Прегледана и обновена на 18-08-2016

Кога?! Точно в това е въпросът – Кога да кажа че съм бременна?
Пътят към родителството е осеян от важни решения – от това къде да бъде раждането до това какво име ще дадете на рожбата си. Но за много бъдещи родители първото много важно решение  е кога точно да оповестят бременността. Ако се двоумите по този въпрос, прочетете за предимствата и недостатъците на известяването на бременността по време на различните етапи:

– Ранно оповестяване на бременността:
За някои хора идеята за поддържане на тайна за бременността е просто нереалистично суеверие.  Едно от предимствата на ранното съобщаване за бременността е, че вашите приятели и семейство могат да споделят с вас прекрасното първоначално въодушевление. Друго предимство е, че вие няма да лъжете и да се мъчите а измисляте оправдания за изморения си вид, за натрупаните килца или за избягването на чаша от така любимото ви вино. Може би най–големият плюс на ранното известяване обаче е, че ще получите подкрепа, ако има усложнения в процеса на бременността. Също така е важно да оповестите рано бременността си, ако в професионален план сте изложени на някакви неподходящи за новото ви положение условия като тежка физическа работа, работа с химикали и опасни вещества и т.н. Трябва да кажете на вашия ръководител веднага, така че да може да се вземат мерки, за да се избегнат опасностите за вас и бебето.

кога да кажа че съм бременна

– Кога да кажа че съм бременна?… В края на първия триместър!??
Ако предпочитате да запазите тайна за бременността в случай на загуба на плода, вие ще  предпочетете да изчакате, докато отмине опасността от спонтанен аборт, обикновено до края на третия месец – около 10 до 12 гестационна седмица. Някои жени изчакват да отмине това време, защото не желаят съжалително съчувствие, ако бременността приключи ненадейно с аборт. Също така при много жени бременността започва да личи около края на първия триместър. Като кажете в този момент, че очаквате бебе, вие ще се избегне насмешките и коментарите по отношение на порасналия ви корем. Един незначителен недостатък на изчакването за обявяването на прекрасната новина е, че имате малко по–малко време в хода на бременността да го отпразнувате с близките ви. Но дори и да изчакате до края на първия триместър, все още ще имате достатъчно време, за да се насладите и да споделите вълнението и добрите пожелания. Е дали това не е вашия момент да кажете, че сте бременна, обмислете го добре!

– Оповестяване в средата на бременността:
Някои бъдещи майки избират да изчакат, докато са сигурни в своята безопасна бременността по време на втория триместър. Жени с предишни аборти или тези, които са с по–голям риск за усложнения, може да изберат тази опция. Каква друга причина може да имате, за да изчакате и да не казвате за бременността до втория триместър? Пренаталният скрининг и феталната морфология – както и някои типове като по–специализирани изследвания като амниоцентеза – не са достъпни до около 16–18 гестационна седмица. Хора, които трябва да помислят за прекратяване на бременността поради генетични дефекти може да предпочитат да изчакат да споделят новините до момента на получаване на ясни резултати.

– Известяване към края на бременността:
Чакането на окончателният триместър преди раждането за известяване на бременността не е много често срещан избор, но не е нечувано. Някои жени избират този вариант, защото не искат да слушат непоискани съвети или критика. Други решават за изчакат, защото искат да избегнат или отложат във времето някакви проблеми в техния професионален живот. Имайте предвид, че може да бъде много трудно да се скрие бременността до третия триместър.

– Оповестяване по различно време в зависимост от социалните връзки:
Доста изписахме, но най–вероятно вашият отговор на въпроса кога да кажа че съм бременна е точно в различното време спрямо вашите близки и приятели. Много жени, ако не и повечето избират варианта да кажат за бременността си на различните хора в различно време. Те обикновено казват на роднините и близките си приятели веднага, но изчакват до втори триместър преди да започнат да казват на останалите. Предимството на този подход е, че имате хората, с които да споделяте вълнението си, и ако нещо се обърка не трябва да обяснявате нещата отново и отново на куп познати. И не забравяйте да се пазите от опасностите на социалните медии. Може да сте решили да почакате още малко преди да кажете на вашите приятели, но родителите или хора от най–близкото ви обкръжение може да  пуснат някое и друго “Поздравление” в социалната мрежа. Обърнете внимание на вашите близки и ги предупредете, че не желаете да публикуват нищо в Facebook.

Както всяка бременност не е еднаква с другите, така и решенията, свързани с важните въпроси около нея са плод на различни подходи, които са съобразени и работят най–добре спрямо различните хора. Така че каквото и да решите около вашата бременност, просто запомнете, че е добре да е съгласувано с вашия партньор, за да се чувствате и двамата максимално комфортно и да се наслаждавате на този така красив момент в живота! А на въпроса – Кога да кажа че съм бременна?, може би вече сте взели решение след прочитането на тази подробна статия.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Дуфастон за Забременяване

Previous article

Синдром на Едуардс

Next article