Слуз в Изпражненията на Бебе

Има слуз в изпражненията на бебето, какво да правя и трябва ли да се притеснявам?
Всяка промяна в диетата на бебето може да доведе до различни чревни реакции, включително и слуз в изпражненията на бебето. Понякога слузта е напълно нормално явление, когато това се случи еднократно, но родителите трябва да се консултират с  педиатъра на бебето, ако слузта в изпражненията стане постоянно явление.

Каква е функцията на появилата се слуз в изпражненията на бебе?
Слузта се намира естествено в храносмилателния тракт, специално в червата и тя поддържа влажна и добре смазана лигавицата на дебелото черво. Така че е възможно някакво количество слуз да бъде отделено по време на редовно изхождане, докато тя се движи надолу по дебелото черво. Когато това малко количество слуз е рядко на вид, то не е причина да се притеснявате. Родителите все пак е добре да споделят с педиатъра, когато това се случи с тяхното дете, за да се уверят, че всичко е нормално.

Какво означава повишеното количество на слуз в изпражненията на бебето?
Увеличеното количеството слуз в изпражненията на бебе обикновено е признак за възпаление или дразнене на храносмилателния тракт. Когато червата са възпалени, тялото може да започне да произвежда повече слуз като начин да се предпази или да успокои дискомфорта. Излишното повишено количество слуз е симптом на нещо и то задължително трябва да бъде оценено от медицински специалист.

слуз в изпражненията на бебе

Какви са най–често срещани причини за слуз в изпражненията на бебе?
Многобройни чревни инфекции може да повлияят на малкото дете. Дневни занимания и игри насърчават разпространението на чревни инфекции, поради това, че малките деца споделят помежду си играчките си и пипат всякакви повърхности. Паразитите, вирусите и бактериите може лесно да се разпространят от едно дете на друго в тази среда. Няколко възпалителни заболявания може също да доведат до повишено количество слуз в изпражненията. Синдрома на раздразненото черво също е една възможна причина за слуз в изпражненията на бебе. Това заболяване се характеризира с болки в корема, подуване, нередовна дефекация, която варира от запек до честа диария и слуз в изпражненията. Аналогично колитът и болестта на Крон имат тези симптоми и са резултат от необичайни чревни възпаления. Тези възпалителни чревни заболявания засягат по–често възрастните, но могат да настъпят и при малките деца.

Друга честа причина за слуз в изпражненията на бебе е алергична проява. Алергията към белтъка на кравето мляко много често се проявява именно със слуз в бебешкото ако. В този случай слузта е зеленикаво–жълта и пенеста на вид. Ако забележите такава слуз и подозирате алергия, преустановете незабавно приемът на млечни продукти от бебето, ако майката кърми също трябва да спре млечните, а ако дава адаптирано мляко – трябва да се премине на специализирано хидролизирано мляко. След това е важно да посетите алерголог, за да ви насочи той какво да правите, така че да се овладее проблема навреме и без опасни последствия за бебето.

Често слузта може да покаже и настинка на бебето или процес на никнене на ново зъбче. Повишеното слюнкоотделяне води до повишена киселинност в организма и е възможно да доведе до диарични изхождания и слуз в  изпражненията на бебето.

Какво е лечението при слуз в изпражненията на бебе?
Много от причините за слуз в изпражненията на бебето изискват собствен подход по отношение на лечението на проблема. В случай, че е възникнала някаква инфекция – детето ще трябва да пие много течности, за да се предотврати обезводняване, да се поддържат добри хигиенни практики за предотвратяване на разпространението на инфекцията и може да се наложи да се подложи на стриктна диета, докато инфекцията утихне. В някои случаи ще се наложи да се предпишат антибиотици или други медикаменти, за да се излекува слузта.

Възпалителните чревни разстройства са трудни за лечение, но могат да бъдат управлявани чрез наблюдение на детето и добра диета. Слузта в изпражненията, която е предизвикана от някакви хранителни алергии или непоносимост към лактоза се третира чрез избягване на алергена или консумиране само на безлактозни продукти.

Ако детето страда от запек или редки изхождания и отделя слуз с всяко движение на червата, то трябва да бъде лекувано от медицински специалист. Изтласкването на секрет от ануса при малкото дете може да предполага и ректален пролапс от упорития запек. Пролапсът се коригира по хирургичен път и е добре да се установи на време и да се вземат мерки.

Ако забележите слуз в изпражненията на бебето си, е задължително да се обърнете към лекар, за да се изясни точния източник на проблема. Може причината да е съвсем банална, но може и да показва сериозен проблем, навременното лекуване, на който може да доведе до избягване на много бъдещи проблеми.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):