземете, започва да се сърди и да плаче.
Детето вече има доста голям речников запас и започва да ви залива с река от думи. Всичко, което изговаря то е смислено. Сега е момента да включите игри за подобряване на паметта, като например „Буба лази”. Бебе на 11 месеца.

Развитие на бебето 12 месец след раждането
Вашето бебе скоро ще празнува първия си рожден ден. То вече ходи, говори и се държи като голямо дете, до колкото може да го прави за своята 1 годинка. Тук вече трябва да започнете да го обучавате как да държи лъжица и вилица, как да пие, без да се мокри и още много други неща. В общи линии вече започва възпитанието на детето, което ще продължи доста дълго време. Но родителите са затова, да възпитат и отгледат своите деца. Вижте още в бебе на 12 месеца.

Всяко бебе има уникални способности, но и се развива по различ