Зелено Ако при Кърмено Бебе

На какво може да се дължи появата на зелено ако при кърмено бебе, трябва ли нещо да предприемем като родители и какво да направим за да не се получава зелено ако?!

Изпражненията на кърмените бебета ежедневно варират по цвят, консистенция и честота. Ярко зелено ако при кърмено бебе може да стряска майката, но обикновено то е в рамките на това, което се смята за нормално за кърмените бебета и често е резултат от промените в диетата на майката или е резултат от захранването на мъничето с определени нови храни. Зелените акита рядко са причина за безпокойство и обикновено не изискват специално медицинско лечение.

зелено ако при кърмено бебе

– Промени в хранителния режим: Зелените изпражнения при кърмачето могат да бъдат резултат от консумацията на определени храни от майката, съдържащи хранителни оцветители и други химични добавки, безалкохолни напитки, желатин. Използването на капки против колики, които да намалят началните симптоми при вашето бебе, са друга честа причина за зелено ако. Желязо съдържащите добавки и витамин са друга често срещана причина на появата на зелено ако при кърмено бебе. Ако вашето дете наскоро е започнало да яде зеленчуци като грах и зелен фасул, това е друга причина за поява на зеленикави изпражнения.
– Медицински причини: Това, което ядете засяга вида и честотата на изхожданията при бебето на кърма, особено ако бебето ви има алергия към храната, която консумирате. Кърмещите майки, които консумират краве мляко или други млечни продукти, трябва да имат предвид, че белтъците на кравето мляко преминават в майчиното мляко и понякога предизвикват алергична реакция при деца с неузряла достатъчно храносмилателна система и с фамилна обремененост, което води до поява на зелено ако. Процесът на никнене на млечните зъби често предизвиква увеличаване количеството на слюнката, което вашето бебе произвежда и поглъща и това често води до зеленикаво и слузесто ако. Понякога този цвят може да бъде индикация и за проблем при бебето, особено ако изхождането е диарично – може да става дума за вирусна инфекция.

Какво е лечението при поява на зелено ако при кърмено бебе?
Не трябва да изпадате в паника и да решавате да спрете кърменето, ако забележите, че при вашето бебе се появят зелени изпражнения. Ако подозирате, че бебето ви има хранителна алергия към нещо във вашата диета, веднага го обсъдете с  педиатър и премахнете храните, които подозирате. Ние препоръчваме да заведете бебето на консултация с алерголог, които да назначи тестове и да се види дали реално има смисъл от диетите. Ако все пак сте от привържениците на мнението, че на малки деца не се правят тестове, което вече е доказано невярно, изчакайте два месеца от старта на диетата, за да се изчисти вашето тяло от алергена и започнете да вкарвате един по един подозрителните продукти за по седмица, така че да се определи проблемната храна. Водете си в един тефтер, на компютър или директно във вашия смартфон хранителен дневник, това ще ви помогне много при промяна на общото състояние на детето. Ако бебето ви има диария, която е оцветена в зелено, заведете бебето на лекар, за да се пусне изследване и да се отхвърлят евентуални инфекции. Ако зеленото ако е резултат от коликите, няма какво да направите – давайте капки за облекчение, слагайте топли компреси и гушкайте възможно най–много детенцето.

Има ли превенция срещу появата на зелено ако при кърменото бебе?
Зелените изпражнения, произтичащи от диария, обикновено отминават след като диария свършва, но е важно да запомните, че на бебето ви може да е необходим допълнителен прием на течности или по–честото кърмене за предотвратяване на дехидратация. Появата на зелени изпражнения при бебето не може да се предвиди и не трябва непременно да ви притеснява и шокира. Ако те не отшумяват за повече от два дни или ако са комбинирани с диария – обърнете се към педиатъра ви, за да избегнете неприятни усложнения. Особено, ако това е първото ви дете – няма как да не изпаднете в паника, но се опитайте да сте спокойни, защото малкото човече разчита само и единствено на вас.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):