9 Предизвикателства пред родителите на новороденото бебе

В следващите редове ще обобщим какви може да са различните видове предизвикателства пред родителите на новороденото бебе или по точно основните 9 предизвикателства след раждането на бебето.

Когато дългоочаквания момент най-накрая ще дойде Вие ще осъзнаете, че животът ви се е променил завинаги. Държейки вашия малък нов член от семейството в ръцете ви, ще ви изпълни чувство на блаженство и ще започнете да градите мечти за бъдещето си заедно. Обаче родителството също така носи и множество предизвикателства – от хормоналните промени в майката, през адаптирането на ежедневието към нуждите на бебето и дешифрирането на значението на всеки вик и плач на малкото, до адаптирането към промените във взаимоотношенията с партньора ви… Списъкът е безкраен.

Предизвикателства пред родителите на новороденото бебе

Приспособяването към новото бебе също означава приспособяване един към друг като нови родители. В края на краищата бебето променя всичко. Ако също така сте нов родител, продължавайте да четете, за да знаете за основните видове, а именно първите 9 предизвикателства пред новите родители, с които може да се изправите лице в лице, след като детето се появи:

1. Адаптиране към промените: да имате бебе в много отношения е като да се преместите в нова страна. Вълнението от родителството върви с привидно безкрайните промени, които трябва да направите в начина си на живот и начина, по който мислите. Новите майки трябва да се научат да се справят с отговорността за кърмене и хранене на бебето си, заедно с грижата за себе си. Новите бащи ще трябва да разберат как да предоставят помощ и кога. Нормално е за двамата партньора, това да отнеме известно време, но повечето родители в крайна сметка се научат да се адаптират към новия сценарий.

2. Лишаване от сън и изтощение: грижата за новородено е изключително взискателна. Успокояване на бебето, приспиването му, храненето навреме, смяната на памперсите и така нататък са задачи, за които трябва да се грижите, независимо от това дали е ден или нощ. Заедно с това може да се наложи да се погрижите и за някои задължения в домакинството. В резултат на това може да се почувствате изтощени и лишени от сън, така че не отказвайте помощ, която ви предлагат околните.

3. Загриженост за безопасността на бебето: понякога, гледайки към бебето си да спи мирно в ръцете ви, може да ви накара да изпитате чувство на безпомощност. Може да започнете да се чувствате загрижени за неговата безопасност в този голям, лош свят, където децата са изложени на много рискове и изкушения. Докато бебето расте, то вероятно ще се блъска в столове или ще пада, докато се опитва да прохожда или дори да бяга. Не се притеснявайте, това само ще го направи по-предпазливо и ще укрепи решимостта му да продължи напред.

4. Бебето отказва да се храни: Въпреки че малкият ви човек ще спи през повечето време и зависи от вас за всичко, бебето все пак има собствен ум и понякога може да ви накара да се почувствате притеснени и нетърпеливи с отношението си – например, когато отказва да се храни. Вместо да се фиксирате над това поведение, опитайте отново по-късно. Шансовете са огромни – то да се нахрани с голямо удоволствие и вашите тревоги да бъдат решени.

5. Липса на интимност: през първите няколко месеца след раждането животът на новата майка се върти около бебето, докато татко ходи на работа и има живот извън четирите стени на дома. В резултат на това двойката не може да прекарва достатъчно време заедно. Като се прибави и липса на сън и изтощението, понякога може да причини много разочарование и да доведе до разногласия в семейството. Така че се опитвайте да взимате редовни почивки от родителските грижи и да прекарвате времето си един с друг! И помнете, че това е временна фаза и че вашата малка красота няма да остане затворена в скута ви завинаги.

6. По-малко активен социален живот: двойките с активен социален живот ще открият, че животът е значително променен и темповете са намалени значително след раждането на детето. Може да бъде трудно да намерите време да се срещнете с приятели, да отидете на парти или да  гледате филм заедно. Дори когато някой ваша приятелка дойде да ви посети или да ви се обади по телефона, силните викове на вашето дете понякога могат да ви накарат да зарежете разговора и да бързате да отидете при него. Разбира се вместо да се чувствате разочаровани, трябва да разберете, че това е моментът да се погрижите за здравето си и за вашето бебе. Въпрос на време е вашето бебе да порасне и да правите всичко, което сте правили преди.

7. Психологически проблеми с вида на тялото: след като минете през трудностите на износване на бебе и раждането, тялото ви заслужава покой и уважение. Така че, не се притеснявайте от сегашния си външен вид и не бързайте с тренировките. Гинеколозите предполагат, че жените, които са имали нормално раждане, трябва да изчакат поне два месеца, преди да започнат да се упражняват отново. Тези, които са преминали през секцио трябва да изчакате 5 месеца преди започване на активни физически  активности.

8. Връщане на работа: Оставянето на вашето бебе, което зависи от вас за всичко, за да се върнете към работата, може да не е лесно решение. Може да се притеснявате как се грижат за него и може да се чувствате виновна, че го оставяте у дома, за да се погрижите за професионалния си живот. Въпреки това, в ръцете на един добра детегледачка, вашето бебе ще бъде толкова сигурно, колкото е с вас. Но преди да назначите някой да се грижи за вашето бебе, уверете се, че правите задълбочена проверка и проучване на конкретния човек.

9. Противоречиви съвети: почти всеки член на семейството се чувства отговорен за благосъстоянието на новороденото бебе и следователно е нетърпелив да даде съвет. Понякога това може да ви постави в трудна ситуация, особено когато два различни члена на семейството предлагат противоречиви съвети. През тези моменти не забравяйте, че винаги е добра идея да обсъдите нещата с педиатъра на детето си, преди да действ