Татуировка по време на Бременност и Кърмене

Какво трябва да знаем при правенето на татуировка по време на бременност и кърмене?!
Ако обмисляте да запомните този специален момент в живота си чрез правене на татуировка по време на бременност, или ако имате притеснения относно съществуващите татуировки при кърмене, но най–вече ако искате всичко да е безопасно за вас и вашето бебе – тази информация ще ви бъде полезна!

Безопасни ли са татуировките през бременността?
Ако си правите татуировка при бременност, а и по принцип, най–напред се уверете, че татуистът следва следните насоки при татуиране:
– Да е законно практикуващ
– Винаги да носи ръкавици по време на процедурата.
– Да стерилизира оборудването.
– Всички подове и повърхности да са чисти.
– Всички игли, които използва да са нови и за еднократна употреба.
– Превръзките да са стерилни, пакетирани и неотворени.
– Боите или мастилото, използвани за татуировката,  също да са стерилно опаковани и неотворени.

татуировка по време на бременност

Основният проблем с правенето на татуировка по време на бременността е рискът от заразяване с различни инфекции, като най често това са хепатит и ХИВ. Въпреки че рискът е малък, се препоръчва да изчакате за татуировка след раждането. Ако вече имате татуировка и се съмнявате относно направата им, се изследвайте за хепатит, ХИВ и сифилис.

Има малко достъпна информация за безопасността на багрилата, използвани за правенето на татуировка при бременност. Възможно е някои химикали в боята да засегнат развитието на бебето през първите 12 гестационни седмици. Обаче тези рискове са недоказани, както и всички ефекти върху бебето по време на остатъка от бременността.

Някои жени може да разберат, че ако имат татуировка на гърба си, те няма да може да получат епидурална упойка при раждане. Много малко проучвания са направени на рисковете, които биха могли да съществуват за жените, които имат на гърба татуировки и им се постави епидурална упойка. Ако искате да раждате с епидурална упойка и имате татуировка на гърба, е най–добре да се свържете с болницата, в която ще раждате и да разберете правилата по отношение на татуировки и тази упойка.

От хиляди години жените в цял Египет, Индия и голяма част от Близкия изток не застрашават по никакъв начин своята бременност – прилагайки красиви мотиви от къна по техните бременни кореми дори в третия триместър. Според легендата къната ще донесе безопасност при раждането и щастливо бебе. Ако сте заинтересовани от тази временна алтернатива на татуировка, то трябва задължително да знаете, че има различни видове къна. Естествената безопасна къна е в цветове като оранжево, червено, кафяво, канелено, цвят тухла, шоколад или кафе и може да стои на кожата от една до четири седмици. Естествената къна никога не е в черен цвят. Черната къна не е безопасна за никого, понеже съдържа ал–фенилендиамини, които причиняват изгаряния, мехури и различни реакции, които може да продължат месеци и са трудни за поставяне на точна диагноза и последващо лечение. Ако имате притеснения относно съществуващите ви татуировки или къна, говорете с вашия лекар.

Безопасни ли са татуировките при кърмене?
Ако да се чудите дали е безопасно да кърмите бебето си, ако вече имате татуировка или ако обмислят да си направите татуировка или да отстраните такава и искате да продължите кърменето без прекъсване, ние ще се опитаме да ви насочим как да постъпите!

татуировка по време на кърменеМоже би вече знаете, но ние да припомним, че татуировките се рисуват и вкарват в кожата чрез инжектиране на мастило. Татуистите използват ръчни електрически машини, които са снабдени с твърди игли, покрити с мастило. Иглите влизат в кожата стотици пъти на минута на дълбочина до няколко милиметра. Важно е да знаете, че молекулите на мастилото са твърде големи, за да преминат в кърмата.

Общата информация за татуиране важи и за кърмещи жени. Местните и системни инфекции са най–разпространените рискове на татуирането. Локални инфекции може да възникнат, когато не се спазват правилата за безопасност в периода на заздравяване на кожата след полагане на пресния татус. Грижите включват поддържане на татуировката с чиста вода и мек сапун и пазене от слънцето. Системните инфекции възникват, когато универсалните предпазни мерки не са спазени от татуиста и може да включват такива заболявания като хепатит, тетанус и ХИВ.

Много е важно татуирането да стане в лицензирано студио, в което стриктно да се следват универсалните предпазни мерки като стерилизация на инструменти, употреба на нови и еднократни игли и т.н. Повечето татуисти отказват да слагат татуировка на бременни или кърмещи жени. Предполага се, че майката е добре да изчака поне до първия рожден ден на детето, за да даде на тялото си шанс да се възстанови напълно след раждането преди да се татуира.

Премахване на татуировка при кърмене с лазер!
Премахването на татуировки по време на кърмене се постига чрез използването на лазери. Процесът на премахване е безкръвен и носи нисък риск и минимални странични ефекти. Няма доказателства, които категорично да доказват, че татуировките засягат кърменето или имат някакъв негативен ефект върху кърмата. Ако сте избрали да украси тялото си с татуировка и въпреки това искате да дадете на бебето най–добрия старт в живота чрез кърменето и майчиното мляко, това е ваше решение и никои няма право да ви съди. Ако все пак се колебаете, потърсете съвет от специалист!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).