Бебешки Колики

Когато сте майка или татко за първи път, появата на бебешки колики може да бъде огромно предизвикателство за вас, защото бебето, особено в началния период на адаптация, може да бъде особено раздразнително. Една от причините за тази раздразнителност – може да бъдат т.нар. ,,бебешки колики”. Тук ще се опитаме да ви очертаем накратко какво представляват коликите и как да се справите с тях. Ако коликите на вашето бебе са силни и тежки и нищо, което опитвате, не му помага, просто се въоръжете с търпение, докато те отминат сами.

Какво означава терминът бебешки колики?
В света на медицината коликите все още са една мистерия. Терминът се отнася за всички здрави, хранещи се нормално бебета, които плачат повече от 3 часа дневно за повече от 3 дни в седмицата за повече от 3 седмици. Ето какво знаем за бебешките колики:
– Колики е вероятно да започнат около втората седмица от раждането на детето, ако бебето е родено по термин или по–късно, ако то се е родило преждевременно.
– Коликите почти винаги отшумяват от само себе си до 3–4 месец на бебето.
– Пола на бебето, вида на хранене – с кърма или адаптирано мляко, не са показателни дали то ще има или не колики
– Децата, които са имали колики като бебета, не са по–различни по никакъв начин от тези, които не са имали.

бебешки колики

Какво причинява появата на бебешки колики?
Точните причини за бебешките коликите е неизвестна. Някои теории за това какво причинява коликите при бебетата, включват:
– Бързо развиващата се храносмилателна система, която има много мускули, които често правят спазми и оттам се получават болезнени усещания.
– Газове в червата
– Хормони, които причиняват стомашни болки или променливи настроения в бебетата.
– Свръхчувствителност или свръхстимулация от светлина, шум и др.
– Развиване на все още незрялата нервна система

Не забравяйте, че има много неща, които може да изглеждат като бебешки колики, но реално да не са. Ако сте загрижени за вашето бебе, вашият доктор може да направи пълен преглед, за да се изключи медицинска причина за плача на бебето и евентуалната негова дребнавост. Бебето може да бъде раздразнително и поради:
– Инфекция
– Киселинен отлив или стомашни проблеми
– Налягане или възпаление на мозъка и нервната система
– Очни проблеми като драскотина или повишен натиск
– Неравномерен сърдечен пулс
– Увреждане на костите, мускулите или пръстите

Лечение на бебешки колики
Въз основа на преценка на тежестта на коликите при вашето бебе, неговият педиатър може да помогне. Вероятно ще трябва да опитате различни лекарствени препарати, които са достъпни в аптечната мрежа, за да се види кои точно ще може да успокои и коригира проблема. Ако коликите не се облекчат в рамките на няколко дни от първия прием на препарата, се насочете към друг. За съжаление тези препарати са доста скъпи и ако се наложи да смените няколко вида, ще похарчите не малка сума пари. Запомнете, че има бебета, при които медикаментите не действат и просто се налага да бъдете търпеливи и да изчакате състоянието да премине от само себе си.

Ето някои домашни средства, които можете да  опитате, за да облекчите коликите:
– Сварете вода, в която поставете за няколко минути няколко семенца копър или анасон, след което прецедете през стерилна марля и изчакайте да се охлади. Предлагайте на бебето от време на време през деня.
– Купете бебешки чай против бебешки колики, в аптеките и детските магазини вече има различи видове такива.
– Когато бебето има криза, оставяйте на коремчето му затоплена кърпа, за да облекчите състоянието.
– Когато има обостряне на коликите, можете да съблечете бебето и да го поставите по корем върху вашия, също гол, корем и гърди. Така бебето ще усеща допира кожа в кожа и ще се успокои от тоновете на сърцето ви, които то така или иначе познава добре, защото ги е слушало ежедневно, преди да се роди.
– При криза – повийте бебето стегнато с прилепени към тялото му ръчички.
– Ако кърмите – изключете от менюто си определени дразнещи храни като млечни, пикантни, газирани, цитруси, какао и кофеин.

Появата на бебешки колики може да бъде първото сериозно предизвикателство пред родителите. Нормално е в началото да се чувствате ядосани от вашата безпомощност. Не се отчайвайте, предстоят доста стресиращи моменти в периода на растеж на детето – никнене на зъби, първи настинки и т.н, заради това трябва да запазите самообладание и да се въоръжите със спокойствие. Просто правете това, което е по силите ви и всичко ще се нареди.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):